Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mela jsem podobne ted ve druhem tehotenstvi, v prvnim trosku vyssi, ale stale kousek pod normou. Screening celkove negativni a nikdo me nikam neposilal. Kvuli veku jsem ale chodila na genetiku a nabidli mi odber plodovky, ten jsem odmitla a geneticka byla rozumna a nerozmlouvala mi to vzhledem k male pravdepodobnosti vvv. Jsem momentalne 27tt a vse v poradku. Sama rikala, ze jedna hodnota z krve neni vypovidajici a nebyla ani extremne nizka, aby se to vice resilo. Na konzultaci bych sla, sami ji tam reknou co to znamena, jaka jsou rizika a jake moznosti.
Podle zprávy je screening v 12tt negativní, a to je dost podstatné. Odběr krve v 16tt už se na dost pracovištích vůbec nedělá - ustupuje se od toho. Doktorka dole píše, že doporučuje genetickou konzultaci, to neznamená automaticky odběr plodové vody.
Kamarádka uvidí, co jí řeknou v nemocnici na specializovaném pracovišti. Pokud ten odběr v 16tt byl triple test (a to asi byl - v tomto týdnu se dělá), tak ten opravdu už hodně gynekologů nedělá vůbec, včetně pracovišť, jako je Apolinář atd., právě pro vysoké procento „splašených mamin“, co pak jdou někdy i na amnio a miminko je přitom v pořádku. Nezbyde než vyčkat na konzultaci.
@Mutlice nemáš pravdu. Triple testy se dělají jako integrovaný screening, aby se zpřesnily výsledky z prvotrimestrálního screeningu, pokud jsou nějaké pochybnosti. Samostatně už se dávno nevyhodnocují. Navíc zachycují dobře rozštěpové vady. Tvoje informace je tak pět let stará, dost se změnilo. Není potřeba triple testy démonizovat, naopak je do dobrá diagnostická pomůcka.
@Janli píše:
@Mutlice nemáš pravdu. Triple testy se dělají jako integrovaný screening, aby se zpřesnily výsledky z prvotrimestrálního screeningu, pokud jsou nějaké pochybnosti. Samostatně už se dávno nevyhodnocují. Navíc zachycují dobře rozštěpové vady. Tvoje informace je tak pět let stará, dost se změnilo. Není potřeba triple testy démonizovat, naopak je do dobrá diagnostická pomůcka.
Tehotna jsem byla v roce 2019 a vychazim z toho, co mi rekli na nekolika pracovistich. Byla jsem sledovana i na genetice a vsude triple testy zminili jako zastarale (muj gynekolog, Apolinar, genetici v Motole i Gennetu). Vim, ze mas na ne jiny nazor, uz jsme si tu psaly, také jsi psala, ze tobe zrovna triple test vadu odhalil, jestli se nepletu (coz je mi lito samozrejme). A to je mozne, ma udajne zachytnost 60-70%, coz na druhou stranu neni zadna slava oproti screeningu, ktery ma mit spolehlivost 90%. Na toto tema je rada studii a informaci mnohem mladsich nez 5let. Zaroven ma vysokou miru falesne pozitivity, to se doctes v mnoha zdrojich odbornych, to neni preci zadne demonizovani. Ano, treba jako doplnkovy test, ale vetsina lekaru uz ho nedela vubec.
Vzdyt si jen vem pripad zakladatelky. Triple test v zasade odhaluje riziko rozstepovych vad a Downa. Nizsi Papp muze ukazovat prave na riziko Downa. Jenze ona zaroven ma negativni screening v pripade DS (ktery ma podle dosavadnich zkusenosti a praxe mnohem vyssi spolehlivost) negativni s minimalnim rizikem. (1:75 000). Co ti tedy prijde pravdepodobnejsi? Ze je chyba ve screeningu? nebo ze jde o falesnou pozitivitu triple testu, ktera je prave jeho nejvetsi slabinou…? Samozrejme oboji je mozne, ale spise bych se klonila k tomu, ze screening je spolehlivejsi. Mame ji tu tedy strasit? Kdyz spolehlivejsi test ma negativni, navic s uplne malym rizikem…
Tahle doktorka jí dělala i prvotrimestrální screening? Už podle toho papíru to nepochází z akreditovaného pracoviště a podepsaná lékařka není na seznamu lékařů u FMF. Nicméně, když ty výsledky budu brát za „směroplatné“
, tak k odběru plodové vody nespatřuju důvod. Konzultace ničemu neuškodí, případně další ultrazvuk nebo placené NIPT. Nevíš, ke komu půjde?
