Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Fifinka1111 juuuj mit alespon kousek tve pozitivity
ja sice jedno dite uz mam ale itak mam smisene pocity a ja se proste neumim ovladat, je to jak na houpacce taky si rikam ze je to dane a stejne s tim nic nenadelam ale tahle myslenka zabere jen na chvili
nam rekli na 1 screeningu ze 70%kluk takze u nas to bude asi jasne ikdxz clovek nikdy nevi ![]()
@Petra1986 Zkus se nastavit tak, že do patku to vědět budeš.
Jsi psala, že až 14 dni… to bude sice zítra, ale taky tam do toho padl svátek…
Kdes to přesně byla na odberu? Jak oni tam jsou?
@Fifinka1111 byla sem v Ostrave ve fakultni nemocnici dopoledne kolem 11a ordinacni godiny o 7 do 15.ja vim ze 14 dnu a i vikendy 2 padli ale itak ta lhuta je podle me proto tak nastavena ze se pocita i se skluzem. ja uz fakt nevim co si myslet ![]()
@Petra1986 Fakt, dej tomu čas do pátku a případně zavolej po obede v ten pátek.
@Petra1986 Hele oni by hned z laboratore volali do Ostravy, ze je potreba dovysetreni, novy odber a tak. Jinak kompletni vysledky musi vzdy potvrdit odpovědný genetik laboratoře. Mne minulé NIPT take trvalo déle, právě kvůli administrativním procesům, vpodstatě mi ten výsledek řekli po telefonu s tím že to ještě není podepsané. S oznamováním tolik nespěchaj, když jsou výsledky vpořádku. Osobně si myslím, že jak byl svátek, tak celý jeden cyklus vynechali a dělali jen expresní záležitosti. U toho NIPT to netrvá déle, když se něco zjistí. Oni ten vzorek rozdělí na větší množství menších a všechny testují naráz. Když se do teď neozvali, tak určitě bylo dostatečné množství DNA plodu. To se zjišťuje jako první na jiném přístroji a až poté se přistoupí k samotnému testování. Takže minimálně budeš mít nějaký výstup.
@Fifinka1111 @peclen Holky moc Vam dekuji ze mi odpovidate, alespon trosku me to uklidnuje jste moc hodne dekuji, snad uz to brzo bude at vas tady nebombarduji. ![]()
@peclen no taky doufam ze kdyby bylo nwco hodne spatne ze by dali vedet driv, budu se snazit myslet pozitivne
@Petra1986 Byli jsme ve tvé situaci, poprvé se to vše snáší hůř. Člověka děsí ta jeho nevědomost a bezmoc. Já nedokázala myslet na nic jiného a pročetla jsem o té problematice všechno co šlo. Nemám moc ráda, když jsem postavena do situace, které moc nerozumím a zároveň musím dělat zásadní rozhodnutí i když určitá nevědomost je někdy sladká. Stojí to hodně nervů a je to prostě silný zážitek a tak ti rádi pomůžeme ten čas zvládnout.
Nedávno jsem četla povzdych jedné maminka nad snad ještě horší situací. Vrámci těch krevních testů na začátku těhotenství ji vyšel reaktivní test na HIV a tak jí museli dělat kontrolní test, který se posílá do národní laboratoře, s tím že ty výsledky trvají 2-3 týdny. Po 5 týdnech stále nic nevěděla a měla se chovat tak, jako kdyby opravdu pozitivní byla a všude to hlásit. Dopadlo to dobře. Já bych tam asi už 4.týden osobně jela se zeptat, kde to vázne ![]()
@Petra1986 Hele tak přímo na Gennetu mají, že výsledek je do 7 pracovních dní. Takže opravdu pracovní dny. Mně ještě napadlo se teď podívat, zdali to tam nemají upřesněné.
@peclen Já si vzpomínám na hlasku doktorky po pozitivnim screeningu loni: “Hlavně si nic negůglete”. A co jsem začala dělat jako první, po tom, co jsem se ten den vybrecela 😅
@Fifinka1111 Joo negooglete, to se jim říká, když sami toho moc nevysvětlí a ani na to nemají kapacity. Celkem bych uvítala kdyby měli informační letáčky s ověřenými informacemi a myslím, že třeba ten screening by ho dost nutně potřeboval, jinak brzo bude nepravem odsouzen stejně jako tripple test.
