Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, snazila jsem se najit tady toto tema ale nepodarilo se mi to, tak zakladam nove tema.
Memu miminku jsou tri tydny a v poslednich dnech pije mnohem casteji - zatim je plne kojen.
Nastesti mam ted mleka snad pomerne dost, ale tim ze pije pres den nekdy i po 1,5 hod tak asi dochazi k michani natraveneho a cerstveho mleka a ma pak problemy s prdiky.
Docetla jsem se, ze se maji delat pauzy aspon 2h mezi kojenim, S VYJIMKOU OBDOBI RUSTU - SPURTU, kdy dite potrebuje vice mleka nez normalne.
Vzpominam si ze jse v nejakem clanku cetla, kdy toto obdobi nastava, myslim ze jsou snad 3 tato obdobi, ale bohuzel jsem si to nezkopirovala a zapomnela jsem to.
Chci se zeptat jestli to nekdo vite, ve kterych tydnech to obdobi rustu-zvysene potreby krmeni je, popr. jake s tim mate zkusenosti, jestli krmit treba i po hodine a pul a pod.
Dekuji predem za odpoved, Marge
Marge, období spurtu bývají kolem 3. a 6. týdne a pak kolem 3. měsíce. Myslím ale, že je to dost individuální a v prvních 3 měsících může dítě spurtovat takřka kdykoliv
.
S kojením bohužel neporadím, my jsme z části na UM, takže se snažím dodržovat 3 hodiny
.
Ahojky, jestli si to dobře pamatuji z porodnice, tak je to období ve 3 a 6 týdnu a 3 a 6 měsíci. A unás to tak bylo přesně do puntíku. Majka
aha, dekuju, hned si to nekam zapisu, aby me to pak nezaskocilo, i kdyz jak pisete to muze byt i jindy nez v tech uvedenych tydnech.
vzhledem k tomu ze jsou mu ted ty tri tydny,tak to asi bude ono
Ahojky, tak u nás byl růstavý spurt naprosto ukázkový. Vždy když jsem si říkala, že ně nějaký protivnější a chce často papat, špatně spí, tak jsem pokaždé koukla do kalendáře a bylo to zrovna v obodobí 3 a 6-ti týdnů a 3 a 6-ti měsíců. Po naší zkušenosti růstový spurt nepodceňuji. Dalo to docela zabrat. ![]()
L.
margesimson: nám laktační poradkyně říkala, že min do 2 měsíců se dítě nemá v kojo vůbec omezovat a má se mu dát pít, jakmile si řekne, takže klidně i po hodině. Žádné plánované kojení v tu a tu hodinu se nemá dělat. Dceři jsou 3 měsíce a přes den klidně kojím taky co 1,5h - zřejmě dohání pauzu přes noc, kdy vydrží 8h. Zvlášť, teď když začáná být venku teplo, tak může mít i žízeň. Větší odstupu mezi kojo - min.3hodiny je jen u UM, aby se nemíchalo natrávené UM s dalším. Při kojení to je jedno ![]()
Jinak růstový spurt u nás nijak významný - uvádí se, že může trvat 10-12 dní, tak u nás max. 4 dny - kolem 6. týdne a teď čekám na další ![]()
Ahoj,
u nás byl růstový spurt náhodně asi od 3 týdnů do 6 měsíců. Moje mimi se narodilo ve velkých vedrech, které trvaly první 3 měsíce jeho života, a kojila jsem ho každé 1-2 h přes den, v noci jen asi 1-2×.
S kojením po 1,5 hod nevidím problém, protože mateřské mléko je snadno stravitelné a mimi ho klidně za těch 1,5 hod může strávit.
Problémy s prdíky mívají děti cca do 3 měsíců, některým přestanou, až se děti začnou samy otáčet na bříško. U nás přestay asi v 5 měsících, kdy se syn začal koulet na bříško.
Jak jiz tady bylo napsano - rustovy sprut by mel byt kolem 3. a 6. tydne a pak 3. a 6. mesice. My jsme si prozili bohuzel vsechny akorat ten druhy ne v 6. tydnech, ale v osmi. Musim rict, ze to bylo docela dost narocne jak fyzick tak i psychicky. Nebot maly papal opravdu co hodinu a pul a nekdy i drive. Trvalo nam to vzdy nejke 4 dny a musim rict, ze jsem hodne bojobala, abych nezacala prikrmovat UM. Ohledne kojeni mi vzdy moc pomohli stranky www.kojeni.net - jsou fakt skvele!
Jinak mimi by skutecne melo papat nejdrive po 1,5 hodine, nebot jinak pije moc predniho mlicka, ktere je bohate na cukr a pak jsou z toho bolesti briska a prdiky.
Drzim palce a preji pevne nervy.
Verveve
Ahoj,
od návratu z porodnice jsem kojila po hodině. Trvalo to do 3. měsíce, kdy by měl být sprut. My jsme začali kojit po 2,5-3 hodinách. V žádném případě miminko neomezovat. Kojit jak si řekne.
Lenka + Lukášek 5m.
Období spurtu jsou tři dny ve třech měsících a šest v šesti měsících. Tak jsem se to alespoň dočetla. U nás se to nijak neprojevovalo. Kojila jsem, kdykoliv si děti řekly.
Ahoj,
když se malá narodila pila tak po 4. hodinách pak najednou začala chtít častěji a já taky slyšela, že se má kojit nejmíň po těch 2 hodinách kvůli bolení bříška a tak jsem to tak dělala, ale byla to obrovská chyba. Málem jsme skončili na um. mléku, protože malá nepřibírala a taky hodně plakala. Pak jsem kojila po hodině a kdykoli si řekla a nikdy na bolení bříška netrpěla. Trvalo to asi do 4. měsíce. Pak se začala doba mezi kojením prodlužovat.
U druhýho mimi už budu poučená a rozhodně ho nebudu šidit ![]()
No my jsme tohle mely behem 3. az 6. tydne taky. za ty tri tydny nam mala vyrostla o 10 cm. No nechapala jsem. To byly fofry