Nová pravidla pro přijetí dítěte do školky?!?!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
43037
25.3.09 11:57

ja teda nechapu, proc nejde dat vic prihlasek - copak muze dite chodit do vice skolek? to same s prihlaskama na stredni… proste by s tim meli vic administrativy, kdyz by se jim pak matky odhlasovaly, ale to se prece da nejak osetrit.

stavajici uprednostnovani socialne potrebnych mi prijde fair

proc se nemuze do skolky nabrat vic lidi, treba i nejake nevzdelane asistenty ucitelek - jasne, je to statni sektor. ve zdravotnictvi je to to same - jenze to se musi ozvat lidi (prima napad s tou petici), protoze verim tomu, ze kdyz si ucitelky stezuji, ze to nejde zvladnout, tak jim reditel rekne „vy jste ale chudinky, vydrzte“ a tim to konci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7553
25.3.09 12:16

Majko - tak já to považuju za nehoráznost, změnit pravidla s okamžitou platností, bez ohledu na volbu doby čerpání RP. A to ta volba měla bejt motivační k brzkému nástupu do práce, ehm… No celé je to nesystémové, zastupitelé na to kašlou, neřeší, řešit nechtějí, řešit neumí, dyk se koukněte, co to je za sbírku prospěchářů…

BaroF - a z čeho bys platila RP, když plátkyně daní, které chtějí makat, zůstanou doma zadara nebo ještě budou čerpat podporu v nezaměstnanosti?

Všechny děti by měly chodit do školky! Obce, města by se měla postarat, jestli to nechtějí dohnat k úplnému krachu…

Příklad města ve kterém žiji. Od loňska matky řvou po nové školce, řvou, že bude do roka situace nezvladatelná (stížnosti, poptávky, dotazy, upozornění písemnou formou na MÚ, ani petice nebyla). Návrh na rychlou výstavbu nové školky je (šikovná starostka - díky) ke schválení zastupitelstvu, jenže ti … sice se sešli v dostačujícím počtu, ale před hlasováním dva odešli a je zase prd… a ti kteří byli jasně pro a hlasování by bez obav prošlo, vůbec nedorazili…

Tak to jen můj výlev a to kluka ve školce mám, druhé nepřichází a řešit to nemusím… Tak mě to štve!

P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
25.3.09 18:46

Já sice nejsem učitelka v MŠ, ale pracuju ve školství, takže to vidím nejen z pohledu matky, ale částečně i z druhé strany. Pravidla jsou různá podle toho, kde školka je. U nás v Praze 8 už zápis proběhl, mohli jsme si podat více přihlášek, i když mi bylo řečeno, že s tím pak školky mají starosti navíc. Když se rozhodovalo, které dítě bude přijato a které ne, tak se postupovalo podle kritérií, která jsou už nějakou dobu zveřejněna (samozřejmě ne dlouho natolik, abychom si podle toho před x lety volili délku RD) a k tomu se ještě přihlíželo, jestli dítě už není přijaté v jiné školce. Takže se moc často nestávalo, že by dítě přijali do více školek a rodiče se mohli rozhodovat. My konkrétně jsme na rozhodnutí o nepřijetí měli jako důvod uvedeno, že je dítě přijaté jinde (přitom podle daných kritérií bychom v této školce téměř určitě přijatí nebyli). Podobnou diskuzi budeme jako rodiče pravděpodobně vést za cca 12 let, až naše děti budou podávat přihlášky na střední školu. Tam se taky každý rok mění pravidla, jestli se může podat jedna přihláška nebo víc a pak to ani tak není o tom, aby se dítě přihlásilo na školu, kam chce, ale spíš o tom vybrat školu, kam se dostane.