Podělím se o svou už starou zkušenost. V té době nebyl ještě prenascan. V té době ho teprve tvořili a nás co vyšly rizikově na Triple testu, prosili o zařazení do studie. Nebyl ani prvotrimestrální screening. Takže žádné UTZ nosní kůstky… prostě mi vyšel Triple 1:25. Doktorka mi to oznamovala velmi opatrně a hned mi řekla, že mi ukončení zařídí kdekoliv po ČR. Byla jsem už v 18 týdnu, hned mě objednala na genetiku. Šla jsem na plodovku. Tam nás potkal manželův kamarád z dětství a vše vysvětlil, dle UTZ mu to na DS nepřišlo. Já mám současně vážnou poruchu imunity a už v té době jsem si píchala lidský imunoglobulin. On mi už v tom roce 2010 pokrokově přiznal, že falešnost triple testu není dle něj falešná, ale může ukazovat právě cokoliv, včetně komplikací před porodem. Třeba chystající se těhotenskou cukrovku, či preeklamsii. Byla jsem na zhroucení a on mě povzbudil těmi informacemi. Amnio bylo hotové asi za 4 dny i s víkendem. Volal mi osobně a vše bylo ok. Dcera se však skutečně narodila v 33 TT. Je v pořádku.
Druhé těhotenství už se dělat UTz nosní kůstky a šíjové projasnění - dopadlo skvěle a později Triple test. Opět 1:120. Takže nám to ten NT vylepšil o 100
a já šla opět na amnio. Už z hodně větším klidem. Opět nás řešil kamarád a to už vyslovil na rovinu, že kdybych byla těhotná 5× pokaždé to skončí stejně. Že to ovlivňuje určitě můj imunitní stav a k tomu horší schopnosti těle udržet těhotenství. Amnio dopadlo super, byl to kluk. Od 22 TT se mi začal zkracovat čípek, ležela jsem do 30 TT poctivě. Před Vánoce se mi prodloužený čípek ležením, ztratil. Od 33 TT jsem to přestala řešit a do 37 TT do porodu, chodila bez čípku a otevřená na 1 cm. Syn tam vysel za uši. Porod byl v 37 TT vyvolán. Kvůli zhoršení mého stavu.
Takže máme dvě zdravé děti. I přes počáteční drama.
Nehazejte flintu do žita ![]()
@Fifinka1111 jj to je rada za vsechny prachy no, google je to jedine co mi k tomu rekl alespon neco malo navic. Jinak bych vedela uplne prd.
Tak kdyz je to 7 pracovnich dnu a u me plus cesta tam tak uvidime kdy to bude a jsem zvedava kdy to budes mit ty.
@peclen ano presne to stejne prozivam neni chvile kdy na to nemyslim o hledani info ani nemluvim projela sem snad vse na internetu a itak je ta psychika uplne v dupe.
@alisekR tak to ze jste potkali kamarada je k nezaplaceni, kezby tohle doktori vysvetlovali tak hezky i bez znamosti.. Je fajn ze vam to vse dobre dopadlo
ja bych ted dala za klid snad vse. Me bohuzel nikdo nic nevysvetlil jen mi bylo receno at se nestresuji ze nic neni jiste. skvela rada ![]()
Tak zase na obhajobu lékaře, já měla tu krev špatnou a proste říkala, ze to muže byt nějaká vada a nemusí to znamenat nic.
Spíš se snažila mě povzbudit, abych se nevystresovala.
Ale tím, že to řekla, to bylo, jak kdyby mi Googlem mávala před čumákem. ![]()
A tak je faktem, že jsem byla spíš po tom screeningu v šoku a dotazy se objevily až s odstupem času. A to jsem se doptals následně v Gennetu (jak u opakovaného UTZ, tak na genetice).
Ale pak největší nápor přišel, když mi volala geneticka, ze AMC něco ukázalo a vola, abychom si sjednali schůzku, kde mi řekne co a jak (co do nálezu).
@Fifinka1111 Tak jasne oni se snazi uklkdnit me taly dr rikala nebojte se je to „jen“riziko atd ale to proste cloveku neda. A takove to oznameni ze se neco naslo domluvme si schuzku to by bylo nad moje sily. To bych nedala. Takze doufam ze kdyz uz se dockam nejake vysledku reknou mi to do telefonu rovnou.
@Petra1986 Jinak jsem se dívala a minule byl u me odběr 31.10. a výsledek jsem měla 8.11., tedy za nějakých cca 6 pracovních dní a to u mě výsledek NIPTu dopadl dobře, tedy žádný nález tam nebyl.
A to to ještě tehdy kamsi posílali.