Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den milé maminky, jdu si k vám pro radu..
Po narození syna dcera vnoci brečí a nechce spát sama. Poprvé se vzbudí na čúrání(co bych taky ráda zrušila-ale večer dost vypije..)a pak snad 3-4× než u ní nakonec man6el zůstane spát. Ted jí je 2r a 8m, malému přes 2m. Asi od 1,5r. spává sama v pokojíčku. Vím, že je to pro ní zvykání..jen jestli to není naše chyba-co děláme špatně ad.. Jaké máte skušenosti, co by pomohlo? Děkuji za rady a váš čas ![]()
Máme to také. Tedy malý nechce sám usínat a v noci se budí a vyžaduje asistenci. Někdy s ním někdo zůstane do rána, někdy posedíme u postele a počkáme až usne. Co s tím nevím. Také plánuji omezit pití a jinak asi počkat no. Jestli má nějakého plyšáka, abyste řekli- přitul se tady k béďovi, on tě pohlídá
noční lampičku, otevřený dveře ![]()
Také jsme měli, a ještě občas, poslední dobou teda často máme, záleží z jakého důvodu se vzbudí, ted je zrovna nemocná a budí se kašlem, zlepšilo se to velmi, když přestala spát přes den, pak usnula večer sama a rychle, ovšem museli jsme nechat otevřené dveře…
má medvídka, budíme cca za 2 hodiny po usnutí na čurání, pak usne většinou hned, přitulí se k plyšákovi, někdy neusne a pak se stěhuje ke mě do manželské a manžel místo ní do postele, jinak bysme se nevyspali a v noci často ještě beru do postele mladší, tak spíme společně…
Žárlivost je vrozená, takhle malému dítěti nevysvětlíš, že miminko mámu potřebuje non stop a musí spát u ní, kdežto skoro tříletá může spát sama…vnímá to…chce být tím opečovávaným miminkem…tím pláčem si získá tu potřebnou pozornost…někdo přijde i k ní…můžeš zkusit dát uspávat mimčo (po nakrmení) manželem? A ty jdi „uspat“ dceru…nechala bych otevřené dveře a na chodbě nějaké světýlko…aby mohla sama na záchod (chodí sama v noci?) A holt se jí maximálně věnovat…i když asi padáš na hubu…kdykoliv je to možný, odložit mimčo (ono to přežije) a pomazlit malou…když přijde manžel, ať si vezme mimčo a ty se věnuj jen dceři…stačí půl hodinky…vařte spolu večeři, může něco míchat…říkej jí jak moc jí máš ráda, že je tvoje první, že jí moc potřebuješ, že ti moc pomáhá s miminkem…atd…je to na dlouho, ale časem může miminko spát s dcerou v pokoji a už nebude tolik žárlit…
@samara17 Ahojky, asi před třemi dny jsem chtěla založit diskuzi na stejné téma, jen jsem nevěděla, jak ji pojmenovat ![]()
Máme úplně stejný problém. Mám dvoutýdenní holčičku a starší 2 roky a 6 měsíců. Doted spávala celou noc v klidu, i 12hodin, je to celkem spáč. Už 14 dní před porodem občas volala, cítila že se to blíží a kontrolovala, jestli jsem ještě doma. Pak když jsem byla v porodnici tak krásně spala, vše v pohodě a co jsem se vrátila tak to stejné… volá, pláče, křičí, důvod si vždy řekně, že chce napít, ale není to o tom, podle mě prostě žárlí (i když přes den je k miminku úžasná) a chce prostě pozornost..jdeme tam s manželem do pokojíku i 6×, jednu noc volala celkem hodinu a půl to už jsem byla naštvaná..ale nechci ji ustoupit a vzít ji k nám, pak by to vyžadovala už pořád. V pokojíčku spí sama od 1 roku. Jinak taky nás už napadlo, že by u ní zůstal manžel. Kdy spí přitom u babičky, tak nevolá a spí celou noc. Takže je jasné, že prostě žárlí..asi nám nezbyde nic jiného než to vydržet, ono to určitě časem přejde, otázka kdy…
![]()
Ahooj, moc se omlouvám, že neodpovídám, nějak je toho moc
. Takže noc je pořád skoro stejná. Napr. takhle noc-začala řvát, běžel tam manžel, jeho posílala pryč jejím „DI“..(ještě pořád moc nemluví)a sklidnila se až jsem přišla já, vyčúrala se, napila a spala. Potom se to opakovalo, napila se, chtěla balon
a spala. Když spí u tchýni, tak spí u ní v ložnici, to se prej vzbudí jednou(nebo vůbec)napije se a spí do rána. Takže jsem si jistá, že je to kvůli tomu jak je sama v pokojíčku a taky docela daleko.. Už jsem přemýšlela jí dát spát vedle ložnice. Je tam taky pokojíček. Jenže nevím jestli by jí to zase nenabouralo spaní úplně.
Maja1111 to je jako bych to psala ja, uplne kazde slovo sedi na nasi situaci ted..prosim muzete mi napsat, jestli to ma nejake reseni, nebo to prejde casem??a za jak dlouho?
