Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Pokud nechce ona ty s tím nic moc nenaděláš, můžeš tak maximálně hrát na city že o ní máš strach atd..ale dle popisu to máš spíš opačný efekt - začne se cpát…evidentně má s jídlem problém..zajida tím stres, smutek, tzv. Si obaluje nervy…to je na terapii a opravdu musí chtít ona sama tento přístup zmenit..což ona nechce…je to smutné ale je to tak..je to jako u jiných závislosti…
@Vladusxx píše: Více
Přesně a trefně.
Jako u každé závislosti…musí chtít změnu k lepšímu zejména závislý.
@Vladusxx
Děkuji za reakci. Právě, že vidím, jak se mi ničí, je únor a od Vánoc zase hodně přibrala. Manžel mi taktně říká, ať se maminka více zakrývá a používá více deodorantu. Jenže tohle ji nesmím říct, jinak by zase začala brečet. Syn od ní v noci přišel, že u ní nechce spát, protože hrozně chrápe a ona to oba dny obrečela. Je mi to strašně líto.
Můj táta je na tom dost podobně. Z pozice dítěte opravdu nic nezmůžeš, čím starší navíc člověk je, tím spíš klesá ochota něco měnit.
Jestli kvůli všemu brečí možná by bylo vhodné aby se na ni podíval nějaký psycholog. Malá dávka antidepresiv kolikrát udělá zázraky. Je možné že maminka trpí depresí už celé roky a právě proto se precpava…
Jak píší holky, tohle by musela chtít řešit ona a upřímně v důchodovém věku? To by musela mít sakra nějakou lepší motivaci, než měla dosud.. Děti bych jí rozhodně hlídat nenechala (klidně jí řekni, že na ně nestačí a kdyby se něco dělo, ani je nedoběhne) a maximálně bych jí stále opakovala, že se o ní bojím. Ale pokud někdo 60 let jí jako prasátko (pardon), tak se to opravdu nezmění jen proto, že dceři to vadí ![]()
@saddreamer Taky posloucháte spoustu výmluv, proč to nejde? V Chomutově v ZOO jezdí safari autobus, chtěla jít s dětmi, ale nemohla nastoupit, nevešla se, tak jsem jela já a asi za půl hodiny jsme se vrátili a ona seděla u občerstvení s tím, že nakoupila jídlo pro nás na oběd, jenže většina byla snězená. Pak řekla, že ona jíst nechce. Já tohle nepochopím.
@unuděná Vím, že na ně nestačí, stačí, aby dvouletá vylezla schody a ona bude stát dole a volat na ně. Jenže ji nemohu říct, že jí nedám děti z tohoto důvodu, protože je to pro ní další důvod se najíst a být ve stresu, že nemá vnoučata. Takže k nim jezdíme a ty děti máme na starosti celou dobu my.
@Anonymní píše: Více
No ano, tak jsem to myslela. Že dokud jsou děti malé, nenechávala bych jí je bez dozoru. Neříkám, že je nemá vídat.
To je smutné, mamka je na jídle emočně závislá, svědčí o tom i to složení - samé rychlé cukry a tuky..
proč si v tom makru nevemou ovoce, zeleninu, ryby, tvarohy??
já vážit 140kg, tak hanbou asi nevylezu ven
to se nestane ze dne na den, taky se musím hodně hlídat a rozhodně nejsem ani jsem nikdy nebyla štíhlá, ale pořád to držím v rozumných hranicích (už více let vel. 44, nejhůře jsem měla 48 a to už byl masakr)
mamka musí mít velikost snad 54, to už na sebe koupí něco jen v Kiku, ne?
já bych ji zkusila přemluvit a objednat na obezitologii, tam jí vše hezky vysvětlí, ona musí změnit nutně jídelníček a chodit, aspoň chodit, k telce jí kup pěkné ženské činky o váze kolem 1,5 kg, to může u filmu, seriálu zvedat, co chytré hodinky, které by jí počítaly kroky? zatím třeba 2500 denně by mohla zvládnout a pak navyšovat.. já se snažím aspoň o 6000
co psík? nemotivoval by ji k pohybu nějaký bišonek třeba? teď hned ne, ale až chytne trošku formu?
