Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
placacek píše:
Bohuzel ne u novorozenych deti(
u novorozených dětí by bylo mnohem větším rizikem poskytnutí narkózy při tak min. zákroku jako je obřízka. V USA obřezávají rutinně všechny chlapečky hned po narození, bez narkózy … asi ví proč
. a copak my dáváme novorozenci narkózu při odstříhávání pupeční šňůry
? holky - ženy - bavíme se tady o opravdu min. zákroku. Ano, starším dětem narkózu nebo lokální umrtvení ano, ale je to opravdu několika-minutový zákrok. Poté bolí 2-3 hoďky a podotýkám nebolí tak, že by chlapeček v kuse řval - popláče si při prvním a druhém čůrání, pak nebýt obvazu na pindíku, tak o ničem neví
.
Sumaya píše:
Pokud u nich není nic na ztišení bolesti, tak si stejně myslím, že novorozené ditě nebude mít žádné trauma.
Já si také nepamatuji, když mi píchali náušnice. V té době si to dovedu představit…ručně píchnutá dírka, vyndání jehly a strefování se do píchnuté dírky náušnicí tak, aby projela skrz.
a pak promazávat a promazávat ![]()
pokud by měl mít novorozenec trauma z obřízky, pak jaké trauma by si odnesl ze samotného porodu
? Lidi, děti zapomenou i na ztrátu rodičů v dětském věku - na obrovskou psychickou zátěž
. dětský mozeček je úžasný
. jedno šmiknutí nůžek nebo skalpelu fakt neponesou v hlavě celý život
.
Sumaya píše:placacek píše:Za nejcitlivější část se dá považovat žalud, ale ne předkožka, ta je tam právě proto, aby chránila ten citlivý žalud. No já bych dítě nechala obřezat, pokud bude mít nějaké komplikace s předkožkou.
Nezlobte se, ale pichani neprilis citliveho usniho lalucku se s odrezavanim nejcitlivejsi casti muzskeho tela zaziva da opravdu jen dost tezko srovnavat… A ze si toto tyrani miminko vedome nepamatuje neznamena, ze se to nestalo a ze to nema zadny vliv na jeho psychiku!
já to pořád říkám, že něktěří lidi mají pocit, že se odřezává půl penisu
. neeeeeeeee - ODŘEZÁVÁ SE PŘEDKOŽKA, rel. malý kousek KŮŽE
!!!!!!!!!
placacek píše:
Pokud je to ze zdravotnich duvodu a pod narkozou, tak se to snad jeste da pochopit, ale pri pohledu na doktora, jak rve ostry nastroj do penisu dvoudenniho chlapecka a pak ho reze zaziva, to vse za nelidskeho revu miminka, ktere citi, jak ho mrzaci a nemuze delat vubec nic… to by clovek brecel, jak je mi tech bezbrannych tvorecku lito![]()
![]()
RVE OSTRÝ NÁSTROJ DO PENISU DVOUDENNÍHO CHLAPEČKA A PAK HO ŘEŽE ZA ŽIVA, TO VŠE ZA NELIDSKÉHO ŘEVU MIMINKA
… takže reálná situace: doktor vezme skalpel/speciální nůžky - zatáhne a přetáhne předkožku, odřízne … cca. 2 minuty + šití = 3 stehy tzn. další 2 minuty … jj, člověk by brečel jak hrozný zákrok to je
. taková rakovina děložního čípku, které by se díky tomu zákroku povedlo ve většině (neříkám všech) případu zabránit, to je zato pohádka … konizace čípku, celková narkóza, krvácení, čekání na výsledek zda člověk musí na chemoterapii
. někdy se mi chce brečet jak moc některé maminky myslí na své syny a v rámci téhle lásky zapomínají na své dcery
.
placacek píše:
Nektere nemocnice pouzivaji lokalni anestesium, ale spouste doktoru to prijde zbytecne - je to prece jenom mimino, ktere sotva nejakou bolest muze citit a stejne vetsinu casu breci tak jaky je v tom rozdil, ze… Ale kdo to nekdy slysel na vlastni usi, tak muze potvrdit, ze takhle clovek rve jedine silenou bolesti
opakuji - neeee, doktoři jen mají zdravý rozum. i lokální anestetikum nemusí být pro novorozence bezpečné - taková špatně podaná injekce lokální anestezie do třísel mě děsí více než celá obřízka
.
