Jak si správně objednat víno?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Anonymní píše:
AhojTeď to bude asi dost trapný, ale potřebuju radu. Jdu s jednim fajn chlapem na vino/večeři
ale mám problém
vždycky jsem si v restauracích objednávala cokoliv, ale ne to víno
nebude to žádná luxusní restaurace, neprinesou vám to víno ochutnat a podobně
a já prostě nevim, jak se víno objednává
prostě jen řeknu, že bych si dala bílé vino?
a oni už se pak zeptají, jestli suchý a tak?
![]()
![]()
![]()
Po mnoha přečtených diskuzích na těchto stránkách mě tato fakt potěšila. Zakladatelka se ptá na triviální věc, ale necítí se jistá v kranflecích a chtěla by vědět(chápu)… a odpovědi jsou vstřícný, radící, vysvětlující, uklidňující - málokdy se to tady vidí…
Držím palce, ať to s tím fajn chlapem vyjde ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Michelle_M píše:
No tak to jsem trubka teda, já počítala že 750/150 = 5 a měla jsem radost, že mi to vyšlo beze zbytkuale to je jedno, stejně budeš asi mít pravdu ty, že to nelejou z flašek
Opravdu to je 750, koukla jsem i do skřínky, ani jsem nad tím nikdy tak hloubkově nepřemýšlela… ![]()
Ale také se přikláním k názoru, že budou převažovat na rozlévaná vína plastové lahve anebo ty boxy, jak mají ve vinotékách, vyjde je to cenově levněji a jsou dobrá, třeba v té pivnici, tam to i říkají, z které vinotéky to rozlévané berou a v jedné minipizzérii to pán z plast. lahve ze sousední vinotéky naléval před námi…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Maartina7 píše:
Po mnoha přečtených diskuzích na těchto stránkách mě tato fakt potěšila. Zakladatelka se ptá na triviální věc, ale necítí se jistá v kranflecích a chtěla by vědět(chápu)… a odpovědi jsou vstřícný, radící, vysvětlující, uklidňující - málokdy se to tady vidí…
Držím palce, ať to s tím fajn chlapem vyjde
Jestli to nebude tím, že je to o chlastu
v tom jsme my Češi většinou zajedno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@skorotehotna píše:
Kolik ti prosimte je, ze resis každý slovo objednávky vina?
Mně je 50 a vždycky si chystám řeč dopředu. Včetně pozdravu. Pak se někdo na něco zeptá mimo můj „plán“ a úplně mi rozhodí sandál ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, a měla jsem za to, že když se řekne „sedmička bílého“, je tam sedm deci. Ale podívat se nemůžu, nepiju to ![]()
Jednou si návštěva donesla flašku a museli jsme to otevřít šroubovákem, nemám ani vývrtku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@laducha píše:
Mně je 50 a vždycky si chystám řeč dopředu. Včetně pozdravu. Pak se někdo na něco zeptá mimo můj „plán“ a úplně mi rozhodí sandál
Copak to víno, to obj. zvládám, když jdu s přítelem, řeší to on, ale problém je spíš u objednávky vody.
Vždy říkám neperlivou a bez ledu a bez citronu a snad v 50 % mi přesto přinesou v té prázdné skleničce citron, stalo se i led, tak jim to vracím, já opravdu ty jejich pesticidy do toho nechci… ![]()
Já mám spíš problém s vodou… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
AhojTeď to bude asi dost trapný, ale potřebuju radu. Jdu s jednim fajn chlapem na vino/večeři
ale mám problém
vždycky jsem si v restauracích objednávala cokoliv, ale ne to víno
nebude to žádná luxusní restaurace, neprinesou vám to víno ochutnat a podobně
a já prostě nevim, jak se víno objednává
prostě jen řeknu, že bych si dala bílé vino?
a oni už se pak zeptají, jestli suchý a tak?
![]()
![]()
![]()
Řekl bych „Hňápni sem flašu rybízáku…“
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@JancaS84 no a neni blby, když on si dá třeba pivo a já kafe?jo, to neni spatny, takže 2 deci bílého vina
a neni trapný to 2 deci?
![]()
Né, není, v hospodě se neobjednává po demižónech, tam si prostě dáš 20× 2 deci… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Michelle_M píše:
@free333 Mně by zajímalo, proč to tak je? Co bylo špatnýho na starý dobrý dvoudecce?Mně napadá akorát to, že z flašky sedmičky tak rozlejou přesně pět skleniček, zatímco u dvojek jim v každé vždycky 1,5 dcl zbylo? A museli to pak dolít z nové lahve, nebo jim to tam stálo? (panebože snad jsem to spočítala správně, převody jednotek mi nikdy moc nešly
)
Zřejmě ze stejnýho důvodu, jako se kořalka už běžně nalévá do 0,4 místo 0,5 a gumoví medvídci mají třeba 70g místo 100g… Aby cena byla na první pohled přijatelnější…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bse.pedro píše:
Zřejmě ze stejnýho důvodu, jako se kořalka už běžně nalévá do 0,4 místo 0,5 a gumoví medvídci mají třeba 70g místo 100g… Aby cena byla na první pohled přijatelnější…![]()
![]()
Z tohoto pohledu je objednání sklenky vína složitá záležitost. Asi je lepší dát si rovnou celou lahev. Tam aspoň nehrozí nevolnost z levného rozlévaného vína a je levnější než to cucat po decce a půl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@divine woman píše:
Z tohoto pohledu je objednání sklenky vína složitá záležitost. Asi je lepší dát si rovnou celou lahev. Tam aspoň nehrozí nevolnost z levného rozlévaného vína a je levnější než to cucat po decce a půl.
Jo, je to docela věda… Ještě štěstí, že víno nepiju, znám to jen částečně teoreticky… ![]()
Teď se mi vybavila krásná příhoda z let dávno minulých, kterou ocení zvláště vinaři:
Cca před 20ti lety jsem obsluhoval bar a restauraci v malém penzionu v rekreační oblasti, kde byl provoz tak 3-4 měsíce v létě. Na rozlévání bylo pouze laciné krabicové víno. Přišla mi do prázdného lokálu dvojička, chtěli 2× 2 deci. Pán se ptal, jaký máme výběr, takže jsem mu na férovku řekl, že máme pouze krabicové /+jemně naznačil, že provozovatel je pííííííííp, že jiné nekoupí/, načež pán požádal o degustaci. S kamenným obličejem jsem odkráčel do kuchyňky, poprskal tam lednici a až asi po 5ti minutách se mi podařilo s profesionálním úsměvem nakráčet do lokálu a obsloužit je stylem, jako by se jednalo o nějaké archivní víno…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bse.pedro Dnes už se do krabic nedává jen nějaký hnus. Ale sedmička je sedmička. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Michelle_M píše:
No tak to jsem trubka teda, já počítala že 750/150 = 5 a měla jsem radost, že mi to vyšlo beze zbytkuale to je jedno, stejně budeš asi mít pravdu ty, že to nelejou z flašek
Promiň, máš pravdu. Koukla jsem na ty lahve a je to tak, jak si říkala 0,75 l. Nevím, jak se mi to mohlo stát
Stydím se…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já osobně si koupím sadu vín a něco si o tom přečtu, abych věděl jak reagovat. Vyplatilo se mi znát alespoň základní odrůdy vína. Například: https://eshop.vinarstvibukovsky.cz/…k-degustace/
- Citovat
- Upravit
Další témata z kategorie
Výlety s dětmi na eMiminu
Kam na rodinný výlet s dětmi?
Inspirujte se v mapě výletů nebo přidejte vlastní oblíbené místo. Sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.