Za mě přejde časem. Ale je to fuška, my se nakonec rozdělili, manžel spal se synem v pokoji a já s dcerou v ložnici. Trvalo to asi půl roku, ale syn je vážně moc citlivý, tak abych vás nestrašila. A špatně spal i před narozením ségry. A teď se nám to opakovalo s dcerkou 3 r, když se nám narodil druhý syn, a tam to trvalo asi dva měsíce, než si to sedlo. Chodili jsme za ní, poseděli a ona spokojená, že nás má zase usnula.
U nas to tak nejde, manzel je tyden na cestach a starsi ho stejne v noci nechce.ale kdyz jsem ji vzala k sobe do postele, tak stejne neusnula a chtela jit do sve postylky. nechapu to, vcera vstavala 6.30 tak jsem ji dala po obede spat a pak spala od 21 skoro do pul 9!!nechapu to.ani teda nevim, jestli ji dat spat po obede, to totiz asi neusne.ma to spani uplne rozhozeny a me to stve.byla bych radsi, kdyby spala celou noc a pres den ne, at muzem aspon ven. vcera nez se vzbudila, tak zas usnula 4mes. takze ven nebylo kdy..pak uz byl vecer. nemate nejaky tip jak to skloubit?
@ajaho18 ahojky, přešlo to časem…možná dva nebo tři týdny to trvalo, víc ne. Každý večer jsem ji opakovala, že se potřebuji vyspinkat, když vstávám k sestřičce v noci, abych si s ní (se starší) mohla ráno hrát, zpívat tancovat, tak musím být vyspinkaná a ona nesmí pro nic za nic volat. Tohle jsme ji říkali každý večer před spaním a že má volat, až jak bude ráno a bude svítit sluníčko. měla to už tak naučené, že to pak říkala automaticky před spinkáním sama, že nebude volat maminku ani tatínka, přesto třeba zavolala…pak to přešlo samo, ale o tom, že nebude volat jsme před spaním ještě mluvili dlouho…s tím denním spaním ti neporadím, mě spí odpoledne dodnes a pak i celou noc..tak at je brzy líp. ![]()
Díky moc, aspon mě to uklidnilo, ale jak to čtu, tak se musím smát, taky jsem zvolila přesně takovou taktiku a taky to tak má, že říká, že se nesmí hulákat, že mě může volat, až bude ráno…- máme to naprosto stejné. Já jí teda ještě říkám, že budou bouchat sousedi, když bude řvát, tak mi to taky opakuje
Dnes mi odpoledne nespala, tak snad se zas noc nepokazí.
a díky ![]()
Tak jak to říkáš s těmi sousedy, tak já jsem ji zase nechtěla tak strašit, ona se též bojí každého bouchnutí, místo toho jsem použila metodu babička, že mi ukáže jak pěkně spinká u babičky a volat prostě nebude, ale taky jsem použila větu, že se paní sousedka už bude zlobit, že už se na nás škaredě dívala, že to všechno v noci slyší a tak no. Tak at je brzy klídek ![]()
No taky se vseho boji..u babicky zatim nikdy nespala, ani tam nechce beze me zustat..achjo..ale zkusila jsem i medunkovy caj.pije ho ted druhy vecer a dnes spaĺa do 8.30.!!jsem hledela..jeste vcera vecer rikala taky, ze se boji, tak jsem ji rekla, at si vzdycky zavola andelicka, ze ji bude chranit..a zabralo!!rano mi rikala, ze tam mela andelicka a ze uz je vyspinkana, tak uz odletel
no jsem zvedava, jak to pujde dal…
Jojo to jsme ted měli o Vánocích, najednou se začala vztekat že nechce spinkat, že se bojí bubáka,..přitom my ji NIKDY nestrašili bubákem ani čertem, ale myslím si že období Vánoc, Ježíšek, předtím Mikuláš, že ji prostě v hlavičce udělalo zmatek a tak se bála. Schovávala se pod peřinu a za panenku..trvalo to asi 14 dní a zase to přešlo…ale i ted nás někdy překvapí zvláštním dotazem: Nikdo tady doma není? tak ji musím ujistit, že jsme tady jen my a náš pejsek a ten nás hlídá…
To má taky tak, venku štěká pes a ona říká, že se bojí. Přitom doma máme taky psa…no vidím, že nejsme samy, už jsem se bála, že je nějak víc úzkostlivá…
Ale bubákem ji straším, občaas nic jiného nezabírá, ale čertem néééé, bafl na ni na vánočních trzích a bála jsem se, že z toho snad začne koktat…fakt bych to zakázala
Už se mě taky ptala, kdo je na chobě, tak jí taky musím připomínat, že mám klíče jen já a tatínek a že sem nikdo nemůže…
Doufám, že to nebude trvat dlouho tyto stavy…na silvestra ty rany to bylo taky něco na ni…ječela a musela jsem si ji vzít k sobě. až dostříleli, tak chtěla zas do svojí postele a usnula. no jo, děti se bojí a ta moje asi zřejmě ještě nějak víc než ostatní
![]()