A co se týká toho, jestli brát jako kritérium zaměstnanost obou rodičů, tak já jsem pro, protože si myslím, že pokud oba rodiče pracují, potřebují mít pro dítě školku víc než rodiče, kde jeden je doma s mladším dítětem. Ale na druhé straně je fakt, že zápis probíhá v březnu (aspoň u nás to tak bylo) a dítě začíná docházku půl roku na to. Do té doby se může leccos změnit (maminka může otěhotnět plánovaně i neplánovaně, původně zaměstnaná matka se může stát nezaměstnanou nebo naopak). A co pak v případě, že dítě je na základě nějakého kritéria přijaté a v září je to jinak. Co potom? Těžko může školka v září říct rodičům, že už nesplňují kritéria a tudíž dítě do školky chodit nemůže, a vzít jiné dítě. Třeba já jsem teď zaměstnaná a plánuju druhé dítě. V říjnu jsem potratila, tak se ještě ani nesnažíme, ale pevně doufám, že příště to vyjde. Měla bych patřit mezi ty matky, jímž vezmou dítě do školky nebo ne? Nerada bych, aby tento můj příspěvek vyzněl jako nějaký útok nebo tak něco, ale já sama nevím, která kritéria by byla ta úplně správná.. A zajímal by mě váš názor na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
26.3.09 09:25

hkac,

také si myslím, že kritérium zaměstnanosti je dost problematické.

Na jednu stranu ano - matka, které nedají v práci další rok neplaceného volna nebo rodina v tíživé sociální situaci se nepřijetím dítěte dostane do skutečných problémů. Mám kamarádky, ktreré musely dát z tohohle důvodu výpověď.

Na druhou stranu:

• jak píšeš, rozhoduje se vlastně 1/2 roku předem, během kterého se může stát cokoliv, kvůli čemu pak matka do práce nenastoupí
  • já mám zaměstnání na částečný úvazek a k tomu pracuju na volné noze, docela by mně zajímalo jak by školky řešila, kdybych pracovala jen „doma“ na ŽL, jestli by to posuzovala jako zaměstnání (vím, že někdo má pocit, že při práci doma není nutné mít dítě ve školce, ale ať si to zkusí, já to dělám v malém rozsahu, mám výpomoc s hlídáním a stejně jsem z práce po nocích už byla jako zombie a počítala jsem dny, kdy malá nastoupí do školky a já budu mít celých 3,5h na práci v normálním denním čase)
  • znám případy (a není jich málo), kdy se to zneužívá - třeba se použije to, že je dotyčná zaměstnaná a tvrdí, že musí nastoupit ve 3 letech věku dítěte, i když ví, že jí zaměstnavatel dá 4. rok neplaceného volna a hodlá ho využít
  • stejně málokteré mamině vezmou dítě přesně ve 3 letech, zvlášť v dnešní době

Zajímal by mně názor ještě na jedno kritérium: OBA rodiče musí mít trvalé bydliště v místě školky. Proč? Také znám několik tristních případů, kdy otec není z různých důvodů v místě přihlášen a jsou s tím potíže, a dost ošklivé. Přitom všichni v místě prokazatelně bydlí, matka s dětmi je tam přihlášená.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.3.09 14:03

Holky, asi to nerozseknem. Já jsem zrovna případ, kterému nevzali dítě do jeslí na 1 den v týdnu (chtěla jsem jít do práce), protože už není místo, přičemž několik mých kamarádek tam dítě dává prostě jen proto, aby měly ten den volna pro sebe. Hold přišly dřív, no:-) Respektuju jejich právo na volný den, na druhou stranu já musela tu práci vzdát, nemám jiné hlídání.
Se školkami je to tady totéž - trvalé bydliště, věk nad 3 roky, jestli do školky chodí už sourozenec (a tohle mi zrovna přijde jako zajímavé kriterium - proč má přednost matka, jejíž jedno dítko už ve školce je před jinou, která potřebuje nutně do práce? Napadá mě jen vysvětlení, že je to lehké zjednodušení pro školku…)
Ale generálně - jednou ty děti máme, tak je na nás, abychom se o ně postarali! Bohužel to je odpověď na všechno…Zdravím, Majdina

