Nízké HCG a Papp

Napsat příspěvek
Velikost písma:
239
26.9.23 20:25

@Petra1986 Já jdu zítra :mrgreen: na NIPT,
Výsledek screeningu negativni (HCG 0,877 a PAPP 0,434 MoM) a to mi je 36, ale hlavně tam jdu pro dvojí ujištění.

Rizika trizonomii v tisících, ale po předchozím fiasku chci další kontrolu (v podstatě doporučena nějaká aditivní kontrola i v genetické zprave z minula).

Tobe vysla rizika jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3325
26.9.23 20:26

@Fifinka1111 Ano to je fakt i na genetice mi rikala ze UTZ muze byt v poradku a presto tam vada je. No nezbyva jen cekat a cekat no nervy to jsou poradne. Kezby to bylo alespon vykoupeno pak dobrou zpravou. V kazdem pripade vim ze to uz nijak nezmenim a jak si psala radeji druv nez pozdeji a nedejboze po porodu zjistit neco takoveho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3325
26.9.23 20:29

@Fifinka1111 Tak to gratuluji a verim ze to dobre dopadne ty hodnoty nemas nijak tragicke podle me a jak je riziko v tisicich o to vic je to lepsi. Me vysel screening celkove negativni ale na DS riziko 1:446 a 13 a 18 trizomie tam tisice takze to pry neresi.Ale to cekani to si uzijes ale ty uz to bohuzel taly znas no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
26.9.23 20:32

@Petra1986 😅 zlatý výsledek NIPT (co do lhůty dodání), já čekala na výsledky z plodovky téměř měsíc, protože se delaly dodatecne testy (ale to bylo tím, ze tam problém byl a nebyl úplně standardni).

Aspoň budeš vědět, co to bude 😎 pokud jsi to vědět chtela.

Tak se tady doma smejeme, ze je to takový trochu dražší gender reveal🤣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3325
26.9.23 20:50

@Fifinka1111 no to bych se zblaznila. Me nastesti do plodovky nehnali jako jo zminili se ze je moznost ale ja bych stejne nejprve sla do NIPT. No tak to ai budem drzet palce navzajem ja mela odber ve stredu 20.9 ty mas zitra to je tez streda tak uvidime jak budou rychly. Rekli mi 10 az 14 dnu ja bydlim v Ostrave a posilali to do Prahy zrejme Gennet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
26.9.23 20:56

@Petra1986 Jo, tak tobe se to prodlouží o tu cestu tam a zpet (krev a výsledky). Já jdu přímo do Gennetu, takže o to je to rychlejsi.
Tak budu držet taky pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
26.9.23 20:58

@Petra1986 a s plodovkou a NIPT jeden musí vzít vše v potaz, ale pri pozitivnim screeningu je hloupost jit pouze na tu krev. Zkusenost😅

Pokud je negativni je to dobrý další kontrolní point.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3325
26.9.23 21:09

@Fifinka1111 no vysledky pry posilaji emailem na genetiku tady v ostrave takze doufam ze moc dlouhe zdrzeni nebuse ikdyz no ve ctvrtek i svatek pak vikend no nervy moje :roll: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
28.9.23 21:45

Dobry den, jen pridam svou zkusenost s temito testy. Na 1. kombinovanem screeningu odhaleno riziko down 1:720, o dva tydny pozdeji se delal dalsi test z krve (ted si zaboha nemuzu vzpomenout, jak se jmenuje, ale uz se casto kvuli vysoke chybovosti nedela, napr nekde v zahranici uz vubec) a riziko down stouplo na 1:30 a pridal se edwards 1:180. Protoze jsem byla uz v 18. tydnu, hnali me na plodovku, aby se necekalo jeste dalsi dva tydny na vysledky nipt testu. Sli jsme s manzelem do gennetu, nervy nejvic v haji, co jsme kdy za celej zivot zazili. Odber probehl + kontrolni UZ, po kterym mi doktor rekl, ze uz jen podle UZ soudi, ze riziko je minimalne 5× mensi. Na odberu jsem byla v utery rano a vysledky byly hned druhy den, ve stredu ve 14.00 hodin🙏🏻 🙏🏻 🙏🏻. Ze me byla po celou dobu jen troska a vy, co na vysledky plodovky cekate delsi dobu, mate muj neskonaly obdiv :srdce:. Diky bohu, dobre vysledky a ted tu vedle me spi nase uzasna, rok a ctvrt stara, uplne zdrava holcicka :srdce:.

No a co stalo za tema puvodne nedobrejma vysledkama? Nejaky spatny markery v moji krvi. Navic v plodovce po odberu nasli take mensi moznost krve, takze i to to udajne mohlo vysledky zkreslovat. Co z toho plyne je, ze pokud je nejaky problem v krvi matky, ktery hazi tyhle desivy vysledky, i NIPT test by dopadl spatne a stejne bych na plodovku musela.

