Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, prosím mate někdo zkusenosti s tzv. pilulkou po? Sníží mi to možnost na otěhotnění v budouctnosti? za všechny rady budu moc vděčná.
Na každého to může působit lehce jinak + záleží jestli se to vezme jednou nebo tím člověk řeší každý styk. Ale znám plno kamarádek co po tom musely někdy sáhnout + já sama jsem kdysi jednou vzala a krom kamarádky co má dlouhodobě problém s cyklem (takže bych viděla problém “v ni” a ne v tom prášku) jsme žádná neměli problém otěhotnět.
Ale znovu zmiňují, že je to svinstvo a všeho moc škodí. Takže jednou / dvakrát to bude asi ok pro zdravou ženskou, ale každý týden bych to nebrala 😅.
Dva krát za život jsem tabletku po potřebovala v důsledku selhání kondomu. Jednou kolem 19ti let a podruhé před cca šesti lety. Ani jednou mi nerozházela cyklus (tohle je hodně individuální) ale co by Tě mohlo zajímat víc, je, že před cca 3mi lety jsem bez problémů poprvé otěhotněla a teď jsem těhu podruhé. Ale všechno je to individuální. Můžeš mít pak potíže a aktuální pilulka po s tím nemusí mít žádnou souvislost.
Ja jsem brala tabletu po jen dvakrat v zivote. Poprve asi pred 4 lety a druhou pred rokem a po 4 mesicich jsem otehotnela.
@Wendy1212 dobrý den, chtěla bych se zeptat jak moc velká je sance ze otehotnim když jsme v pátek 29.3 měla nechráněný styk neudělal se ale bojim se preejakulátu chci si koupit pilulku po problém je v tom ze nevím jestli to stihnu ještě dneska a zitra to budou už tři dny :/ je vůbec možné abych otěhotněla? Nechci si do sebe dávat takový svinstvo ale zase nesmím být těhotná prosím odpovezte mi kdokoliv 🙏
Přerušovanou souloží se běžně chrání řada párů. Pokud se muž dokáže ovládat, přerušování má nacvičeno a nepustí to do partnerky, mohou to úspěšně dělat mnoho roků. Otěhotnění z preejakulátu se sice nikdy nedá úplně vyloučit, ale mám dojem, že se na to vymlouvají muži, kteří do partnerky něco stříkli. Pilulku „po“ je potřeba použít co nejdříve. Její spolehlivost je velmi závislá na tom, ve které části menstruačního cyklu k sexu došlo. Uvědom si, že pokud nepatříš k partě LGBT a žiješ jako zdravá žena, nikdy nevíš, kdy se stane nehoda, ať se už chráníš jakkoli. Ani v takovém případě není nic ztraceno, můžeš věc vyřešit interrupcí.
@Lemrucha a myslíš ze bych si měla tu pilulku jít koupit? Když se do mě neudělal a je v tom jen ten preejakulat on se před tím udelal takže tam asi nějaký spermie budou
Jestliže po prvním čísle do Tebe partner znovu vklouzl, nejde o preejakulát, ale o to, že mu z předešlé ejakulace zůstalo v močové trubici sperma a ne preejakulát, a to je nebezpečné. V takovém případě si měl bez váhání obléct kondom. Teď je rozhodující, v které části menstruačního cyklu jste milovali. Například v prvních dnech menstruace je otěhotnění skoro nemožné, i kdyby to do Tebe pustil všechno, a řada žen to umí využívat. Naopak 14 dnů před očekávanou menstruací je nebezpečí největší a v takovém případě je pilulka velmi vhodná.