• Citovat
  • Upravit
15674
26.3.09 17:05
Anonymni píše:
a tohle mi zrovna přijde jako zajímavé kriterium - proč má přednost matka, jejíž jedno dítko už ve školce je před jinou, která potřebuje nutně do práce? Napadá mě jen vysvětlení, že je to lehké zjednodušení pro školku…)

Mně napadá ještě jedno - v případě, že by mi druhé dítě nevzali do stejné školky jako první (zatím mám teda jedno) a přijali ho jinde, bude pro mě jako matku komplikované ráno vodit každé dítě jinam a odpoledne každé jinde vyzvednout (a pracovat ještě jinde).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
27.3.09 00:53

Toho sourozence bych chápala u nás celkem v pohodě, protože ve školce, kterou jsem vybrala (a není to ta nejbližší - doufám, že to neva 8O ), jsou smíšené třídy, od tříleťáků po předškoláky, takže by vlastně mohli chodit spolu. Ač teda nevím, jestli by to bylo dobře nebo špatně :twisted: .

Ta práce doma - pod to se podepisuju. Při dětech se pracovat nedá, stále to zkouším :roll: .

Spravedlivé samozřejmě není nikdy nic a často „samoživitelka“ vůbec samoživitelka není, přesto mi přijde lepší snažit se to zohlednit. Ale půl roku předem asi fakt ne, to je chyba systému. Vzpomínám si, že když ségra chtěla kdysi upíchnout synovce do MŠ (asi tak v roce 93), tak potřebovala potvrzení, že ji vezmou do práce. (Akorát že v práci jí řekli, že ji vezmou, až přinese potvrzení, že má dítě ve školce :twisted: . To si asi jeden nepomůže :P .) Prokazuje se to dneska nějak formálně - potvrzení zaměstnavatele, papír ze sociálky o délce pobírá RP, apod.?

Počty přihlášek - no jestli ono to není o tom, že o nich rozhodují idioti, kteří mají dost peněz na to, aby vozili dítě přes celé město do superdrahé soukromé školy/školky a nějaké přihlášky je nepálí, takže netuší, o čem vlastně rozhodují :-) (viz Buzková, která domrvila budoucnost spoustě dětí s přihláškami na střední, aby si pak pohotově hvízdla potomka na soukromou :evil: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
27.3.09 16:07

Ahoj,
píšu svůj názor za samoživitelky, které nepřestírají, že jsou samy, když nejsou.
Mám ve vé péči dvojčata, 3,5 roku, jsem s nimi sama. Dětem budou v říjnu 4 roky, skončí mi sladké hájení alespoň nejnižší hranice rodičovského příspěvku. Mě naštěstí děti vzali. Netuším, co bych dělala, kdyby mi zůstaly doma. Nemůžu s nimi do práce, nemůžu s nimi dělat doma (jsem účetní, momentálně nám vylepšuju rozpočet prací na ŽL, ale jen po nocích, když děti spí. A to nám na živobytí nestačí ani náhodou). Moje máma ještě dělá,navíc není hlídací babička. Byla bych pěkně v háji.
Ale naštěstí nejsem. U nás brali 7!!!! dětí (vesnice kousek od Prahy). K zápisu přišlo odhadem tak přes 20 dětí. Ve školce je už od loňského roku minimálně 5 dětí, které mají maminky doma s miminem nebo s batoletem. Chápu, že děti vzali, protože bylo místo (školka se loni o prázninách rozšířila o 18 míst), ale nechápu, že je nevzali s podmínkou, že když bude potřeba, děti si vezmou domů. Takhle si minimálně 5 maminek rve vlasy, protože budou doma zadarmo (už jsou to děti, u kterých si musely maminky vybrat délku rodičovské dovolené). A bude to pořád horší. Třeba k nám se stěhuje hrozná spousta lidí. Mají děti naštěstí o dost mladší, než jsou moje děti, ale nikdo neřeší, že pro ně školka už nebude. Ne, že by nešla ještě nastavět (dá se udělat ještě jedno patro),ale už na to nejsou peníze. V TV říkali, že demografové spočítali, že problémy s umístěním dětí do školek budou ještě 10 let!!! Je to katastrofa. A nikdo te neřeší a asi ani řešit nebude.
Tak jsem se rozohnila, ale je to k ničemu. Fakt děkuju osudu a paní ředitelce, že pochopila, že jsem fakt v zoufalé situaci. A můžete mi věřit, že je to hrozný. Tolik za samoživitelky, které jsou opravdu samoživitelky.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
6
27.3.09 18:15