Takze treba jen trocha nadeje pro ty, kterym to krev taky takhle kazi. Svet samozrejme neni dokonaly misto a vsechny pribehy bohuzel nekonci dobre, ale dulezity je, ze vetsina ano :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3325
29.9.23 10:54

@aannnnaa Tak to jsou dobre zpravy ze u vas to dobre dopadlo to cekani je totiz nekonecne. Co se tyce NIPT testu sice nejsem lekar a moc se nevyznam ale myslim ze tam hodnoty matky moc nezkresluji vysledek vzhledem k tomu ze se vybira DNA ditete a to se zkouma primo ale jak rikam kdovi, v kazdem pripade vam zavidim ze mate vse za sebou se stasnym koncem ale samozrejme v dobrem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1990
29.9.23 12:58

@aannnnaa Hele, ale do druheho dne jsou jen vylouceny ty hlavni trizomie(pres 80%vsech vad), pak se jeste ceka na dalsi podrobnejsi vysledky tykajici se genetickych syndromu, translokaci, mikrodeleci apod. To proste trva dele, museji se bunky nechat kultivovat, nabarvit a pak pod mikroskopem prozkoumat.
Jinak ten odber po dvou tydnech bylo rozsireni screeningu o tripple test. Rika se tomu integrovany test. Spolecne s prvotrimestralnim screeningem maji zachytovost trizomii az 95%. Takze ano sam o sobe je casto falesne pozitivni, ale to by byla samostatne krev v tom prvnim screeningu taky.
I z me zkusenosti vyplyva, ze ma kazdy vysledek svuj duvod, nebyva to chybou testu i kdyz i ty se najdou. Je treba uvedomit si, ze to jsou screeningy, ne diagnosticke testy. Jejich cilem je najit geneticke vady i za cenu vystraseni urciteho procenta maminek.
U nas se nikdy nic nenaslo, jen mam deti s atypickym tempem rustu a sama celkem nevyznamnou metabolickou anomalii, to vse asi zpusobuje me krevni vydledky.
Kazda ten duvod vysledku mame jiný, treba se diky tomu prijde i na jine individualni problemy.
Asi ten screening jednou nahradi NIPT s 0,01% falesne pozitivnich testu, ale zatím je ta cena za test moc vysoka vzhledem k uspesnosti zachytu screeningu. Rocne se narodi desitky deti s nejakou zavaznou genetickou vadou, ktere unikly vsem metodam vysetreni. Stat hradi smesne jen tripple test, na ktery vetsi cast zen ani nejde, ale dobrovolne vam zaplati plodovku od 35.roku. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
29.9.23 15:16

@peclen Já se obávám, že jen castecne unikly díky tomu, ze screening byl relativne v pořádku. Do jiste míry jsem přesvědčena, že jedním z jmenovatelů jsou těhotné a jejich obava z AMC a upřednostňování NIPTu (který proste je porad také screeningove vyšetření a ani zdaleka nemá takový rozsah jako plodovka) nebo dokonce rozhodnutí si takové dite nechat.

Ale samosebou, porad jsou zde veci, které proste nelze odhalit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1990
29.9.23 16:46

@Fifinka1111 Hele Gennet provadi na toto tema rozsahle studie s vizi kontingentniho testovani. Zatim vyhodnotili jako nejuspesnejsi pouziti prvotrim screeningu, kde se rozdeli zeny do 3. skupin - jit na tripple, jint na NIPT a tripple test, jit na invazivni metodu. V zahranici nahrazeni prvotrimestralniho screeningu vede sice k o neco vyssimu zachytu hlavnich trisomii ale opomiji se tim vyznamne mikrodelece a duplikace na ktere by se prislo invazivni metodou(pry jich je až 25% všech nálezů), ke ktere by bylo pristoupeno diky vyssimu riziku ze screeningu, ty biochemicke markery s tim proste souvisejí. Vlastne mi to i vysvetlilo proc nabizeji ten cfDNA test zdarma jen nekomu a u ultrazvukoveho nalezu chteji invazivni metodu idealne vzdy protoze se temer vzdy nejaky mikronalez najde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
29.9.23 17:34

@peclen Ano, to může být… ale donutit matku nelze v podstatě ani k jednomu a to je to, o čem mluvím…

Ano, taky závisí, jak je schopen to lékař vše podat (musí tam být jista forma důvěry k lékaři, a to se určitě najdou i tací, co jsou na ránu), aby žena zvolila tu doporučovanou metodu, ale co si pročítám občas diskuze, tak najdeš i takové, které se rozhodly jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1990
29.9.23 19:22

@Fifinka1111 Tak ono to povedomi o tom, co ktere vysetreni znamena, je dost malé. Ty screeningy zeny dost odsuzujou za to, ze je vystrasily, ale nikdo z nich nevnima jejich podstatu. Je tezke vybrat adekvatni pristup ke kazde zene zvlast, jedna to potrebuje podat jemněji, druha by zase potrebovala durazneji vysvetlit, ze jsou dalsi vysetreni vice nez vhodna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí