Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky
pročetla jsem tu spoustu diskusí o tom jaké máte s nosátkem zkušenosti,ale nikde jsem se nedočetla,zdali je nějaké riziko poškození sliznice atd?Moje malá(6měsíců)má poprvé pořádnou rýmu
v noci se přes plný nos nemohla ani napít z prsu,tak jsem ji stříkla mořskou sůl a s přítelovou pomocí odsálá nosátkem na vysavač.Po obědě se ji nos opět ucpal,tak jsem ji zase odsála,úplně jsem na ní zase viděla,jak se jí krásně ulevilo,ale v tu ránu na mě vylítla moje máma(se kterou bydlíme
),že ji nemůžu odsávat tak často,že malé poškodím sliznici a kdoví co ještě
,že má známou dětskou lékařku,která to vyloženě zakazuje!Tak jsme se rafli
říkám:že nenechám malou přece zasoplenou,aby se jí snad ucpaly dutiny,že je to určitě navrženo tak,aby to miminkům neublížilo,že až se naučí smrkat sama(což ještě bude dlouho trvat),tak už to nebudu používat,tak se Vás ptám,co si o tom myslíte,může to být nějak nebezpečné?děkuji za reakce..
Máte zkušenost s Ceumed Nosátko odsávačka nosních hlenů?
Přidejte zkušenost s Ceumed Nosátko od...nosátko je v pohodě daleko lepší než hadičková která fakt sliznici poškodí a musíš hadičku fakt srtčit do nosíku … vysavač to vytahne behem pár sekund
Moje doktorka naopak tvrdí, odsávat co nejčastěji - před odsátím prostříkat tou mořskou vodou. Jakmile neodsávám často, lehne mu to na průdušky…
ahojky,co doktor,to nazor…
urcite odsavaj,ale kdyz to tece,bubla,delaji se bibliny,proste opravdu obtezuje,tak odsaj…strikni sterimar ci physiomer a po chvilce odsavej(naredi to sopliky) a pak prostrikni znovu na zvlhceni sliznice…
jakou barvu maji sopliky?
jinak zvlhcuj hodne vzduch,zvysena poloha a proste ty babsky rady…
RadanaH píše:díky,soplíky jsou světlý,ale táhnou se..
ahojky,co doktor,to nazor…urcite odsavaj,ale kdyz to tece,bubla,delaji se bibliny,proste opravdu obtezuje,tak odsaj…strikni sterimar ci physiomer a po chvilce odsavej(naredi to sopliky) a pak prostrikni znovu na zvlhceni sliznice…
Ja jsem pro caste odsavani..ciste teoreticky,kdyz ma dospelak rymu,smrka,jak potrebuje a jakmile mu zacnou nudle v nosu vadit,takze casto.Proc nechat dite trapit?Od toho ty odsavacky jsou ne.
Vůbec se toho neboj, jediné nebezpečí odsávačky na vysavač je, že proud vzduchu vysušuje sliznice. Časté odsávání proto nevadí, pokud po odsátí sliznice opět zvlhčíš jakýmkoliv přirozeně slaným roztokem - tj. Libenarem, Sterimarem, Vincentkou apod.
Jenom si ověř, že kapky, které používáš, jsou vhodné pro děti do 1 roku, některé spreje mají docela silný fuk.
Kapala/stříkala jsem kapky vždycky před odsáváním, aby se rýma naředila a šla lépe odsát, a pak znova po odsávání právě kvůli zvlhčení sliznic. A klidně i co hodinu, když malá nemohla dýchat, ale určitě alespoň před každým krmením a před spaním, protože takový prcek, který ještě pořádně neumí dýchat pusou, se při rýmě ani nenapije, ani nevyspí.
Žesťovka píše:RadanaH píše:díky,soplíky jsou světlý,ale táhnou se..
ahojky,co doktor,to nazor…urcite odsavaj,ale kdyz to tece,bubla,delaji se bibliny,proste opravdu obtezuje,tak odsaj…strikni sterimar ci physiomer a po chvilce odsavej(naredi to sopliky) a pak prostrikni znovu na zvlhceni sliznice…
Tak to určitě odsávat, jinak se pak kašle nezbavíte. Vždycky prostříkat a pak odsát. Taky se koukni na vysavač, na jakej výkon to máš nastavený, já to dávám hodně na málo a mám ještě pootevřenou takovou tu klapku, jinak by se mi přehřál vysavač.
Žesťovka píše:RadanaH píše:díky,soplíky jsou světlý,ale táhnou se..
ak to je v pohode,kdyby chytly jinou barvu,tak se porad s mudrou na kapky…vetsinou kdyz jsou zelene a nebo zlute…
pokud doma mate zvlhcovac vzduchu,tak zapnete+kapnete nejaky olejicek typu mentol,eucalyptus,jinak rucniky vlhke na topeni,nebo treba zavesit nad postylku a nebo prehodit pres kraj postylky vlhke prosteradlo,dobre vetrej…
mudra rikala,ze hodne nosit a proste davat do zvysene polohy,at co nejmin lezi na rovne podlozce…
nemame arolampu a kdyz jsem kapla olejicek na vlhky rucnik,tak to moc neslo citit…tak jsem koupila
http://www.natusen.cz/…l-dr-popov2/
jako cenove je to v pohode,prijemne to vonelo po tech silicich a moc jsem si to oblibila…
mate teplotky?pokud anio,tak i koj o neco casteji,pri teplotkach jsou tekutiny potreba
jinak ta odsavacka na vysavac,mam tu samou je prave setrnejsi,jelikoz nic nikam necpes jak u hadickovych…proste das na zacatek nosiku a mas to rychle pryc…hlavne opravdu dulezite striknout pred,chvilku pockat,at se sopliky naredi,odsat a zase striknout mozrskou vodu…myslim jsem to psala…ja se casto opakuji ![]()
jinak kdyby vam to nepomahalo,tak existuji kapicky do nosu pro deti do jednoho roku,ale ty se muzou pouzivat jen tyden,tak uvidis-mam je v lekarnicde pro strycka prihodu,myslim ze je to nasivin sensitive…
Žesťovka píše:
Holky díky za reakce a rady,hned jsem mnohem klidnější
a mudra mi dala na predpis fenistil kapky,ze at mam v zaloze,ze kdyby mel nekdy velikou rymu,tak ze na noc,at mu splaskne ta sliznice v nose a muze spinkat…
RyBANA píše:
Moje doktorka naopak tvrdí, odsávat co nejčastěji - před odsátím prostříkat tou mořskou vodou. Jakmile neodsávám často, lehne mu to na průdušky…
souhlas, lekar tvrdi totez, kdyz je to jen nastavec na vysavac, ze je vlastne na kraji a ne vevnitr tak je to stejne jako smrkani
Ahoj, náš prcek má rýmu pořád. Odsávám pořád a nemůžu si odsávačku vynachválit. Kdo vymyslel odsávačku na vysavač, zaslouží si Nobelovu cenu.
…Odsávat, odsávat, odsávat, protože, jinak je vyšší pravděpodobnost zánětů středního ucha…sliznici nosíku tím určitě nepoškodíš