Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám to aktuálně doma. Týdenní mimčo a syn včera přišel ze školky s horečkama přes 39. Obrovská radost no. Hodně vetram, staršího držím v dětském pokoji mladšího mám v ložnici a snažím se aby k sobě nepřišli. I když je to teda náročné, celou noc sem pendlovala od jednoho k druhému. Nicméně pokud máš dítě nemocné teď a mimčo ještě není na světě tak bych nestresovala, i kdybys teď porodila tak si pár dní polezis v nemocnici a kašel a rýma starší zatím přejde…
@Ajinac Dle meho je jedine reseni poslat starsiho sourozence k babickam. Otazka je, jak to bude snaset. U nas mel druhorozenec prvni atb ve 3 tydnech prave diky nemoci od starsiho sourozence…
My jsme jeste v sestinedeli absolvovali nestovice u starsi. No radost. Tim, ze maji dlouhou inkubaci a jsou nakazlive pred vypuknutim priznaku, jsme to nijak neresili. Proste drzet je od sebe treba 3 tydny bylo nerealne. Jinak mimco ma protilatky od tebe ne jenom kojenim, ale i ty, co jeste v prubehu tehotenstvi projdou placentou. Bohuzel nemoci jsou udelem mladsich sourozencu ![]()
Nestresuj se dopredu
kdyby byla nemocna jak pojedete domu, muzes sestru poprosit o rousku, urcite ti nejakou venuje
a jinak myti rukou, kaslat do dlani, desinfikovat ruce, proste takove zaklady. ![]()
Rozhodně bych ho nedávala k babičce - maminka má nový dítě a mě už nechce. Stalo se nám to taky, mladší se nakazil od bráchy v jeho 2 měsících, naštěstí to mělo docela rychlý průběh. Osobně děti dál od sebe nedržím, stejně jsou bacily všude.
Já bych to neřešila. Ještě jsi ani neporodila, pak těch pár dní v porodnici… do té doby může být dcera zdravá. A i kdyby ne, tak co. Hodíš ji k babickam? Podle mě je to ten nejhorší nápad. Kamarádka to přesně tak udělala, pri každé nemoci hnala starsiho pryc, aby nenakazil mimino. A kluci se teď nesnáší. Stejne tak jina kamaradka, ktera separovala nemocneho starsiho hned par dni po prichodu z porodnice. Resili potom velmi nepekne zarleni. Samozřejmě pokud by šlo o nějakou nemoc, která je pro novorozence život ohrožující, tak je to něco jiného, ale běžná viróza mu nijak neublíží, navíc je velká samce že to ani nechyti.
K babičce bych také starší, byť nemocné dítko nedávala, přesně jak píše @xammy - starší si ten „odsun“ nebude spojovat s nemocí, ale s narozením miminka a jeho že už maminka s tatínkem nechtějí a bude na miminko žárlit ještě více.
Starší bych nechala doma, snažila se o separaci, častěji myla ruce, větrala a klidně na pokojík, kde by byl nemocný, použila aromaterapii - do mističky s vodou dala pár kapek eukalyptu či teatree oleje, borovicového oleje, nebo pokud nic takového nemáš tak bych uvařila silný tymiánový čaj (vodu svařila s tymiánem co mám v kuchyni) a dala to do pokojíku.
Jinak u nás nebylo po narození nemocné starší dítko, ale já. Snažila jsem se dodržovat vše co mě napadlo ale malého jsem neustále kojila. I přesto se nejspíše nakazil, ale měl jen zvýšenou teplotu, něco málo přes 37, jinak nic.
Neřešila jsem. Syn tehdy začínal chodit do školky a taky pořád něco tahal domů, novorozenec sice plně kojený, ale nějaká rýma kašlík proběhl
Držet je od sebe mi přišlo jako větší zlo, než když bude mimino nemocné, přeci jen to budování sourozeneckého vztahu je ze začátku náročné a rovnováha křehká.
@Ajinac prave ze ne, i pediatricka rikala, ze v podstate je dobre, ze je to tak brzo (ja jsem nestovice mela jako dite). Prave ze postupne se u mimca ty protilatky od maminky vytraceji a takhle bylo jeste chranene. Ja chapu, ze mas strach, ale realne proste nejde se i se starsim sourozencem treba na rok zabarikadovat doma, aby naaahoudou male neco nechytlo. Porad doufam, ze mladsi pak lepe zvladne nastup do skolky. ![]()
Snažila jsem se, aby starší mládě nepusinkovala a to bylo asi tak vše. Tomu se nevyhneš. Hold mladší má ani ne rok a už měl rýmu šestkrát. ![]()
Ještě si ani neporodila tak se zbytečně nestresuj, starší už nemusí být nemocný.
@Sue2008 píše:
@Ajinac prave ze ne, i pediatricka rikala, ze v podstate je dobre, ze je to tak brzo (ja jsem nestovice mela jako dite). Prave ze postupne se u mimca ty protilatky od maminky vytraceji a takhle bylo jeste chranene. Ja chapu, ze mas strach, ale realne proste nejde se i se starsim sourozencem treba na rok zabarikadovat doma, aby naaahoudou male neco nechytlo. Porad doufam, ze mladsi pak lepe zvladne nastup do skolky.
Taky jsem doufala
nefunguje to ![]()
U nás dotáhnul nemoc tatínek, snažila jsem se izolovat, nepomohlo to. Jo, byl to průšvih, naštěstí s dobrým koncem. Jo a mimčo plně kojené, ony ty protilátky z mléka nejsou všespásné. Snažila bych se sourozence kurýrovat, za těch pár dní to může být výrazně lepší, taky pobudeš pár dní v porodnici. V případě nemoci vysvětlovat, že miminko se neobjímá a nepusinkuje, aby taky nebylo nemocné, no a holt modlit se.