Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
@Lollitka myslela jsem doporučení. Psychologicke sezení online, má někdo zkušenost? Bojím se, aby na druhém konci seděl opravdový psycholog
No já měla sezení i online, i naživo, online mi silně nevyhovují a i jsem je měla s psycholožkou, kterou jsem už znala, jen při nejhorším Covidu to nešlo osobně.
Doporučení si myslím, že téměř nikdo nevyžaduje, u soukromých vůbec a ti na pojišťovnu ho po mně taky nikdy nechtěli. No online jako někoho poprvé bych volila, jen kdyby na něj asi bylo dost recenzí na netu a spadal by pod nějakou organizaci. Myslím, že něco se jmenuje hedepy a ti by snad měli být prověření.
@Lollitka na pojistovnu…hele doporucila mi ji prakticka je to jeji kolegyne ze studii nebo tak neco…ja teda mam rada i svoji prakticku protoze se mi venuje na maximum a vsechno se mnou vzdycky probere.
Tak snad hude dobra i psycholozka.
@Anonymní píše:
@Lollitka na pojistovnu…hele doporucila mi ji prakticka je to jeji kolegyne ze studii nebo tak neco…ja teda mam rada i svoji prakticku protoze se mi venuje na maximum a vsechno se mnou vzdycky probere.Tak snad hude dobra i psycholozka.
Aha, tak to je fajn, protože na pojišťovnu je teď téměř nemožné se k někomu dostat, jsou pořadníky na měsíce až roky. Já mám taky skvělou praktickou Dr., je jako psychiatr skoro a i jako psycholog, hrozně hezky se mi věnuje, podpoří, pošle na vyšetření, nic pro ni není problém. Tak pokud je psycholožka její známá, tak určitě ví, koho doporučuje.
Mrazí mě, když čtu cim vsim sis prošla, ale tvým obávám: myslím si, že smrt nikdy neobejdeme a nikdy nemůžeš vědět, kdy to přijde. Co myslíš že je po smrti? Myslíš, že to je tak hrozný? Lidi co klinickou smrt popisují příjemné pocity, pribuzny ji zazil a potvrzuje to.
Smrt je proste součástí a pro mnohé je to i plyn, pohon ke snaze prožít ten omezený čas, co tu máme, nejlépe jak umíme. Zajisté potřebuješ profesionální péči, jak se stavět ke smrti. Lepší než léky je terapie - léky pomáhají s následkem, ale ne se zdrojem tvých strachu. Můžeš létat k doktorem jak chceš, ale co když zakopnes o kamínek, spadnes bouchne se do hlavy a utopis se v kaluzi na chodníku? Sou věci, co neovlivnime ![]()
@Anonymní píše:
@Lollitka snad anodekuju i za tvoje psani a slova podpory…
Tak pak dej třeba vědět, jak jsi byla spokojená s terapeutkou, kdy že k ní jdeš poprvé? Za mě je terapie fakt fajn, já tedy chodím už 15 let s přestávkami a pořád je co řešit.
@Anonymní píše:
Hele ja byla parkrat u praktika, pak na ORL, neurologii, gynde, onkogynde, na sonu prsou nekolikrat…proste ruzne kazdopadne bylo to vic doktoru nez chodi lidi normalne…v mym veku…pak uz me to ale samotnou zacalo srat jedno skoncilo a zacalo druhy…a doslo mi, ze je neco spatne v hlave…posledni navsteva praktika byla pro AD ted cekam az to najede…a pal ta terapie a verim, ze mi to pomuze.
Jako bych to psala já, mě bude 27. Po porodu samý problém, jsem doma hlídám se, někde mě píchne a hned rakovina. Úplně mě ubíjí ta představa a nejde takhle dál žít. Nemám vůbec radost ze života…je to blbý, ale nemám. Furt řeším dokola jen samý problém, přejde jedno, začne druhý..jsem ještě ke všemu týden po kovidu. Teplotu měřím 20× denně taky. Jsem z toho už vyřízená. Rakovinu na mozku jsem měla minulý týden, teď mám rakovinu uzlin…zítra jdu na plánovanou kontrolu k Dr a jsem zvědavá kam mě pošle…já teda nešilím dokud se nic neděje, ale teď se děje neustavičně. Chci, aby mi taky napsala AD. Mám to v rodině tyhle úzkosti a strach o sebe, takže bych se ani nedivila, kdyby to bylo v hlavě. Partner je taky zlatej, ale už jaksi neví co semnou. Máme malý dítě a já si to vůbec kvůli obávám neužívám…
Snad bude dobře
držím ti palce, chápu moc dobře, jak se cítíš…cítím se stejně. ![]()
@Lorre jj presne tak…podle me se porebuju nejak vyrovnat s tim, ze ta smrt tady byla i pred tim nez u nas zacali lidi umirat jen nebyla tak blizko…hele ja nevim co je po smrti snazim se na to nemyslet, nechce se mi 29 jeste umirat, samozrejme nemuzu vsechno ovlivnit a vlastne asi nikomu se nechce umirat
logicky…jen proste ten pohled kdyz odchazel nejblizsi clovek memu srdci…boli a boli to jako kdyz te nekdo boda kolem srdce a jeste tim nozem se rýpe v rane….(teda takhle si predstavuju, ze to asi boli kdyz te nekdo bodne)…a strach kterx to prinasi neji prijemny a hlavne neumim s nim pracovat…proto leky, terapie…
Já už jsem asi ztracenej případ. Říkám si, že mě ten psycholog stejně nepomůže, jak by mohl pomoc
. Přijde mi, že už nevěřím žádnému doktorovi. Jeden je moc mladý, nemá zkušenosti, druhý starý, ten se zase nevyzná v nových postupech a třetí zlehčuje všechny problémy ![]()
27 to si taky mlada jeste…hele kdyz tak se ji normalne sver…ja se proste sesypala u doktorky a ona to uz podle me cekala potom co jsem tam furt chodila…je dobre, ze doma mam dobry zazemi…ja sem za manzela taky strasne vdecna, nikdy mi nerekl, ze jsem blazen ac si tak pripadam…
@Lollitka Dam vedet
hele jdu k ni poprve pristi tyden ve ctvrtek a uz se tesim ![]()
@Anonymní píše:
@Lorre jj presne tak…podle me se porebuju nejak vyrovnat s tim, ze ta smrt tady byla i pred tim nez u nas zacali lidi umirat jen nebyla tak blizko…hele ja nevim co je po smrti snazim se na to nemyslet, nechce se mi 29 jeste umirat, samozrejme nemuzu vsechno ovlivnit a vlastne asi nikomu se nechce umiratlogicky…jen proste ten pohled kdyz odchazel nejblizsi clovek memu srdci…boli a boli to jako kdyz te nekdo boda kolem srdce a jeste tim nozem se rýpe v rane….(teda takhle si predstavuju, ze to asi boli kdyz te nekdo bodne)…a strach kterx to prinasi neji prijemny a hlavne neumim s nim pracovat…proto leky, terapie…
Možná to je ten hlavni zdroj problémů, že si nechceš připustit vlastni smrtelnost. Vždycky je těžké vidět umírat blízkého, v tom s tebou soužití. Jedine co je na tom pozitivní, že kdyz uz je po všem, člověk si vlastne řekne že už je na lepším místě. Vážně popřemýšlej o terapiich. Tím nic nezkazis
Ladovat se lekama, to je krajní pomoc kdyz uz člověk nemůže dal.
@Lorre ja uz mam terapii domluvenou a jsem odhodla udelat cokoliv aby mi bylo lip ☺️️ Jj tim se utesuju, ze je na lepsim miste…jen si rikam porad proc my….moje babicka prislo o tri deti tohle bylo jeji posledni treti dite…a ona ac ji bylo neskutecne nalozeno to zvlada, za to ji obdivuju…a to ji bude 88 v lednu
To je mi moc líto, že se ti to takhle seskládalo, a podle toho co říkáš, tak to už skutečně je moc na to, aby se ti to dařilo zvládat odtruchlit přirozeně a léky mohou ulevit a psychoterapie pak nabídne cestu ven z toho žalu.
Bude to bolet méně a člověk se s tím naučí žít. A prožitá bolest může dodat životu hloubku.
Ale nejdřív se musí projít tím, v čem jsi teď až po krk.
přeju, ať už se dá odrazit a přijou klidnější časy.