Nízké HCG a Papp

Napsat příspěvek
Velikost písma:
239
29.9.23 21:11

@peclen Tak kdo to nemusel řešit, to neví. To jen tak se vším.
Ale spíš je prostě pro těhotné strašák to, že u invazivních metod je riziko potratu, malé, ale je. Takže vítězí strach z potratu nad tím, že může být dítě postižené (protože logika “nám se to prece stát nemůže”).

To, že vstupní podmínky u screeningu se s věkem horší je sice fakt, ale nemyslim si, že většina lékařů nemá tendenci posílat na AMC matky starší 35 let automaticky nebo jenom tak pro jistotku.🤷‍♀️ (neříkám, ze minimálně jeden takový exemplář lekare by se někde nenašel).

Taky je tu další fakt, že spis ty odběry plodovky maji dobré konce (a díky Bohu za to), ale může to v některých vyvolat pocit, že když to bylo u Máni dobře, tak proč by to nemělo byt u Jaruny. Že jim to přijde zbytecne vůči tomu riziku potratu.

A samozřejmě jak jsi psala výše o screeningu jako takovém, někoho to vystrasi, někdo se zhrozi při pozitivnim nálezu. Ale občas misty proste pozbývá logika a zdravý rozum těhotných na úkor citu k plodu🤷‍♀️

Ale i v mem okolí jsem našla jednoho kamarada (tak jsem mu jako pragmaticky a lehce realisticko-pesimistický člověk rekla své od plic), který by si v mem případě dite nechal. Zbytek jednoznačná podpora v ukončení ASAP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
29.9.23 21:14

@peclen Jinak v dnešní době se toho da najít dost, co se tyka rozdilu screeningovych testu vůči invazivním metodám.
Některé kliniky to mají pekne zpracované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1990
30.9.23 07:14

@Fifinka1111 Ten pokrok tam je od mého posledního těhotenství obrovský, ale pořád dojde svým limitům a nikdy nedožene invazivní metody. Je to dáno tím nebuněčným DNA, které se prozkoumává. To už je dnes dle genetiků téměř jisté. Už jsou testovány nové neinvazivní testy, snad ještě dřívější než NIPT, které by snad mohly nahradit i ty invazivní metody, ale to se ukáže, až zase budou ve větším měřítku aplikovány.
Jinak gennet provede víc NIPT než invazivních odběru
Ještě je zajímavé, že protipotratové myšlenky mívají častěji chlapi a zároveň častěji neustojí péči o takovéto dítě.
Ještě jsem dohledala že za rok 2017-2019 Gennet provedl necelé 4000 NIPT - cca 100 nešlo vyhodnotit a asi 67 mělo nějaký nález(37 se potvrdilo), invazivních zákroků za stejné období bylo cca 3800 se 460 závažnými nálezy (je v tom samozřejmě i ta nevyhodnocená a pozitivní část z NIPT).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3325
30.9.23 12:28

Holky takovy dotaz ovlivnuje krev nachlazeni a pripadne leky? ja pred odberem byla dost nemocna a jeste k tomu se pridala bolest nevyklubanych 8micek takze po dohode s dr sem uzivala ibalgin na silnou bolest. sice jen 1× denne ale mela sem ho asi 3 nebo 4× nevim uz presne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1990
30.9.23 14:26

@Petra1986 To by musela být vyloženě nějaká hormonální léčba. Ibalgin by vliv mít neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3325
2.10.23 13:51

Ach jo holky dneska 12ty den od odberu, mezitim dva vikendy a jeden svatek, a vysledky nikde to cekani je uz neunosne psychicky :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
2.10.23 14:04

@Petra1986 Vydrž… Je to prostě s tou dopravou a svátky vše procesně delší… u odběru plodovky to může značit průser (resp. že se dělají dodatečné testy, pokud je to delší než obvykle), ale tady tomu tak není…

Já jsem taky zvědavá, kdy to dojde, mi teda říkali týden (ale já byla přímo tady v Gennetu v Praze), takže ve středu se uvidí, zdali týden nebo víc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1990
2.10.23 14:52

@Petra1986 Vydrž, ony s tim urcitě ty svátky souvisejí. Prostě se tvůj vzorek dostal na řadu až později. Musejí obsadit všechny pozice v těch přístrojích. Když je do nějaké doby nezačnou testovat, tak se musí zamrazit a pak zase připravit. Od dalších holek vím, že volají hned jak se jim tam něco nezdá, aby se co nejrychleji odebrala krev znovu nebo udělal odběr plodovky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1990
2.10.23 14:56

@Fifinka1111 Nebo taky, že se už moc neobtěžují tě informovat, že je to vpořádku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3325
2.10.23 15:00

@Fifinka1111 a rikali tyden i vcetne vikendu jo? ja uz jsem uplne na prasky z toho cekani a hlavne me taky napadlo zda to neni spatne kdyz to tak trva. jako jo cesta tam to chapu ale zpatky posilaji vysledky na email to by nemelo byt nejake extra zdrzeni. To budes mit beztak driv nez ja :lol:

Příspěvek upraven 02.10.23 v 15:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3325
2.10.23 15:02

@peclen nooo to bych asi nerekla, ja mam blbe to ze me nevola primo gennet ale ma mi volat genetika no nejak sem doufala ze dneska to budu vedet takze se modlim at uz to vim zitra at uz konecne vim na cem jsem. Nejsem totiz zrovna klidnej typ cloveka, spis naopak stresuji az moc :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
2.10.23 15:03

@peclen :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Hele, tak furt nějakou oznamovací povinnost za 12,5 litrů mají. Ale on ji nebude kontaktovat Gennet, ale ta její klinika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
2.10.23 15:05

@Petra1986 Tak já to beru do týdne, cca. O pracovních dnech nic neříkali, ale minule to přišlo dřív než v maximální lhůtě (to bylo cca 10 dní neboť to oni posílali někam).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3325
2.10.23 15:12

@Fifinka1111 no budu hodne doufat v zitrek :roll: Skoda ze sem nemela moznost odebrani primo v gennetu. ti zavidim :lol: a ty jsi v klidu? to jen ja tak vysiluji? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
2.10.23 15:25

@Petra1986 Já jsem v klidu… a my spíš se doma špičkujeme skrze pohlaví :mrgreen: takže bude mít jeden utrum.

Ale já jsem se relativně brzy hodila do klidu i po loňském ukončení těhotenství. Jsem už v období, kdy jsem si na tom dokázala najít jak negativa, tak i pozitiva (svým způsobem).
Prostě některé věci neovlivníš, stresem si nikam nepomůžeš a tohle je věc, kterou fakt nemůžeš někdy ovlivnit ani minimálně - jak si to geneticky sedne. (Nepočítám tady, že nejím a nepiju co nemám atd.)

My chceme primárně zdravého potomka, ale nechceme potomka za každou cenu. Máme to tak a proto jsem šla na prenascan v podstatě jako doplňkový screening, nebýt minula, tak na něj nejdu (možná bych ani nevěděla, co to je). Screening byl v pohodě, ale jak říkám, čekám že vysledky budou v pohodě a bude to holka :-D (prostě takový vnitřní pocit). Minule jsem věděla že to bude kluk a byl, ale o zdraví jsem sama nebyla přesvědčená, ani nevím proč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí