Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky, moc prosím o radu, jak upravit zelí (ať už bílé nebo červené), aby bylo tak dobré, jako ho dávají v restauracích jako oblohu (studené-možná by se dalo říct zelný salát), mají ho takové slaďoučké, měkkoučké, taky bych ho chtěla zkusit. Děkuji za rady. Martina
ahojky,tak v prvni rade nakrouhat zeli na jemno…zasolit a pockat-zkrehne…pak cukr+ocet dle chuti…jinak davaji do nekterych kopr sterilovany..
My děláme doma zelný salát takto .Nakrájí se zelí na malé kousky ,spíš proužky.Přidáme cibuli ,ale jen trochu ,tak pul cibule na hlavku.Potom nastrouhám jablíčko a přidám do toho .Zaleju olejem ,aby bylo zelí celkově promaštěné ale toho oleje nesmí byt zas moc.No a dam cukr ,trochu octa .Podle chuti.Sul taky dávám ale opatrně ono když se to přežene má to jinou chut.Zamýchat a nechat v lednici odležet.Manžel si tam dává i křen .Někdy feferonku.Děláváme to když máme nějakou akci a vždy to slaví úspěch.
Já znám uplnou namku
Nakrájet co na nejdrobněji zelí a cibul pak dáš cukr,ocet a hořtici,pepř a sul a zakapat citronem nechat dva hodiny uležet.Čim dýl uleží tim je lepší
Sežeru ho pak klidně celou mísu
A jestli se ti nechce čekat, aby se odleželo, tak ho nakrouhej a pořádně promačkej rukama.
Já dělám buď coleslaw - strouhaná cibule, mrkev, majonéza, zakys. smetana, cukr, ocet, sůl, lžička hořčice
anebo obyč. zelný - cibule, oliv.olej, cukr, ocet, sůl.
S koprem je úžasný
.
Jinak tak, jak se psalo, hodně nadrobno nasekat (nakrouhat).
ja to taky nakrajim na jemnou , zasolim,zakapnu olejem, pak pridam ocet, cukr, kukurici a jeste pridam soju, tu ja totiz miluju a cpu ji snad do vseho ![]()
já vždycky dělala v práci tak…nakrájela zelí, posolit, trochu octu, cukru a kopr
je to rychlé a mňam ![]()
Už se mi sbíhají sliny, moc děkuji všem za lákavé recepty
a už se těším až nějaké zelíčko vyzkouším
, pěkný večer
Tyhle nasládlý hospodský zelný oblohy taky miluju ![]()
Ale doma si děláme tak jednou za dva měsíce zásobu zelné vitamínové bomby:
2,5 kg zelí (nakrájet najemno)
2 cibule šťáva ze 2 citrónů
1 šálek olivového oleje
1 šálek jablečného octa
30 dkg cukru krystal
1 Deko
strouhaný křen - množství dle chuti
Všechno dát do mísy a pořádně prohníst rukama, 1 den nechat v chladnu uležet. Pak dát do sklenic a zavíčkovat.
Nesterilizuje se, vydrží dlouho a je to výborná příloha třeba k pečenému kolenu, bramborákům, hamburgrům, nebo čemukoliv podle chuti ![]()
mňam co jsem to precetla dostala jsem na to chut
zitra jdu pro zelíčko ![]()