Mně taky dceru nevzali, má 3 roky až příští rok v lednu, ale já musím jít do práce. Už tám mám jednu, ale bohužel sourozenec ve školce bylo až třetí kritérium. Nejdříve brali předškoláky a potom čtyřleté, pak teprve ty další. my jsme se tam bohužel už nevlezli. Maminky, co mají doma další dítě tak automaticky hned ředitelka vyřazovala. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
27.3.09 18:16
JaSe píše:
Chápu, že děti vzali, protože bylo místo (školka se loni o prázninách rozšířila o 18 míst), ale nechápu, že je nevzali s podmínkou, že když bude potřeba, děti si vezmou domů.

V podstatě s tebou souhlasím, jen by mě zajímalo, jak bys to vysvětlila těm dětem, že už jako zase do školky nemůžou. :?:

Jinak je tohle téma, které mě rozohňuje dnes a denně, dětí je čím dál víc a s našimi zastupiteli to nic moc nedělá. :evil: Je fakt, že tady u nás o něco kapacitu navýšili, ale stejně to stačit nebude. To bych vyletěla z kůže, vždyť sakra vědí jaká je porodnost. :roll:
My tedy půjdeme letos k zápisu, naštěstí nemusím řešit, co by kdyby, ale bude mi to líto kvůli El, ona by tak strašně do školky chtěla. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JaSe
27.3.09 19:35

Lostritis, dětem bych to vysvětlila, jsou docela chápavé :D . Dřív neexistovalo, aby ženská doma s miminem dala starší dítě do školky. Nebo ho mohla dát pod podmínko, že si ho kdyžtak vezme domů, aby uvolnila místo pro dítě potřebnější.
Tady u nás je maminka (přistěhovaná na podzim) a její chlapeček chodí do školky jako náhradník. Když je školka plná, tak ho vezme domů. A neříkala, že by s tím byl nějaký problém. Naopak říkala, že se to stane málokdy, že by nemohl jít, protože by ve školce byly přítomné všechny děti.
A už mám přesná čísla od nás, brali 6 dětí, hlásilo se 26 dětí. To sedmé dítě je předškolák, který se přistěhoval.
Jsem zvědavá, co s tím obec udělá, protože příští rok se bude hlásit do školky 20 dětí, které nevzali letos + děti, které už budou mít na školku věk a těch určitě nebude méně, jak 20. Tady pár km od nás je městečko, kde je teď 5 tisíc obyvatel. Nevzalil do školky 100 dětí. Je to děs běs.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
5579
27.3.09 20:04

Tak jsem to tu procetla a docela se desim toho, az pujdem pristi rok k zapisu s dcerou… nevim jaka jsou u nas kriteria, ale obecne matky, ktere pracuji maji prednost a pak sourozenci a az pak vek.

