Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
my třeba nízkoenergetický dům nemáme (nedosahujeme, respektive přesahujeme hodnotu 50kw/m2/rok), vše co popisujete máme také (teda bez elektrických bran, ale zase navíc sušičku) a i když elektřinou nešetříme ani trochu - slovy mého manžela který mně za to někdy pěkně zprdne tak ročně zaplatíme se vším všudy cca 18 000,– Takže pozor na to co si kdo od nizkoenergetického domu slibuje a co vše je za něj vydáváno.
Každopádně touhu po dřevostavbě chápu a schvaluju, je to i naše srdcovka (přestože máme sotva dostavěný zděný dům)
Ahojky chtěla bych se zeptat Lamm, jestli by mi mohla poslat odkaz na Haas Fertigbau na ten polský katalog. Sháním bungalov. Nechci pasivní, pouze nízkoenergetický. Tu rekuperaci bych neustála. A ještě jeden dotaz. Taky nemáme zrovna ideální pozemek. Taky jsem přemýšlela o archtektovi, ale kde ho sehnat, teda dobrého. Jak jsi hledala Ty? Ď za odpověď. Lucie
polokolo píše:
Ahoj Zandulo, dům máme velikosti 10×7 metrů, přízemí a patro. Dole obytná místnost (obývák s kuchyní vel. 10×5) a WC se sprchou + technická místnost s pračkou, nahoře tři pokoje, koupelna a šastna. Bydlíme zde už 6 let. Dům jsme si nechali postavit do fáze tzv. hobby stavby, tzn., že jsme si sami pokládali podlahovou krytinu, obklady, malovali jsme si. Cena před těmi roky byla něco kolem 2 mil. Myslím, už si to nepamatuju přesně. Ale jak se od té doby vyvinula cena netuším. Tenhle je náš: http://www.karon.cz/…lejovice.php a jsme moc spokojení. Máme tu rekuperaci tepla a společně s dobře zaizolovanou stavbou to znamená, že protopíme za rok max. 3000,– korun. Stavba domu je i dosti rychlá. Klidně se ptej, co by tě ještě zajímalo. Radka
Radko, prosím Tě, a vy jste měla individuální PD nebo katalogový? A tu cenu co uvádíš je za tu hobby stavbu nebo komlet celý dům s vaší prací?
Já mám právě představu nízkoenergetického domu. Ale chceme stavět svépomocí a nejsem si jistá, jestli to zvládneme. Projektant sice namaluje projekt, ale přijdeme mi, že nějak o té nízkoenergetičnosti nepřemýšlí. Tak nevím, jestli raději jít do firmy, která se tím zabývá, ale pokud mi bude dělat individuální projekt asi se nedoplatíme. A moje představa byla cihlový jednopodlažní dům - cihla + polystyren (aspoň 25 mm), ale taky mám strach, aby všude nebyla plíšeň, když se to tak utěsní…
Ahoj LL, dá se říct, že šlo o dům katalogový a cena 2 mil. byla za hobby stavbu (tzn., že jsme si sami malovali, dělali sami kuchyni, koupelny s obklady, podlahové krytiny a fasádu) a materiál na dodělávky. Naši práci nepočítám. Ale ta cena je skoro 7 let stará.
Radka
A ještě k Tvému druhému příspěvku. Sama bych do toho nešla. Neříkám dodělat ty věci, co jsou vidět, ale tu funkční část bych nechala dělat odborníky. A pokud se bojíš plísně, tak vřele doporučuji rekuperační větrání - doma ti nikdy nic nesplesniví, skvěle se suší prádlo a je vždy bezvadně vyvětráno s minimální energetickou ztrátou.