co ji brát na plavání? šla by? plavání je pro ni teď absolutně nejlepší…
zkus jí tohle vše nabídnout, promluv s tátou, aby změnili složení nákupů.. salko vůbec, ani sladké nápoje, vůbec, nakup jí kopřivový a mátový čaj.. mohla by zařadit více skořice (třeba sypat do kávy), zeleninové saláty, mozarella, tvarůžky, kuřecí, králík.. to vše je pro ni vhodné.. řecké jogurty klidně.. super je Skyr, ty může snídat…
mně tohle fakt pomohlo
a samozřejmě omezení porcí a večer už nejíst…
Musí chtít SAMA, zkus ji v tomhle všem podpořit, nechodila by na procházky s tebou třeba?
Je na jídle závislá, mrkněte na nějaké stránky, jak se chovat k závislým. Klidně bych zavolala i na nějakou linku pro pomoc se závislostmi a nechala se od nich nasměrovat, dřív byla nějaká podpora i pro osoby blízké, to by pro vás teď asi bylo nejlepší. Ale už se v tom neorientuju. Je už to doba, kdy jsem tohle řešila.
@unuděná Druhá věc je, že ačkoliv já její stravování nemám šanci komentovat, jí tajně, před námi nic nejí. To, co si dovezeme pro sebe a děti zásadně komentuje negativně.
@Anonymní píše: Více
A co táta? Ten je na tom stejně? Nešlo by nějak přes něj na to jít?
@Lucy75 píše: Více
Ty hodinky jsou dobrý nápad. Děkuji, třeba jí to bude motivovat. Kousíček od domu mají krásný les, mohla by jít každý den na procházku, ale to se jí moc nechce. Pejska nechtějí, aby mohli jezdit k nám. Hodně zdravých věcí nejí. Hlavně, když se zeptám, proč to má v lednici, tak je to všechno pro tátu, který má sice 160 cm také, ale cca 65 kg. Pak se zeptám táty, zda je to jeho a odpověď:„Asi jo.“ Jezdila jsem s ní na aquaaerobik, ale já si zařídila hlídání a ona mi to na poslední chvíli zrušila, že jí není dobře, je unavená z práce… O víkendu jsem s ní chtěla jít na procházku, ale nebylo jí dobře, tak zůstala doma.
Ahoj, moje maminka (61let), byla vždycky baculatá, řekla bych, že je celoživotní dietářka. Jenže od Vánoc je to čím dál horší. Teď bych ji odhadovala při výšce 160 cm na 140-150 kg. Byly jsme u nich o víkendu a všude se musí opírat, vyjít schody je pro ni dost těžké, dýchá, jako když vzdychá. Nejdříve jsem se ptala, zda ji něco nebolí, ale pak jsem zjistila, že tak těžce dýchá. Dětem absolutně nestačí, jen na ně volá a „diriguje“ je ze sedačky. Podívala jsem se do ledničky a tam samé salka, sádlo, krájené uzené, anglická, medovníky a čokoládové jogurty. Jezdí do Makra a nakupují sušenky po celých baleních. Taky alkoholu mají množství. Prostě je jasné, že to nemá ze vzduchu. Snažila jsem se s ní o tom mluvit, ale začne, že ji zase stresuji a že z toho stresu dostává hlad. Normálně se nenají, ale celý den uzobává. Ptala jsem se, zda ji nemohu nějak pomoci, najít obezitologa. Pořídila jsem ji do telefonu aplikaci Kalorické tabulky, ať si začne hlídat, co za celý den sní, ale všechno marné. Pokud jsem trochu prudší, že se bojím o její zdraví, tak je schopná vzít tekuté salko a zavřít se s tím v koupelně. To nelžu, to jsem sama zažila. Peněz mají teď nadbytek, takže to není tak, že by se musela drhnout jen rohlíky se salámem. Nevím, co s ní mám dělat, pokud ji nechám, tak tu do deseti let nemusí být. Asi mi napíšete, že je dospělá, svéprávná, ale já bych jí moc ráda pomohla, jen nevím jak. Nějaké nápady? Hodně jsem toho už vyzkoušela…Děkuji.