Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Co znamená nadváha? Já měla 111kg, když jsem šla rodit a celé těhotenství neměl můj gynekolog s UTZ problém, jen mě vždycky varoval, že si nemám mazat břicho olejem či tělovým mlékem, prý to je pak rozmazané. Ale taky záleží na tom, v jakých místech máš uložený tuk, no
S tím nic moc dělat nejde, záleží samozřejmě na tom jaký je to ultrazvuk, jak je nastavený, jak zkušený je doktor. Ale pokud je maminka prostě opravdu silnější tak s tím ani sebelepší přístroj moc nenadělá. Vyšetřovali jsme i ženy co měly 150 kg a nějak to šlo i když samozřejmě žádná sláva, na hezké fotečky to prostě bohužel není…
Při nadváze to podle mě nemůže být problém, problém je při obezitě.
Kolik vážíš? To musí být nějaká velka obezita, jen nadváha na to nemůže mít vliv. Nicméně nenaděláš asi nic, pokud je problém ten tuk a není přes to vidět, tak bez jeho odstranění nic neuvidíš. Leda zkusit jiného Dr s lepším utz.
Bohužel, obezita nebo velká nadváha (nevím, jak jsi na tom ty) je opravdu problém při zobrazovacích technikách přes břicho. Vnitřní UZ je samozřejmě něco jiného. Teď s tím nic nenaděláš, žádným fíglem nezařídíš před příštím vyšetřením, aby se nějak změnila poloha miminka nebo bylo víc vidět. Může se jen samo nějak líp natočit a ty podmínky trošku vylepšit, ale ty to neovlivníš. A diety v těhotenství těžko… Spíš bych si dávala pozor, abych tam žádný další zbytečný (!!!) kila nepřidala do porodu (samozřejmě kromě kil, který jdou nahoru přirozeně). Ono i porod s velkou nadváhou není žádné terno, nebo sekce… Takže bych si spíš dala pozor na toto v této fázi. ![]()
@Kriss Tina píše:
Kolik vážíš? To musí být nějaká velka obezita, jen nadváha na to nemůže mít vliv. Nicméně nenaděláš asi nic, pokud je problém ten tuk a není přes to vidět, tak bez jeho odstranění nic neuvidíš. Leda zkusit jiného Dr s lepším utz.
Ono velká - extrémní obezita to zas být nemusí. Stačí hodně tuku na břiše… Nadváha (a obezita tuplem) je obecně problém, při různých operacích, početí, ale i běžných úkonech, jako je UZ. Jen si to lidi vůbec neuvědomují. Mě to došlo až při IVF /já teda jsem hubeňour/, ale když už mi asi pátý doktor řekl při vstupu do ordinace, na sál atd, zaplaťbůh, že jste štíhlá, tak jsem z toho vycítila, jak velký problém to může být, jen to prostě asi pacientkám a klientkám nechtějí říkat natvrdo ![]()
Záleží jak velká nadvaha to je
… Rodila jsem se 115kg (168cm) a nijdo si nestěžoval, ale v papirech jsem to mela vždy. I docela pěkné fotky mám. Porod sekci, tam už bylo horší hojení…
Já začínala druhé těhotenství s vahou 94kg teď jsem v 36tt mam nahoře necelých 5 kg. U obou velkých ultrazvuku bylo napsáno špatná viditelnost. A bylo to tak i u prvního těhotenství. Problém s tím měla akorát dr na 2.screeningu, která se na mě dívala jak na vraha.. Ale vždy vše, co měli vidět, vidět bylo.
Děkuju moc za reakce
to jste mě moc nepotesily ze neni zadny figl na to aby bylo mimco lepe videt
mam 102 kg a od zacatku se snazim abych nepribirala takze jsem ted aktualne do 20tt pribrala 2kg. A jak rikate drzet nejake diety to ted nepripada v uvahu ![]()
No jestli te to potesi tak ja mam 70kg na 175cm a doktor mimo pres bricho taky poradne nevidel..
takze to ze nema nekfo nejake kilo navic neznamena ze ultrazvuk bude dokonaly ![]()
Ahoj jsem ve 20 tt a na velkém ultrazvuku mi dr rekla ze neni skoro nic videt tak nemohla mimco poradne vysetrit.. do te doby kdyz sem byla na utz tak vse bylo videt normalne a mam i hezke fotky ale ty byly z vnitriho utz. Mate prosim nekdo nejakou radu jak zlepsit viditelnost na utz aby mimco bylo dobre vysetrene? Ze bych mela zhubnout vim ale ted s tim uz nic neudelam. Za kazdou radu dekuju