Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, měla bych na vás dotaz. Vím, že toto téma tady zaznělo už určitě vícekrát, ale nevíme si prostě rady. Můj syn bude mít za dva měsíce 4 roky. Při výšce 107 cm váží 16 kg. Doktorka nám říká, že je to v normě, ale když to srovnám s naší 11ti měsíční dcerou, která má 11 kg, tak mě to připadá hrozně málo. Syn aji vypadá hubeně jen kost a kůže. Jídlo ignoruje, někdy pěkně papá, ale to vyjímečně, většinou nechce a když vidí jídlo nasadí pohled, že je mu z něho hnusně. Třeba předevčírem snědl dva talíře polívky a obědu si přidal, ale dneska měl za celej den jeden jogurt
před pár týdny nám dr. na ORL zjistila, že má velkou nosní mandli a v lednu jdeme na trhání. Paní doktorka mi řekla, že je možné, že skrz tu mandli má ty nechutě k jídlu, za což bych byla ráda, prtoože bych věděla, že od ledna bude papat krásně. Maminky, máte s tím některá zkušenosti ? V nemocnici budeme jen jeden den ráno příjem večer v 18h ho pustí domů. Zákrok budou provádět v dětské nemocnici v Brně. Maminky máte některá zkušenost u dětí s trháním mandlí a hlavně máte zkušenosti s tím, že by vám dítě potom lépe jedlo ?
Děkuji moc za jakékoliv odpovědi.
Malý má mandli vytrhnutou, jí pořád stejně. Jak bezednej sud ![]()
Ještě před rokem a půl měl 15kg, dneska 21
Taky byl hrozně vychrtlej a pak se začal zakulacovat ![]()
verenika píše:
Malý má mandli vytrhnutou, jí pořád stejně. Jak bezednej sudJeště před rokem a půl měl 15kg, dneska 21
Taky byl hrozně vychrtlej a pak se začal zakulacovat
tak kéž by se zakulacoval i ten náš. I když malej má problémy s jídlem od narození, porodní váhu měl 2 kg a když mě vypil 30 ml sunaru, skákala jsem dva metry radostí
tak snad se to zlepší. A to trání mandlí - jak to tvůj malej zvládl ?? jsou po té nějaké komplikace ?
My tam byli 2,5 dne. Zvládl to rozhodně lépe než maminka
Byl ráno, po obědě už o tom nevěděl. Já jako zdr. sestra viděla ty nejčernější scénáře. Po půl hodině na sále(řekli že tam bude 20 minut) jsem myslela, že umřu.No hysterka
![]()
Ahoj, našemu Lukáškovi je 3,5let. Měří 103cm a váží 13,5kg.
S jídlem má problémy od malinka -přesně totéž co jsi popsala, jeden den sní oběd celý a bez problémů, další den jen suchý rohlík.
![]()
Nosní mandle mu trhali letos v srpnu (měl problémů víc, takže i operace byla složitější a hospit.delší), ale jídlo je stále stejné.
Starší syn je s jídlem dodnes stejný (8,5let)- mandle stále má a i já s manželem jsme jako děti byli stejní drobouncí nežravci a to já mandle mám a manžel nemá.
Takže souvislost- mandle x špatné stravování bych neviděla jako to pravé. ![]()
Ať Vám ta operace dobře dopadne!! ![]()
Hanulínek píše:
Ahoj, našemu Lukáškovi je 3,5let. Měří 103cm a váží 13,5kg.
S jídlem má problémy od malinka -přesně totéž co jsi popsala, jeden den sní oběd celý a bez problémů, další den jen suchý rohlík.![]()
Nosní mandle mu trhali letos v srpnu (měl problémů víc, takže i operace byla složitější a hospit.delší), ale jídlo je stále stejné.
Starší syn je s jídlem dodnes stejný (8,5let)- mandle stále má a i já s manželem jsme jako děti byli stejní drobouncí nežravci a to já mandle mám a manžel nemá.
Takže souvislost- mandle x špatné stravování bych neviděla jako to pravé.
Ať Vám ta operace dobře dopadne!!
Hanko, děkuji i když mě to zklamalo ach jo
ale jsem ráda, že nás je víc
dcera ta je opak má 11 měsíců a 11 kg a ta spase co vidí. Na večeři 330 ml sunaru a ktomu krajíc chleba a ber problému
. je to fakt něco s těma dětma. Právě dr. na ORL říkala že občas když je nosní mandle velká tak dítěti to jídlo prostě „nevoní“ pořádně necítí vůni jídla a proto nechce papat.
verenika píše:
My tam byli 2,5 dne. Zvládl to rozhodně lépe než maminkaByl ráno, po obědě už o tom nevěděl. Já jako zdr. sestra viděla ty nejčernější scénáře. Po půl hodině na sále(řekli že tam bude 20 minut) jsem myslela, že umřu.No hysterka
![]()
Miťulka píše:verenika píše:
My tam byli 2,5 dne. Zvládl to rozhodně lépe než maminkaByl ráno, po obědě už o tom nevěděl. Já jako zdr. sestra viděla ty nejčernější scénáře. Po půl hodině na sále(řekli že tam bude 20 minut) jsem myslela, že umřu.No hysterka
![]()
![]()
![]()
taky to tak nějak vidím. My tam budeme jen jeden den, respektive malej tam bude sám, já s ním být nemůžu
zákaz doprovodu je prý podmínka jednodenky
a můj malej nenávidí nemocnice, v březnu ležel tři dny na neurologii a to bylo něco
proto jednodenka je pro něj nejlepší varianta, no ale snad to zvládne jen se sestřičkama. Doktorka mě uklidnovala, že když je zvyklej na školku, tak prý nebude problém
Jinak- já to zvládala taky hrozně, na rozdíl od prcka- Luky tam byl 3 dny (já s ním) a jediný problém měl s jídlem.
Představ si, že náš nežravec (snad někoho tohle oslovení neurazí
), měl největší starost kdy konečně dostane najíst!! ![]()
Ovšem vydrželo mu to jen ty 3 dny.
Docela mě zaráží, že si v Brně podmiňují puštění v den operace nepřítomností rodiče- to je porušování práv dítěte!!
![]()
Hanulínek píše:Miťulka píše:Jinak- já to zvládala taky hrozně, na rozdíl od prcka- Luky tam byl 3 dny (já s ním) a jediný problém měl s jídlem.verenika píše:
![]()
![]()
![]()
taky to tak nějak vidím. My tam budeme jen jeden den, respektive malej tam bude sám, já s ním být nemůžu
zákaz doprovodu je prý podmínka jednodenky
a můj malej nenávidí nemocnice, v březnu ležel tři dny na neurologii a to bylo něco
proto jednodenka je pro něj nejlepší varianta, no ale snad to zvládne jen se sestřičkama. Doktorka mě uklidnovala, že když je zvyklej na školku, tak prý nebude problém
Představ si, že náš nežravec (snad někoho tohle oslovení neurazí), měl největší starost kdy konečně dostane najíst!!
Ovšem vydrželo mu to jen ty 3 dny.
Docela mě zaráží, že si v Brně podmiňují puštění v den operace nepřítomností rodiče- to je porušování práv dítěte!!![]()
taky mě to šokovalo. Ale dr. byla razantní a řekkla bud jeden den a žádný doprovod nebo tři dny s doprovodem. A já nechci aby tam musel být tři dny užil si svoje v březnu a to měl doprovod. V nemocnici mi řekli že jednodenka je jen pro děti nad 3 roky a bydlící ve městě nebo do 25 km od města a to my splnujeme a proto máme na jednodenku nárok. No a že když dítě chodí do školky tak na co doprovod v nemocnici, řekli mě, že ve školce s ním taky nesedím ![]()
To bych jim vysvetlila raz dva nebo bych si nasla jinou nemocni.To je jasne dane zakonem.
To je dost hrozný přístup a jako zdravotníka mě tohle hrozně štve!!
Já se svým založením bych uvažovala o jiné nemocnici, ale netuším jaké máte možnosti.
My jsme byli v Kladně a pokud by to byla jen ta nosní mandle, byl by přijat v 7h ráno a odchod domů podle stavu- cca v 15h- doprovod byl samozřejmostí.
Na tyhle jednodenní hospit.tam mají spec.dětský pokoj- hernu s postýlkami a křesly pro rodiče, TV a DVD a svoje 2 sestry.
Rodiče byli s dítětem od příjmu až k operačnímu sálu- úplně jsem dítě dovezla na operační sál včetně převlečení (mne) do oper.úboru a jakmile opustil oper.sál hned jsem mohla být s ním na JIP dospávacím pokoji (to pro mne bylo nejhorší- Luky byl mimo, neklidný, plakal, trhal si všechny přístroje…a sestřičky přímo chtěly abych byla s ním- vzít ho do náruče, mluvit na něj, zpívat mu, aby ho to uklidnilo), pak ho převezli na normální náš pokoj-měl trojoperaci, takže jsme museli zůstat 3 dny.
Samotného bych ho nenechala- nemocniční prostředí a navíc ještě operace-pro 3.letého prcka až moc špatných zážitků, aby na to byl sám bez mámy. ![]()
Holky přemýšlela jsem nad změnou nemocnice, ALE ! Čekací lhůty jsou velké my tady měli ček. lhůtu měsíc a to jsme měli štěstí. kdyby to byla jiná nemocnice, tak by se posunul termín a dr. na ORL řekla, že už je to akutní a mandle prostě musí ven. Do toho mu budou píchat bubínek (jak bude pod narkozou) protože v říjnu měl zánět středního ucha a skrz tu mandli se pořádně nedoléčil /ani pomocí ATB/ takže mu zůstal hnis v bubínku nebo co a slyší jak starej dědek
takže 11. ledna máme předoperační vyšetření a 12. ledna zákrok. Jak tam dojedeme toho 11.1. tak s nima ještě pořádně o tom promluvím a řeknu, že tam chci být a hotovo. Doufám, že si to vybojuju !!! ![]()
To Ti budu moc držet palce, bojuj jako lvice a nedej se!! ![]()
A dej pak prosím vědět jak jste dopadli. ![]()
Ten píchaný bubínek (oba) měl Luky taky- též opakované záněty středouší, pak i špatně slyšel, měl tam taky hnis a hlen a nakonec ještě během té operace dostal ty provzdušňující trubičky a zatím musím říct že je to dobré!! ![]()
Ještě k té jeho operaci přidali i krční mandličku- seříznutí laserem- měl je tak obrovské, že se dusil. Proto jsme tam byli 3 dny.
My jdeme se synem (5 let) na trhání nosních mandlí 17. ledna. Měli jsme jít už teď, ale měl kašel
To mně tedy šokovalo, že nemůže mít doprovod
My čekali měsíc a můžu tam být s ním. Ráno půde na operaci a druhý den ráno nás mají pustit. Na ty ouška jdeme taky, máme stejný problém co vy - slyší jen to, co chce
Já být tebou, změnila bych nemocnici. Já mám ještě 1,5 roku starou dcerku a když jsem to řekla doktorovi, tak mi říkal, že kdyby to všechno dobře šlo, že by nás možná pustili domů už večer… Samotnýho bych ho tam nenechala ![]()
Tak my také byly na odstranění mandle v rámci jednoho dne,v 8h nástup,v 18h všechny propouštěli,bylo tam 7dětí,ale maminky tam samozřejmě byly,a jakou byly oporou pro uplakané děti!Neumím si představit,že bych u dcery nebyla
![]()
Rozhodně bych volila jiné nemocniční zařízení,všude to dělají jinak,ale nepřítomnost rodičů,to je síla ![]()
Jinak u nás taky nevidím žádný vztah mandle x jídlo.
Ale musím říct,jsme 2měsíce po operaci,a dcera zatím neměla ani rýmu,ani jinou nemoc,a to chodí do školky ![]()