Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
práve jsem si četla diskusi o oblékání mimča. Mám takový problém - nevím jak svou 2,5 měsíční holčičku obléci, když ji nosím venku v šátku (většinou kříž s kapsou). Jsme na sebe nalepené, navíc má přes sebe ten šátek… Fakt nevím - nechci ji přehřát, ale zase to nechci přehánět s málo obleky. Fakt je, že jí dávám dost málo na sebe, jako sobě + něco málo navíc, ale stejně jsme pak obě spocené - ale jen na bříšku, kde se dotýkáme. Navíc jí koukají ven nohy - takže tam víc fičí …
Nemáte někdo zkušenost?
Moc díky,
Hanka
PS: A jak to dělat v létě, až bede hic?
Hani, to je malá nevýhoda v šátku- v létě je v tom děsné vedro
já začala nosit v obdobném počasí loni v září a na horní polovinu těla jsem dávala třeba jen body s dlouhým rukávkem, čepičku. Plus ten šátek a sama jsem si pro jistotu, kdyby se ochladilo, vzala svetr na zip a ten jsem kdyžtak přetáhla i přes malého. Ruce jsou v pohodě, ty jsou schované v šátku. Ovšem na dolní polovinu těla bacha! měl i v relativně teplém počasí věčně ledové nohy, takže určitě punčocháčky plus tepláky a na chodidla míval klidně dvoje ponožky plus pletené bačkorky. Chce to vyzkoušet a míts sebou na delší trasu v batůžku něco navíc.
K.
Jo jo, oblíct do šátku, to je věda… ![]()
K těm nožičkám… Když měl Vojta 3 měsíce, tak jsem ještě zvládla v kříži s kapsou ten vodorovný pruh látky přetáhnout i přes jeho nožičky, že je měl celé schované…
Dadla
Ja taky nosim od narozeni v krizi s kapsou a nozicky zatim porad strkam dovnitr toho pricneho pruhu, pokud neni opravdu velke vedro. U nas tedy je teplo dost, ale zase fouka studeny vitr. Davam tricko a kdyz fouka, tenkou mikinu, protoze si myslim, ze ten satek profoukne a mimi se preci jen nehybe. Na nohy davam kalhoty a ponozky, kdyz je vetsi chladno i hadrove boticky. Moje zkusenost je ta, ze jsem zpocena ja a mimi na brise, kde se dotykame, ale na zadech je sucha a horko ji neni. Proste je to veda ![]()
Bara a Helenka 4mesice
Ahoj.
Tak já v tomhle počasí dávám body dl. rukáv, tenký svetřík, nebo mikinu, nebo třeba tričko s kr. rukávem, na nožky dávám punčocháče a džínové lacle, pak k tomu bačkorky nebo botky. Ale já ho nosím v podstatě jen v tom kříži, ten příčný pruh (kapsu) mám jen pod jeho zadečkem, maximálně když usne, tak mu to přetáhnu přes hlavičku. A měla jsem ho takhle naposled minulý týden, to bylo ještě trochu chladněji.
Pro počasí tak těch 15-20 stupňů jsem loni dávala body s krátkým, nebo dlouhým dukávem (podle toho, co jsem měla já na sobě, jak moc bylo teplo), k tomu dupajdy (bavlněné), aby mu nenafpoukalo pod kalhoty. A bačkorky. Ale je fakt, že to jsem ho když bylo třeba schovala celého do té kapsy.
Já měla na sobě tričko (kr. nebo dl. rukáv) a svetr, který jsem případně měla kolem pasu, nebo přes ramena, když bylo fakt teplo.
Jo, dávám i čepičku, protože jak jdeš, tak fouká. V létě aspoň čepeček slabý proti větru a sluníčku.
Prostě zkus vycházet z toho, že ta vrstva navíc je ten šátek, takže mimčo jako sebe + navrch šátek. A na nohách měl teda Tomík ponožky nebo bačkorky vždycky, i když bylo třeba 30 stupňů, protože jinak je měl studené.
Chce to fakt trochu cviku, tak než se to naučíš odhadnout, je celkem šikovné mít na sobě volnější rozepínací svetr, že kdybys to neodhadla a byla zimča, tak přetáhneš ten svetřík i přes prtě.
A to, že máme oba spocené břicho, je naprosto normální, to je snad vždycky. Důležité je, jestli nemá spocený nosík, zádička, nebo za krkem, nebo naopak studené.
A nakonec: fakt pozor na ty nožky, ono se to nezdá, ale ostatní části těla si hřeje o tebe nebo v šátku, ale nožičky ne. Porodní asistentka nám říkala, že zažila výlet, kdy se tatínek doplazil na kopec naprosto mokrý, spocený, ale mimčo mělo ledové nožky a byla mu zima, tak fakt kontroluj.
Teda, je to docela zmatené, ale snad se v tom vyznáš.
Moja mala ma 8 mesiacov a nosim v krizi s kapsou, tu kapsu jej vzdy pretiahnem cez nozicky, zda sa mi to tak lepsie. Doteraz som davala vzdy pancusky+ponozky, dnes sme mali hole nohy+tie ponozky, ale cestou domov uz teplacky a nozicky v tej kapse.
Sama som vzdy na pochybach, ci som malu neobliekla prilis malo alebo naopak prilis vela…
ahoj,
ja oblekam stejne jako holky,ktere psaly predemnou.Jednu vrstvu horni,urco cepicku a na nozicky dle pocasi 1-2 vrstvy + poradne ponozky.Nosim v krizi s kapsou a spodni pruh pretahuju pres nozicky,maly je ma pak krasne teple.
Tady posilam tip na obleceni do satku
…ja sama nevlastnim
..posilam spise pro zajimavost,co uz vsechno jde koupit ![]()
http://www.medley.cz/moira.htm
Jaana