Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ka2ka
Já mám sníženou funkci štítné žlázy, která se projevuje mj. přibíráním až obezitou. Podle jiných příznaků jako zimovřivost apod. jsem ji měla už tak 5 let, před diagnostikováním.
A váha? Při 173 cm jsem před dětma měla 54 kg, po dvou dětech mám 63 kg.
A holky, já ji sama můžu vzít na obeziologii nebo se to řeší přes praktika? Protože její dr to neřeší
Aha, takže ten kroužek neni proto, ze je nenocna, ale proto, ze máti nechce dceru vodit. A jsme zase u toho…vse o přístupu rodičů. Bohužel, ty s tim asi nic nenadelas, na všechno budou vymluvy/omluvy.
@SlecnaSally píše:
A holky, já ji sama můžu vzít na obeziologii nebo se to řeší přes praktika? Protože její dr to neřeší
Ne nemuzes. Nejsi zakonny zastupce.
.Mimochodem resi se přes dětského lekare.
@neumisa píše:
Ještě mě napadlo - co ta holka? ona by nechtěla do toho nabízeného kroužku? přece jen v devíti už by na její názor mohl být brán zřetel.
Ano, ta by chtěla. U nich na vesnici je tancování, ale tam ji nechtěli kvůli nemoci vzít. Zbytek je pasé kvůli tomu, že by ji neměl nikdo
@neumisa píše:
Ještě mě napadlo - co ta holka? ona by nechtěla do toho nabízeného kroužku? přece jen v devíti už by na její názor mohl být brán zřetel.
Ano, ta by chtěla. U nich na vesnici je tancování, ale tam ji nechtěli kvůli nemoci vzít. Zbytek je pasé kvůli tomu, že by ji neměl kdo na kroužek brát. Proto jsem se nabídla, jenomže z vlaku má matka strach-asi aby ji někdo neukradl
@kattkka
Němají? Tak je necháme, ať se projí až k prasknutí? A proč té mojí sousedce všichni doktoři pomalu nadávají, že kluk musí zhubnout min. kilo za měsíc?
Těžko posuzovat Tvoji dceru, když jí člověk nevidí. Váha sama o sobě nic neřekne. Je rozdíl, jestli je dítě osvalené nebo má jen faldy tuku.
@jenika1 píše:
Ty to nevyřešíš, a ještě si poštveš rodinu proti sobě.
Mno, tak partner si myslí to samé co já. A tchýně to prostě neřeší. Sama je silná i otec-jenomže to je klasickej depota a matka jedná podle něho-takže už kvůli němu se jiná jídla vařit prostě nebudou
@SlecnaSally píše:
Ano, ta by chtěla. U nich na vesnici je tancování, ale tam ji nechtěli kvůli nemoci vzít. Zbytek je pasé kvůli tomu, že by ji neměl kdo na kroužek brát. Proto jsem se nabídla, jenomže z vlaku má matka strach-asi aby ji někdo neukradl
no tak to je těžký. Leda naočkovat holku, ať si doma vyřve, že se chce hýbat a pak jako hodná tetička nabídnout doprovod. Jenže to by ta holka fakt musela chtít a překecat rodiče. Jít proti rodičům je ošemetná věc.
@blanula19 píše:
@kattkka
Němají? Tak je necháme, ať se projí až k prasknutí? A proč té mojí sousedce všichni doktoři pomalu nadávají, že kluk musí zhubnout min. kilo za měsíc?
Těžko posuzovat Tvoji dceru, když jí člověk nevidí. Váha sama o sobě nic neřekne. Je rozdíl, jestli je dítě osvalené nebo má jen faldy tuku.
Ne nemaji.
. Mělo by dodržovat hlavne jídelníček.
A jestli na to zhubne nebo ne není dulezite. Třeba na zacatku nez si telo zvykne by zhublo třeba 1az2kg ale rozhodne nedavat zadne diety apod…
.
@SlecnaSally Chapu, ze te to trapi, ale v podstate ti do toho nic neni a myslim, si, ze to muze nadelat hodne zla v rodine. Co je ale velmi smutne je to, ze to zrejme neresi lekar divky!!! A to je na povazenou, protoze ten by mel zahajit spolupraci s rodinou.
Pohyb je fajn, ale dulezita je predevsim strava. STacilo by, kdyby holka ubrala prilohy a nahradila je velkym mnozstvim zeleniny. A prestala tolik solit samozrejme. To vynechani priloh by prospelo i mozku.
@kattkka
Ale však tu o dietách nikdo nemluvil. Pokud ale dítě krmí klobásama, párkama a smaženým, tak bude akorát tak ještě tlustější.
Já diety neuznávám. Stačí se nepřejídat, jíst pravidelně, trochu pohybu a jde to i bez diet.
@blanula19 píše:
@kattkka
Ale však tu o dietách nikdo nemluvil. Pokud ale dítě krmí klobásama, párkama a smaženým, tak bude akorát tak ještě tlustější.
Já diety neuznávám. Stačí se nepřejídat, jíst pravidelně, trochu pohybu a jde to i bez diet.
Ja nevim ale ona je otázka kolikrat tu klobasku taky ma a ten parek…
tohle nikdo nevi…
@SlecnaSally JE TO TĚŽKÉ. TAKOVÝCH RODIČŮ BOHUŽEL DNES PŘÍBÝVÁ.
Sama jsem kdysi jako dítě byla obézní, že v tom byla strava, jsem pochopila až v pubertě. Halt jak mě naučili…
Posměchu jsem se nevyhla, sama jsem trpěla komplexy. Co si budeme vykládat, holky díky tomu mají už jen krůček k anorexii, nebo bulimii, všechno je to o uvědomování si postupem času svého těla.
Měla by jsi si s rodiči vážně promluvit, jestli si to vůbec uvědomují, na co jí do budoucna svým přístupem zadělávají.
Ještě JE čas…