Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ptala jsem se nedávno manžela, jestli se předkožka špatně myje. Jeho odpověď byla „tak snad mám ruce, ne?“ a ještě s výrazem, na jakou blbost ptám.
Takže asi tolik k hygienickým výhodám obřízky. Ať si každý mrzačí tělo podle svého - jeho tělo - jeho volba, ale ať to necpou dětem. Esteticky mi obřezaný penis přijde nechutný a co se týká menšího rizika přenosu pohlavních nemocí - pokud člověk neví zdravotní stav partnera, je sex bez ochrany vždy hazard, obřízka není žádná jistota. Jiné to je, když je s předkožkou nějaký problém, pak obřízku chápu. Ale dělat to preventivně je blbost, dívkám se taky preventivně neodstraňují malé stydké pysky jen proto, že se tam zachytávají výtoky. Stejně jako se jim preventivně neodstraňuje panenská blána jen proto, že v některých případech může znemožnit pohlavní styk (což je pravda), taky se to řeší až pubertě.
Snad jen u prasat, která se nemyjí, je o něco menší zlo být obřezaný.
Ahoj holky, je to trochu z jiného soudku, syn ze zdravotních důvodu bude podstupovat obřízku… Zanedlouho bude nastupovat a já se tam nemohu dovolat… Mám nějaké otázky… Má být na nástup nalačno?
Pokud jdete na příjem ráno v den operace, musí být nalačno. Pokud jdete den předem, bude lačnit přes noc.
Dobrý den, syn (11 let) před 3 dny podstoupil obřízku, chtěla bych zde napsat naše zkušenosti, třeba někomu pomůžou. Takže synovi provedli jen částečnou, vůbec nevím proč, když všude píší, že hrozí větší komplikace a recidiva. I doktor mne říkal, že částečná je na přání. No asi to tak vyhodnotili. Teď čekáme, jak se vše zahojí a bude vypadat. Hned, jak dojede ze sálu, žádejte léky od bolesti, nám bylo řečeno, že pokud neusne, máme si říct. Samozřejmě, že neusl a další hodinu čekal, než lék zabere. Hodně důležité, říct si o Ibalgin před pooperační urologickou kontrolou a před každým koupáním (sestry samy nenabidnou). A kdybychom měli jít na to znovu, tak určitě specializovaná klinika, protože když vám sestra řekne, no, my hned poznáme, který doktor to dělal…, tak už důvěra není. Doufám, že jsme měli štěstí. Nasadili jsme arnicu montanu 9 CH a staphysagriu 9 CH, koupeme v dubové kure a šalvěji, zatím mažeme pouze o-framykoinem a 2× denně dávám Ibalgin, i proto, že působí protizánětlivě.