Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
-
Příspěvek upraven 09.12.15 v 14:00
Mám Kibi, já 52 kg a dcera 14 kg a je to stopro lepší než nosit v náručí
Doporučuju před nákupem vyzkoušet a opravdu to dost ulehčí a přijde ti dítě lehčí. Nebála bych se toho.
Jsem taky prcek a nosím v Bondolinu už druhé dítko
Manduca a ostatní batohová nosítka mi nesedla a ani se mi nelíbí. tohle si uvážeš na sebe podobně jako šátek, ale má to všechny výhody nosítka
rozhodně ale vyzkoušej, pokud můžeš!
http://www.nosenideti.cz/…i/Bondolino/
Hele ja mam jednou tolik vahy nez ty a dite mit v nositku nemuzu. Moje zada to nedaji vic nez 20minut
Já mám Manducu a včera jsem i se synem v nosítku spadla
. Byla jsem z toho úplně hotová. Nosítko teď visí ve skříni a možná už ho ani nevyndám ![]()
Tím neodrazuji, jen radím dávat si velký a velký pozor. Být opatrná.
@walkie myslím, žeje celkem fuk, jaké budeš mít nosítko, pokud bude ergonomické. A pokud budeš nosit od úplného miminka, budeš mít natrénováno a postupně uneseši těžší batole i s tvou muší váhou. Ale z osobní zkušenosti doporučuju, hlavně na malé miminko, pevný šátek (ne elastický). Jednak je podle mě pro maličké miminko nejpohodlnější, nehrozí, že by v tom mimčo plandalo a jednak se ta váha v šátku dá rozložit prakticky po celých zádech, žádné nosítko nemá tak široké ramenní popruhy, jako když si rozprostřeš šátek po celé šířce ramen.
V šátku pak rozhodně doporučuji symetrické úvazy na obě ramena.
Já jsem na začátku druhého těhotenství měla stejnou váhu, jako ty a teď v pohodě nosím i svéh prvního 12kg syna. Jinak teď to mám tak, že na mladšího syna (3m) mám šátek a na staršího nosítko Kibi a jsem s ním hrozně spokojená.
Příspěvek upraven 03.12.15 v 18:31
Tak dite ma pred porodem taky v brise tech 3-4kg prumerne a matka ho unese. Kdyz plynule pokracuje v noseni, vybuduje si pozvolna dost svalove hmoty. Myslim, ze tak do 12 kg pravidelne nosici matka zvladne jeden spankovy cyklus ditete. Samozrejme ne ze bafne do nositka batole a bude si myslet, ze ho dve hodiny unese levou zadni.
Ja mela pri 170 cm pred tretim synem 55kg a normalne jsem syna nosila, jeste ted v lete pri cca 16-17kg jsem ho zvladla nalozit a ponosit po zoo, dojet mhd domu… Jako ne ze bych si u toho poskakovala, ale nasledky jsem nemela. ![]()
@Mallorka píše:
Já mám Manducu a včera jsem i se synem v nosítku spadla. Byla jsem z toho úplně hotová. Nosítko teď visí ve skříni a možná už ho ani nevyndám
a jak jste dopadli? to je i má noční můra, zvlášť při cestování ještě se starším, že někde poletíme na šalinu a rozsekám se přes koleje
ale to by člověk nesměl vystrčit paty z domu. už jsem vysypala obě děti z kočárku a přežily to naštěstí ![]()
@Lizzi to jsem právě chtěla říct, že se to může stát i u kočárku
Navíc já už mám doma batole, takže když jde pěšky, tak je větší šance, že se o ní přerazím a rozhodně to není výjimka ![]()
@Mallorka píše:
Já mám Manducu a včera jsem i se synem v nosítku spadla. Byla jsem z toho úplně hotová. Nosítko teď visí ve skříni a možná už ho ani nevyndám
ja spadla s rocnim v manduce, mela jsem cca minutu na prestup na navazujici spoj, nedoslo mi, ze jeste neni vysunuty stupinek a vyletela jsem z vlaku, skoncila na zemi. Dite ok, ja sedrena kolena. To se stava, kdybych mela dite na ruce, bylo by to horsi.
Stalo se neco prckovi?
@Mallorka píše:
Hele, to neovlivníš. Mě se jednou stalo, že jsem stála s kočárkem na zastávce, z autobusu vystupoval chlap, zavrávoral a padal mi přímo na kočár. Nějakým zázrakem jsem rychle zareagovala a vší silou do něj strčila, tak kočárek těsně minul, ale kdybych to neudělala, tak ho totálně zavalil, stoprocentně by ho převrátil i s novorozencem uvnitř. Takže to nevzdávej, kdybys měla předejít všemu, tak nevytáhneš paty z bytu.
@Lizzi hrůza, jdu a říkám si, vyhnu schodům, abych neletěla, pak jsem přemýšlela nad tím, co by se dělo, kdybych spadla a vyloženě jsem si to přivolala
, za 300m mi brkla noha. Klasicky jsem letěla, být sama, tak to vyberu, jenže malý mě převažoval, tak mi bylo jasný, že to nevyberu, tak jsem sebou radši sekla na bok. Vodítko se psem mi vylítlo z ruky. Malej se lekl, začal plakat, tak jsem se zvedla a už byl dobrej. Jenže mě se udělalo zle, zamotala se mi hlava, udělalo se mi na blití musela jsem si sednout a volala jsem manželovi, at pro nás dojde. Bála jsem se, že jsem mu zlomila ručičku. Doma pak celý den stažený žaludek, co vše se mohlo stát… Naštěstí asi existuje nějaký ten reflex nebo mateř. instinkt, že jsem se prostě otočila a padla na sebe. Výsledek výron na kotníku, naražený rameno, odřený koleno a hlavně nosítko ve skříni. Sama už s ním asi nejdu. Možná mě to časem přejde, ale teď už vím jediný, že jestli budeme mít druhý, tak novorozeně bych do něj nikdy nedala.
@Hoa Mai to jsem si říkala taky, ale zatím je to tak čerstvý, že nemám odvahu ho do něj zase dát.
@Mallorka píše:
klid, to se stává i s kočárkem, i s dítkem v náruči.. prostě to občas člověku ujede. Záleží, jak dokáže ustát takovej pád. Většinou zafunguje megarychlej instinkt a když nejde fakt o blbej pád, dokáže člověk dítě ochránit.
@Mallorka Ten pocit přejde, uvidíš. Hlavně, že se vám, teda doufám, nic nestalo. Zas teď jsi o zkušenost bohatší a budeš obezřetnější, to je taky výhoda.