JÁ TO ZAŽILA, SLYŠELA … O BREKU, O KTERÉM PÍŠEŠ FAKT NEVÍM. NIKDY JSEM TO NEZAŽILA A UŽ JSEM TĚCH OBŘÍZEK OPRAVDU ZAŽILA
. POKUD DÍTĚ NENÍ USPANÉ, ANO BREČÍ PŘI ZÁKROKU … MOŽNÁ PÁR MINUT PO NĚM. POKUD BREČÍ TAK JAK POPISUJEŠ, TAK JEN PROTO ŽE VEDLE SEBE MÁ NĚKOHO KTERÝ TEN JEHO PŘEDCHOZÍ STRACH POŘÁD UDRŽUJE A BOLEST MU INTENZIVNĚ PŘIPOMÍNÁ. Podotýkám, můj syn tím prošel v 5. měsících a 2 hodiny po zákroku pásl na břiše a tím pádem i zabandážovaném pindíku koníčky a smál se na celé kolo. nebrečel u mazání, nebrečel u koupání v moři … ano, hojení trvalo týden-dva, takže pro mě to bylo citově nepříjemné, ale ON o ničem nevěděl
.
daloula píše:placacek píše:u novorozených dětí by bylo mnohem větším rizikem poskytnutí narkózy při tak min. zákroku jako je obřízka. V USA obřezávají rutinně všechny chlapečky hned po narození, bez narkózy … asi ví proč
? holky - ženy - bavíme se tady o opravdu min. zákroku. Ano, starším dětem narkózu nebo lokální umrtvení ano, ale je to opravdu několika-minutový zákrok. Poté bolí 2-3 hoďky a podotýkám nebolí tak, že by chlapeček v kuse řval - popláče si při prvním a druhém čůrání, pak nebýt obvazu na pindíku, tak o ničem neví
.
Na tu pupeční šňůru sem se chtěla zeptat..cití to, když se přestřihne?
To jsem rada, ze se bavis tyranim novorozencu - jen tak dal… Doporucuji ti, aby sis spis overila svoje cisla - skutecne neobrezava pulka sveta, jak tady scestne tvrdis - obrezanych muzu na svete je pouze 20% a jedna se predevsim o muslimskou a zidovskou komunitu (mozna by jsme se u techto lidi mohli inspirovat i dalsimi jejich nechutnymi praktikami, co myslis?). Jinak v USA, kde je velky pocet obrizek je take obrovsky pocet skupin, ktere bojuji za jejich zruseni, takze toto cislo nastesti postupne klesa… To, ze „obřezaný penis sebou nese mnohem menší rizika přenosu pohlavních chorob a rakoviny děložního čípku“ je mimochodem zastaraly mytus, ktery nejnovejsi studie uz davno vyvratily a chraneni nasich dcer si skutecne predstavuji jinak nez mrzaceni nasich synu!
Ano, novorozenec skutecne citi prestrihnuti pupecni snury a neni mu to prijemne. Nekteri se rozplacou, nekteri se jenom zamraci (nejlepe, kdyz je prestrihnuti zpozdene a dojde k nemu az po hodine od porodu), ale rozhodne to citi vsechny deti.
placacek píše:
To jsem rada, ze se bavis tyranim novorozencu - jen tak dal… Doporucuji ti, aby sis spis overila svoje cisla - skutecne neobrezava pulka sveta, jak tady scestne tvrdis - obrezanych muzu na svete je pouze 20% a jedna se predevsim o muslimskou a zidovskou komunitu (mozna by jsme se u techto lidi mohli inspirovat i dalsimi jejich nechutnymi praktikami, co myslis?). Jinak v USA, kde je velky pocet obrizek je take obrovsky pocet skupin, ktere bojuji za jejich zruseni, takze toto cislo nastesti postupne klesa… To, ze „obřezaný penis sebou nese mnohem menší rizika přenosu pohlavních chorob a rakoviny děložního čípku“ je mimochodem zastaraly mytus, ktery nejnovejsi studie uz davno vyvratily a chraneni nasich dcer si skutecne predstavuji jinak nez mrzaceni nasich synu!
no upřímně - mě už tahle diskuze s tebou taky nebaví - diskutovat o tom, co je a co není zdravé a co bolí a co nebolí pořád dokola mi přijde ztráta času
. jen znovu říkám, že žádný zastaralý mýtus to není - a na světě obřezává rozhodně více než tvých 20% (myslím že jen židů a muslimů je na světě rozhodně více než 20%
)… ale každého věc, já jen nesnáším přehnanou hysterii o šílené bolesti a doživotním traumatu
. mmch, diskuze zde myslím nebyla založena jestli ano nebo ne, spíše tady ti co o ní uvažují hledali rady apod. našli tady akorát žabomyší války kvůli pár centimetrů kůžičky
.
Sumaya píše:daloula píše:Na tu pupeční šňůru sem se chtěla zeptat..cití to, když se přestřihne?placacek píše:u novorozených dětí by bylo mnohem větším rizikem poskytnutí narkózy při tak min. zákroku jako je obřízka. V USA obřezávají rutinně všechny chlapečky hned po narození, bez narkózy … asi ví proč
.
no určitě to cítí, a popláče si pár minutek … než bude v objetí u maminky ![]()
placacek píše:
a poslední moje reakce na tvé přehnané zveličování a tvou osobu celkově - opravdu se nebavím týráním novorozenců
, jen nehysterčím kvůli prkotinám a snažím se myslet na zdraví svých dětí - tím nemyslím jen obřízku, ale i očkování aj.
adios ![]()
Take mam na programu prijemnejsi veci, nez si kazit nedeli touhle diskuzi, takze naposled - na svete je skutecne obrezanych jen 20% muzu (muzes si tuto informaci vygooglovat, jestli mi neveris a pocet muslimu s timto cislem nema co delat - neobrezavaji totiz vsichni, nastesti…) Ja jenom upozornuji, at tento zasah matky u svych miminek poradne zvazi, protoze to skutecne neni banalita, jak tady naznacujes.
placacek píše:
Nejsem pro ani proti obřízce, ale to, že se sníží přenos pohlavních chorob není mýtus, ukázaly to moderní poznatky (např. z roku 2007 při WHO), kde z výzkumu vyplynulo, že přenos hiv z muže na ženu se sníží až o 70% a další přenosné choroby jako mykózy papolomaviry a to okolo 30-40%.
placacek píše:
Take mam na programu prijemnejsi veci, nez si kazit nedeli touhle diskuzi, takze naposled - na svete je skutecne obrezanych jen 20% muzu (muzes si tuto informaci vygooglovat, jestli mi neveris a pocet muslimu s timto cislem nema co delat - neobrezavaji totiz vsichni, nastesti…) Ja jenom upozornuji, at tento zasah matky u svych miminek poradne zvazi, protoze to skutecne neni banalita, jak tady naznacujes.
Sumaya píše:placacek píše:Nejsem pro ani proti obřízce, ale to, že se sníží přenos pohlavních chorob není mýtus, ukázaly to moderní poznatky (např. z roku 2007 při WHO), kde z výzkumu vyplynulo, že přenos hiv z muže na ženu se sníží až o 70% a další přenosné choroby jako mykózy papolomaviry a to okolo 30-40%.
díky za tento příspěvek - já si svoje „argumenty“ necucám z prstu. nepotřebuju nikoho k obřízce přemlouvat - je to každého osobní věc. ale nepopírám medicínská fakta
.