Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Weki já jsem taky měla zájem o neinvazivní test z krve PRENASCAN, ale na klinice mi ho rozmluvili kvůli užívání Clexane. Ze prý při heparinizaci to vychází falešně negativně
tady zasílám foto z lékařské zprávy ![]()
@kambalaka Ahaaa, tak to nic.. Držím palce, ať je drovek v pořádku! ![]()
@kambalaka jojo ano, oni ty neinvazivní testy jsou skvělý pokrok medicíny /btw také jsem byla - na Panoramě, já teda jsem pacient, co sbírá hromady informací - nemoc z povolání - takže jsem ležela v odborných hodnoceních těch testů NIPT a hledala rozdíly mezi nimi/ ale nejsou ty testy všespásný… určitě nejsou vhodný ve všech situacích. Zrovna ředění krve je problém, taky obezita je často příčinou, že nejdou vyhodnotit atd atd… I mezi nimi jsou kvalitativní rozdíly docela velké.
@Mutlice no právě…
koncem července jdu na další ultrazvuk a integrovaný screening s tripple testy, tak uvidím, jak to dopadne. Já měla vse ok, jen ta blbá PAPPa
která mi hodila tohle riziko. Věřím, že to bude dobré 🙏 hold by mě kdyžtak čekala plodovka no
zatím si to těhotenství teda vůbec neužívám ![]()
Hele mě teď v 16tt krev brali. Ale ne na triple test, ale na ten lepší, co ti určí i pohlaví dítěte (z krve matky se extrahuje DNA dítěte a to se zkoumá) a na 99% odhalí genetické vady. Ale to je v Českých Budějovicích a neplatila jsem za to, možná díky mému vysokému věku na budoucí maminu? Jinak to stojí myslím kolem 15 litrů.
Když jsem žila v Hradci Králové, tak tam se triple normálně ještě dělal a bylo to z toho důvodu, jak uvádí @Janli . Ale od r. 2017 jsem pryč a novější info nemám. Ale vypadá to, že se asi dělá furt
Kamaradka mela taky nizsi hodnoty, tak ji na screeningu vydesili, i kdyz ji celkove vysel negativni. Zaplatili si Prenascan, tam vse v poradku, jen v centru upozornili, ze je to trochu horsima prutokama placentou. Naposled jsem s ni mluvila asi 3 tydny pred porodem, tak snad i ty prutoky v pohode az do konce tehotenstvi.
@Modesta píše:
@MutliceHele mě teď v 16tt krev brali. Ale ne na triple test, ale na ten lepší, co ti určí i pohlaví dítěte (z krve matky se extrahuje DNA dítěte a to se zkoumá) a na 99% odhalí genetické vady. Ale to je v Českých Budějovicích a neplatila jsem za to, možná díky mému vysokému věku na budoucí maminu? Jinak to stojí myslím kolem 15 litrů.
Když jsem žila v Hradci Králové, tak tam se triple normálně ještě dělal a bylo to z toho důvodu, jak uvádí @Janli . Ale od r. 2017 jsem pryč a novější info nemám. Ale vypadá to, že se asi dělá furt
Ano, ale ten test, co dělali tobě, to je úplně něco jiného právě než triple test. Ani nejde napsat, že ten „lepší“. Triple test bere hodnoty hormonů (zjednodušeně), to co píšeš, je genetický test. Je to jako bys srovnávala rentgen a magnetickou rezonanci, taky ti oboje dělá snímek těla
ale jsou to na hony vzdálené postupy. Společné toto má, jen že ti vezmou krev. To co píšeš, je NIPT (právě Prenascan. Panorama, Trisomy test a další značky). A to opravdu se pohybuje od 7 do 20 tisic cca, podle toho, které všechny genetické vady hledají. Jestli jsi neplatila, tak asi jeli na pojišťovnu, což máš kliku
Ani jsem nevěděla, že to na pojišťovnu jde. Já na tom byla, chtěla jsem co nejširší záběr gen.vad, a dala jsem asi 18000 - byla to Panorama. A to jsem rodila ve 40 letech. Nicméně, „my o voze, ty o koze“
I když o pár příspěvků v této diskuzi výše tyto NIPT někdo taky nabízel jako řešení. Ono to není od věci, řešení by to bylo, ale… někdy to nejde. Je skvělé, že medicína pokročila, že místo odběru plodové vody, můžeš jít na toto. /s triplama to fakt nemá nic do činění/, ale nehodí se to pro každého. Mnohdy to nejde vyhodnotit, ale to už je dost složitý a už to tady v diskuzích bylo popsáno mockrát. Není to vždy vhodný test.
Příspěvek upraven 09.07.21 v 09:09
@kambalaka Já vím, že to je těžký, ale vydrž. Myslím, že nízké PAPP je docela častý nález a nemusí hned znamenat nějaký průser. Co vím, tak značí riziko downa. A to zas mi přijde skoro nemožný, aby zrovna DS (nejčastější trizomii ze všech) při PGT neodhalili a transferovali embryo. Nám dělali PGT při IVF (celé tedy nevyšlo - přes kultivaci dolezlo jen jedno embryo), a právě odhalili trizomii v chrom.15 - to se ani miminko nenarodí, to je neslučitelný se životem. Přijde mi, že DS by při PGT prostě odhalili. Že to není 100%, to je asi fakt, a říct ti to musí, chrání taky sebe. Je mi jasný, že v takto si fakt těhotenství užívat nemůžeš. Já toho mám s genetiky za sebou dost a dost (před početím i po) a je to děsnej stres. Ale věřím, že to dopadne dobře. ![]()
Holky co si myslíte o těchto výsledcích? Do genetu jdu až v pondělí.