@Michelle_M píše:
Tahle doktorka jí dělala i prvotrimestrální screening? Už podle toho papíru to nepochází z akreditovaného pracoviště a podepsaná lékařka není na seznamu lékařů u FMF. Nicméně, když ty výsledky budu brát za „směroplatné“, tak k odběru plodové vody nespatřuju důvod. Konzultace ničemu neuškodí, případně další ultrazvuk nebo placené NIPT. Nevíš, ke komu půjde?
Komb. screening jako takovy mohl treba delat nekdo jiny (kdo vydal tu klasickou zpravu s tema grafama) a tady ta Dr. Solarikova sepsala toto shrnuti spolu s dalsimi vysledky do zpravy pro Hradec, jejiz kousek vidime. Nemusela ho delat primo ona.
kazdopadne po navsteve v Hradci bude asi zakladatelka/kamaradka moudrejsi. ![]()
@Michelle_M Nene, to je jen její gynekolozka, prý nějaká soukromá. Screening ji dělali (tuším) taky v Hradci.
@Mutlice budeš se divit, ale mně v Gennetu tripple testy nabídli jako součást integrovaného screeningu. Taky mi vyšla nízká PAPPa a díky tomu screening pozitivní. Ultrazvukově vse v pořádku.
@kambalaka Nejspíš záleží na genetikovi - mě je vyloženě nedoporučila. Mluvím o roku 2019. Každopádně to nic nemění na tom, že pokud se člověk ponoří do nějakých odborných článků a případně poraden, tak výrazně převažuje názor, že mohou posloužit jako doplňkové testy, ale mají vysokou falešnou pozitivitu. Nic příjemného pro nastávající matku ani pro doktory… Až bude čas, můžu sem takových zdrojů naházet kdyžtak dost.
Dr. Koucký někde uvádí /taky můžu najít/, že v ČR jsou stále doporučovány legislativou obecně, kterou považuje za zastaralou (jeho názor samozřejmě, nemusí se shodovat s názory jiných), proto u nich pořád někteří doktoři zůstávají, z pochopitelných důvodů - jde i o jejich krytí.
@Mutlice my jsme po IVF s preimplantacni genetikou embrya PGT-A a stejně mi ze screeningu (kvůli nízké hodnotě PAPPa 0,255) vyšel pozitivní screening s rizikem Down 1:63. Jsem z toho teď špatná
navíc mam riziko preeklampsie 1 z 5 (mam Clexane a ještě mi přidali Anopyrin). Nabízeli mi plodovku, ale na tu zatím nechci. Nakonec jsme se domluvili na dalším ultrazvuku s tím integrovaným screeningem společně s tripple testy. Pokud to vyjde špatně, tak mě stejně asi plodovka nemine
ty tripple testy mě čekají až na konci 18tt, tak teď ještě musím 3 týdny počkat. Je to hrozná doba tohle, nemyslím. A nic jiného ![]()
@kambalaka tak to je hodne tezky cekani, ale pokud mate PGT, nepodlehala bych panice. Drzim palce ![]()
@Mutlice mne na genetice řekli, ze ani to PGT-A není 100%. Můžou tam být nezjištěné mozaiky. Já jsem se těšila, jak to po screeningu každému řeknu a zatím to držím dál v tajnosti. Ale je to těžké, začínám 16tt a už mi vykukuje bříško ![]()
@kambalaka píše:
@Mutlice mne na genetice řekli, ze ani to PGT-A není 100%. Můžou tam být nezjištěné mozaiky. Já jsem se těšila, jak to po screeningu každému řeknu a zatím to držím dál v tajnosti. Ale je to těžké, začínám 16tt a už mi vykukuje bříško
Ono v medicíně prakticky nic není 100%, když se dělá z plodové vody jen základní karyotyp, tak taky nezjišťuje takové ty mikro změny (mikrodelece, mikroduplikace - to se dělá hlavně u párů, kde k tomu je přenašečství nebo dítě první narozené s nějakou aberací), ale prostě byla by to strašná - tragická - náhoda… Drž se! Je to strašné, to čekání. Znám to ![]()
@kambalaka Ahoj, v roce 2017 jsme řešili to samé, po IVF s preimplantační genetikou embrya. Nevím už tedy přesně jaké jsme měli riziko, ale bylo. Naše rozhodnutí bylo jasné, nechali jsme si udělat Panorama test, po těch 150tisících na klinice bylo těch 10 jak nic.. Je to naprosto neinvazivní a rozhodně to stojí za ten klid. Výsledky přišli celkem brzy. Máme zdravou tříletou holčičku😉 ❤️
Zdravím, píšu za kamarádku. Dnes ji dr volala, ze testy v 16.tt byly v pořádku až na PAPP-A a dala ji žádanku do Hradce na konzultaci, kde se bude nejspíš odebírat plodova voda. Má s tímto někdo zkušenost? Co to znamená? Prikladam foto výsledku.