Ja nechapu jednu vec. Skolky spadaji pod skolstvi, jakymsi zpusobem jsou povinne (myslim, ze ze zakona tam musi chodit predskolaci ). Kdyz davam dite na zakladku, tak pokud neni opozdene museji mi ho prijmout, proste je min deti otevreme jen 1 tridu, je jich vic otevreme 2.Nechapu, proc to se skolkou nefunguje stejne. Pak by stacil vek jako jedine kriterium. Ale nevim, nerozumim tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
28.3.09 07:08

U nás brali podle kritérií - 1. věk, 2. pracující matka, 3. trvalé bydliště (naštěstí pro mě, ještě tu nemáme vyřízené trvalé bydliště), 4. případný nástup do zdejší ZŠ (kdo chce dát děti do městské ZŠ - asi 5 km, od první třídy, může je tam dát i do školky)

Vzali by i víc dětí, jenže mají danou kapacitu (na určitý počet dětí musí být určitý počet m2, hygienické zázemí, počet učitelek atd.), takže i přes schválenou žádost o navýšení se stejně sešlo u zápisu víc dětí, než měli možnost vzít.

Já si můžu výskat, vzali nás loni jako předposlední, pak už byla tlustá čára :( . A to jsme nastupovali jako 2,5 r. podmínkou - bez plínek, sám se nají, svlíkne a oblíkne s malou pomocí, dojde si na WC bez asistence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1383
28.3.09 07:38

Zacinam byt alergicka na vety typu „at se mesto/obec postara“ – jsou to snad nase deti, ne? Tohle mysleni mi prijde dost minulo-rezimove! Ve vetsine zapadniho sveta se za skolky a vsechny predskolni zarizeni plati a to dost velke sumy! A lidi tam nejsou na tom financne vseobecne lip, nez my. Mely bysme byt rady, ze tady aspon mame tu MOZNOST dat dite do statni skolky, kde platime jen smesny mesicni pausal a kvalita vyuky je dobra! Vite, co je tohle za luxus???? A souhlasim, ze tohle kriterium podle veku je vic, nez fer. Co je komu do toho, jestli jsem v praci nebo ne - skolka je prece hlavne pro to, aby se deti naucily fungovat v kolektivu, aby se pripravily na skolu, aby se naucily poslouchat jinou autoritu nez rodice atd. To, ze jsem doma na materske s druhym ditetem preci nic nemeni pro potreby meho starsiho ditete. NAOPAK, matky, ktere uz chodi do prace by si tedy mohly zaplatit privatni skolku a nemusi cerpat misto ve statni. Kdyz pracujete, take je zde moznost chuvy nebo jineho hlidani, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.3.09 08:13

Musím říct, že já jsem už naopak alergická na větu : na západě tamto, na západě ono . ..... Vždyť je tam naprosto jinak vše nastavené včetně sociálního systému a tudíž s ČR naprosto nesrovnatelné, nelze pořád srovnávat věci, které jsou vytržené z kontextu - Bebe1 , neber to, prosím, osobně…
Bohužel toto může opravdu ovlivnit víceméně jen město /obec, těžko matky udělají spolek, rozhodnou se , že si támhle na tom plácku postaví školku a seženou celý personál od uč. až po uklizečku… Jistě, je zde i možnost "soukromého hlídání " apod. , ale pro kolik dětí ?
Naopak souhlasím s tím , že priority sice ano (zohlednit samoživitelky apod.), ale určitě ne dělit na pracující a matky na MD, nehledě na to, že spousta těch , kt. opravdu pracují doma budou tímto způsobem těžce v nevýhodě- vím o čem mluvím, doma pracovat při dítěti bez hlídacích babiček apod. zavání kolapsem..
A vůbec si myslím, že celý systém je hodně nešťastný- chceme pracovat , nejsou školky , nejsou částečné úvazky , nejsou dokonce už ani hlídací babičky- moje mamka bude v práci (od rána do večera) ještě 6 let a to už budou děti velké, nikoho cizího bych si asi v životě k dětem na hlídání nedala..... ..Tímto neútočím na něčí názory, je to jen moje skromná úvaha, každý má kus pravdy; škoda jen, že takto to nevyřešíme…

zziny

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin