Obézní dítě v devíti letech

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16386
13.9.21 18:00
@Anonymní píše:
Rada bych ozivila diskuzi a vymenila si par tipu a triku s maminkami obeznich deti.
Muj syn ma devet let, snazila jsem se ho porad omezovat, vysvetlovat, nic nepomohlo, az devitileta prohlidka a lekarcin proslov mu otevrel oci.
Uvitala bych tipy na zdrave svaciny, snazim se omezovat pecivo a syn je dost vybiravy. Resim to knackebrotem, sunkou, syrem, tunakem, mrkvi, salatovou okurkou - furt dokola.
A jeden tip ode me - jednou tydne ma syn dovolen „hrich“, muze si dat cokoliv, na co ma chut.
A jeho miry?
139 cm, 54 kg. Dnes po trech tydnech ma 51 kg. Diky za plodnou diskuzi.

8o Podívala jsem se do růstových grafů, z nich by vám utíkal i při výšce o 10cm vyšší. Pro mě by byla zásadní věc ta, z čeho se syn vyžral, když ty ses ho snažila pořád omezovat. To má k dispozici už několik let tolik peněz a přístup do obchodů, že za tvými zády se cpal? Nemůže to být tak, že doma je spousta nezdravého a třeba s tatínkem má k tomu neomezený přístup? Nebo že ho hlídají často prarodiče, kteří ho vykrmují? Dokud nebudeš vědět, z čeho se tedy vykrmil, tak budeš jen závislá na tom, že teď se nějak rozhodl, ale až ho to za pár týdnů pustí, tak to opět nebudeš mít ve svojí moci. Takže bych pátrala po příčině a byla k sobě upřímná.
Dále kolik má pohybu, chodí hodně pěšky?
Já mohu dát tip na čekankový sirup (většinově ho tvoří vláknina, v minimální míře sladidlo, ale prodává se i čekankové slazení pro děti, které je úplně bez sladidla, ale sladí míň než ten klasický sirup, mají i s příchutí medu třeba do čaje). Dají se tím sladit nápoje, já používám třeba na zdravé lívanečky nebo na domácí termixy apod. Když koupíš normální tvaroh, kakaový prášek bez přidaného cukru (holandské kakao) a trošku čekankového sirupu a ušleháš to šlehačem buď jen s trochou mléka nebo třeba s trochou bílého jogurtu, tak je z toho skvělý sladký termix, který zasytí a nemá v sobě žádné cukry. Kalorické to je, ale dodá to tělu úplně něco jiného než kupované srajdy typu Monte.
Vím, že sladidla nejsou to nejlepší, ale pokud by dítě mělo chuť třeba na limonádu nebo něco sladkého, tak bych udělala třeba šumivý celaskon nebo multivitamin (vycházím z toho, že i dospělí se občas musejí něčím oblbnout, co jim uspokojí chutě a přitom je to bez kalorií - samozřejmě je nejlepší voda, ale já jsem při hubnutí taky občas ocenila sklenici lehké coly, nakoplo mě to k tomu, že jsem nezhřešila a ty chutě vydržela).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.9.21 18:08
@Anonymní píše:
Rada bych ozivila diskuzi a vymenila si par tipu a triku s maminkami obeznich deti.
Muj syn ma devet let, snazila jsem se ho porad omezovat, vysvetlovat, nic nepomohlo, az devitileta prohlidka a lekarcin proslov mu otevrel oci.
Uvitala bych tipy na zdrave svaciny, snazim se omezovat pecivo a syn je dost vybiravy. Resim to knackebrotem, sunkou, syrem, tunakem, mrkvi, salatovou okurkou - furt dokola.
A jeden tip ode me - jednou tydne ma syn dovolen „hrich“, muze si dat cokoliv, na co ma chut.
A jeho miry?
139 cm, 54 kg. Dnes po trech tydnech ma 51 kg. Diky za plodnou diskuzi.

Uf uf, mám čerstvě devítiletého syna, 155cm a 45 kg a určitě nemám pocit, že je to nějaký hubeňour.. Ale je dobře, že si problém uvědomuješ :hug: Nicméně se obávám, že v tomto věku už to není o tom, co mu uděláš k svačině, ale o celkovém nastavení stravování a pohybových vzorců :? Má pravidelný pohyb? Sportovní kroužky? Co děláte o víkendech? Jak jí večer? Jsi si jistá, že si ve škole nekupuje sladkosti atd.? Když si může v obchodě vybrat něco k svačině, co to obvykle bývá?
Můj syn by teda knekebrot ani jiné hodně tmavé pečivo nedal, ale k svačině má třeba kaiserku se šunkou a žervé, půl salátové okurky, krabičku s ovocem, někdy sušenku, kefír apod. Jelikož taky nemáme v rodině štíhlé postavy, tak hlídám hlavně, co jí večer. Takže nějakou normální večeři kolem 18:30 a pak už většinou jen zeleninu, bílý jogurt s ovocem nebo výjimečně kus pečiva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
13.9.21 18:11

Já bych vyhledala obezitologa, který má zkušenosti s dětmi. A nějakou šikovnou nutriční terapeutku a nechala si poradit. Často spolupracují tyto dva obory spolu.

• Citovat
  • Upravit
16386
13.9.21 18:21

@unuděná Jo, tvůj syn je někde okolo 60.percentilu, takže cca 60% kluků se stejnou výškou váží míň a 40% víc. Zakladatelky syn je totálně mimo tabulky, a samozřejmě lepší řešit teď než vůbec, ale obávám se, že bez změny životního stylu celé rodiny to nepůjde. Protože kdyby ta rodina měla zdravý životní styl, tak to do takových čísel nikdy nenechá zajít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
13.9.21 18:22

Krom zminene okurky ( to je klasika, ktera se rychle zaji ) bych davala baby mrkev, kukuricky, řepu, salat, chrest, redkvicky, cherry rajcata, maliny, boruvky, jahody ( maj strasne malo kalorii).Proste casto to stridat. Na piti vodu. U nas frci insalatisime cous cous s tunakem.
Jo a taky bych dbala na kvalitu te stravy. Tzn za me klidne kaiserku se seminkama a nalozit ji salatem, namazat zerve, rajcata, jogurtovy dip.
Dcera ma rada baby mrkev a tu si namaci do syru.
Vse krajet vzhledne, aby se mu do toho chtelo.

Příspěvek upraven 13.09.21 v 18:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.9.21 18:22

@zrcadlo Souhlasím. Musí se přijít na to, kde je problém. Předpokládám, že fyzilogické příčiny jako štítná žláza jsou vyloučené, pak tedy zcela vážně sáhnout do svědomí no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
13.9.21 18:41
@unuděná píše:
@zrcadlo Souhlasím. Musí se přijít na to, kde je problém. Předpokládám, že fyzilogické příčiny jako štítná žláza jsou vyloučené, pak tedy zcela vážně sáhnout do svědomí no.

Je mu 9 let, v 9 letech byl prohlídce u lékařky, lékařka měla zakladatelku i se synem poslat do poradny pro obezitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
13.9.21 18:42

Zakladatelko, navštiv se synem poradnu, tam mu udělají jídelníček na míru. Ale chce ho dodržovat, jinak váha dolu nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3792
13.9.21 19:16

2× týdně pohybový kroužek. Když večer přijdete z práce, tak místo tv projížďka na kole, bruslích, zahrát badminton, lezecká stěna, frisbee. Co děláte o víkendech? Kolo, výlety, lanová centra, aquapark atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.9.21 20:14

@zrcadlo Dekuju za tip. Ten sirup neznam, koupim ho.
Ta historie je prilis dlouha. Faktem zustava, ze jsem nastoupila na MD, tudiz me ma syn furt za zadkem a jidlo az pod nos, o cemz svedci, ze zhubnul za tri tydny tri kila.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.9.21 20:17

@unuděná Ano, vecerni jidlo jsem uz zatrhla. Cele odpo nejedl nic a v devet vecer slzy, ze ma hlad - dala jsem mu jidlo, protoze jsem to nezvladala psychicky a on problem nevidel. Lonsky rok byl pekelny, proto taky tolik pribral. Letos nam snad krouzky klapnou. Ma celkem ctyrikrat tydne trenink

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.9.21 20:18

@Kolicek95 Obezitologa nam zatim lekarka nedoporucila, pokud to zvladneme doma sami.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.9.21 20:21

@Šarlota4 Jak jsem psala - syn je strasne vybiravy. Za syrova sni ze zeleniny jen mrkev a salatovou okurku. Ovoce miluje vsechno, ale to mu davam jen dopoledne. Proto me zajima, co k ty odpoledni svacine, kdyz pecivo do nej rvat nechci a zelenine moc neda.

• Citovat
  • Upravit
13955
13.9.21 20:28
@Anonymní píše:
@Šarlota4 Jak jsem psala - syn je strasne vybiravy. Za syrova sni ze zeleniny jen mrkev a salatovou okurku. Ovoce miluje vsechno, ale to mu davam jen dopoledne. Proto me zajima, co k ty odpoledni svacine, kdyz pecivo do nej rvat nechci a zelenine moc neda.

Tak se bude muset naucit. Repa i kukurice ze sklenicek je nasladla.
Co halloumi syr, opeceny na mandlovem oleji nebo olivaci a k tomu tepelne upravene dochucene fazolky? Je to za 5 minut hotove.
Jinak ja mam radeji taky tepelne upravenou zeleninu. Muzes zkusit ogrillvat lilek, cukety, salotku s olivacem ( ňam :D ), raratouille zelenina taky skvela, zminene fazolky, spenatova polevka zahustena nizkoprocentni smetanou, zel. polevky.
Tortila narvana hovezim, zakys. smetanou, syrem, salatem, lečo. Kdyz je to dobre vychuceny, tak je to super vsechno. Me nekdo predlozit mrkvev a rajce jen tak, tak se mu na to taky vyprdnu.
Podle me je dulezity to telo nejen nasytit, ale i vyzivit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.9.21 20:58

@Šarlota4 Dekuju za tipy. Opravdu. Polevky delam hodne. Nejradsi ma syn ruzne zeleninove kremy (pouzivam jen smetanu na vareni), ale to mu davam spis k veceri. Kousky zeleniny ani varene proste nesni. Ja nevim proc. Proste to delam tak, ze korenovku strouham na jemno treba s cuketou/lilkem a hazu pod maso, jinak mam smulu.
Jsem rada, ze je motivovany, nebojkotuje to a nechodi v noci jist (i to se delo), takze se bojim mu cpat neco, co ho vylozene nadavuje. Chtela bych, aby to stravovani bylo chutne a prijatelne.
Dnes mel k snidani bily jogurt, neslazeny caj, hrsticku musli a jablko. K obedu hovezi vyvar, pozdni obed zapecene brambory se sunkou a vejcem z panve (bez tuku, mam teflonove nadobi), ke svacine tvarohovou pomazanku (nizkotucny tvaroh, cesnek, sul, bylinky), mrkev, kneckebrot, k veceru grilovanou panenku, salatovou okurku, kaiserku. Doktorka rikala, ze to delame dobre, ta tri kila dole za tri tydny ho hrozne pochvalila. Ja jen tapu, co s tema svacinama, protoze to je furt knackebrot s necim…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi