Občasný přivýdělek, lze bez ŽL?

Anonymní
30.12.11 16:36

Občasný přivýdělek,lze bez ŽL?

Prosím o radu, nevím, jak přesně zformulovat svůj dotaz, snad pochopíte, oč mi jde.
Jsem zaměstnána, mateřská mi již skončila, ráda bych si při zaměstnání občas přivydělala - konkrétně e-shop na Mimibazaru.
Nevíte, do jaké výše ročně Kč si takto bez nutnosti založení ŽL lze přivydělat :?:
A je možné prodávat nové zboží bez IČA /ŽL/ v jakémkoli e-shopu?
Případně prosím o radu, jak jinak to lze řešit?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
30.12.11 17:31

tak to ti řeknu naprosto přesně. Pokud budeš prodávat jen věci po svých dětech, tak ŽL nepotřebuješ. Ale pokud začneš prodávat ať už nové zboží nebo „jen“ seconhandové, kde koupíš pár věcí a prodáš je, tak na to už rozhodně ŽL potřebuješ. A pro prodej NOVÉHO zboží ŽL potřebuješ VŽDY! Bez IČ ti nikdo zboží neprodá, jak bys uplatňovala reklamace, vydávala potvrzení atd… nehledě na to, že musíš odvádět daně a kdyby tě vyhmátl FÚ, tak zaplatíš dost velkou pokutu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
30.12.11 17:41

Přesně tak, jak je to za účelem zisku, což u nového je defacto vždy (nepočítám, když koupíš něco pro dítko a není mu to, nebo odprodej nevhodného dárku), tak ŽL musíš mít, i kdyby sis tím vydělala 1000,– ročně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
30.12.11 18:06

Ale to by nemělo smysl zakládat ŽL, kdybych si vydělala jen 1000,– ne?

Já jsem prodávala na aukru a vždy si hlídala, aby cena prodaných věcí nepřekročila 20.000,– tis za rok. Pokud tuto částku uživatel překročí, tak má návštěvu z FÚ. Já tam prodávala jak nový věci, tak použitý. Třeba jsem si koupila pásek pro sebe, ale nesedl mi po vyzkoušení, tak jsem ho prodala jako nový.

Takhle to dělají i starý lidi, co mají zahradu a chtějí si přivydělat. Sesbírají jablka a hrušky a prodají ve městě. Např. za sezónu prodají ovoce za 16.000,– a žádnou daň přiznávat nemusí.

Příspěvek upraven 30.12.11 v 19:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
30.12.11 18:11
Sumaya píše:
Ale to by nemělo smysl zakládat ŽL, kdybych si vydělala jen 1000,– ne?

Já jsem prodávala na aukru a vždy si hlídala, aby cena prodaných věcí nepřekročila 20.000,– tis za rok. Pokud tuto částku uživatel překročí, tak má návštěvu z FÚ. Já tam prodávala jak nový věci, tak použitý. Některý byly zaúčelem zisku, některý ne. Třeba jsem si koupila pásek pro sebe, ale nesedl mi po vyzkoušení, tak jsem ho prodala jako nový.

Takhle to dělají i starý lidi, co mají zahradu a chtějí si přivydělat. Sesbírají jablka a hrušky a prodají ve městě. Např. za sezónu prodají ovoce za 16.000,– a žádnou daň přiznávat nemusí.

pokud prodáš svoje věci a objeví se ti tam OBČAS nová věc - špatně koupená, tak je to v pořádku. Ale zakladatelka tu píše o e-shopu a tam prostě už ŽL být musí.l Podnikání je holt riziko - buď vyděláš nebo proděláš, je to na jen na tobě. Pokud prodáváš věci opakovaně - nové nebo koupíš na kila ze sekáče, tak to je prostě opakovaná činnost za účelem zisku a na tu je ŽL potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
30.12.11 18:17

Jo,t ak pokud se to kupuje ve velkém, tak to jo.

Ještě se zeptám, pokud je zakladatelka zaměstnaná, tak ten ŽL může mít jako vedlejší činnost a tím pádem jsou i menší daně? Takhle nějak mi to říkali na úřadě, ale šlo vidět, že sami ti zaměstnanci byli zmatení a nic nevěděli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
30.12.11 18:28

Ano, je možné mít ten ŽL jako vedlejší a pak nejsou menší daně, ale nemusí se platit minimální pojistné, pouze podle zisku.

Jo a buď ráda, že na tebe finančák nepřišel, protože ta částka 20000,– je pro občasný přivýdělek, do čehož svojí podstatou patří ten prodej jablek (ten je tam dokonce definován jako prodej přebytků) ale prodávání věcí na MMB už tam nepatří. pokud je z nich zisk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4880
30.12.11 18:35

Ale já nekupovala nic ve velkým, většinou věci, co mi nesedly, protože sem je objednávala přes net. Když jsme toto probírali ve škole, tak se nás ptalo víc, jak to je a profesorka nám řekla, že limit těch 20.000,– patří i pro aukro. Já to tam neprodávala kontinuálně, ale jen jednou za čas, tak jednou za 3 měsíce. Právě proto si to aukro i hlídá. Na nějaké diskuzi je toto téma a uživatelka tam psala, že byla překvapená, když prodala věci za 25.000,– a přišel jí dopis, že má podat vysvětlení, co byly staré věci a co nové. Nakonec se vlezla do nějaké výše a nic neplatila. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101562
30.12.11 18:40

Jo, tak oni kdyby měli obesílat každého kdo tam něco málo prodá, tak by se zbláznili… nehledě na to, že to co koupíš a nesedne ti, tak málokdy prodáš se ziskem, tudíž na to ŽL nepotřebuješ, ale když už to generuje zisk, tak bys ho měla mít i při menší částce než je těch 20 tisíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
30.12.11 18:45

Když prodáváš i nové věci, které jsi ale původně pořídila pro sebe, tak ŽL nepotřebuješ, ale pokud nakoupíš věci, byť použité, za účelem jejich dalšího prodeje, tak z hlediska ŽÚ je třeba živ. oprávnění, protože by mohlo jít o neoprávněné podnikání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Majajanis
26.5.12 16:31

přivýdělek

Dobrý den, mohu si přivydělat prodejem na jarmarku bez Žl? Pokud se jedná o příležitostný prodej do 20 000. Vystavovala bych jednou za rok

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.3.14 11:49
@Majajanis píše:
Dobrý den, mohu si přivydělat prodejem na jarmarku bez Žl? Pokud se jedná o příležitostný prodej do 20 000. Vystavovala bych jednou za rok

Mám stejný dotaz..

• Citovat
  • Upravit
197
17.9.20 11:33

Tak ja nerikam, ze to je konkretni pripad techto webovek, ale take jsem se zaregistrovala a probihalo to tak, ze mi poslali dotaznik, ja odpovedela na cca 10 otazek ohledne nejakeho tematu a pak mi vyjelo okenko, ze nejsem vhodny spotrebitel pro tento pruzkum. Kdyz se mi to stalo asi 5×, tak jsem se na to vykaslala. Nic jsem nevydelala a stalo me to spoustu casu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lilien45
17.9.20 11:37

Populace je taková jistota, je to česká stránka, málo kdy se stan, že váš vyhodí. U mobrogu se to stává, ale za to jsou odměny vysoké a dotazníky časté, nesmí se člověk odradit a musí umět odpovědět tak, at ho to ze začátku nevykopne.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat