Obsedantně kompulzivní porucha - úklid

Anonymní
22.1.14 19:34

Obsedantně kompulzivní porucha - úklid

Zdravím :mavam: asi před rokem a půl jsem docházela k psychiatrovi kvůli rodinným problémům, kde mi mimo jiné diagnostikoval obsedantně kompulzivní poruchu. Je to hlavně kvůli uklízení. S psychiatrem jsem nebyla spokojená, už tam nechodím. Nechala sem to být, ale už nemůžu. Nejsem už skoro schopná fungovat jako normální člověk, musím pořád mít uklizeno, každý den mě to užírá, že vidím někde flíček, hlavně podlaha. Vytírám třeba 2-3krát denně. Obtěžuje mě to, ten sžíravý pocit v hlavě, že je doma bordel, pořád mám pocit, že je tu bordel. Nedá mi to a jdu třeba ve 23hod. vytírat, leštit koupelnu atd. Chtěla bych poprosit o radu, jak postupovat? K tamtomu psych. už nechci. Ale co teď? Koho mám vyhledat? Psychologa, terapeuta, psychiatra? Máte s tímto někdo zkušenost? Děkuju a prosím o pochopení anonymu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
22.1.14 19:38
@Anonymní píše:
Zdravím :mavam: asi před rokem a půl jsem docházela k psychiatrovi kvůli rodinným problémům, kde mi mimo jiné diagnostikoval obsedantně kompulzivní poruchu. Je to hlavně kvůli uklízení. S psychiatrem jsem nebyla spokojená, už tam nechodím. Nechala sem to být, ale už nemůžu. Nejsem už skoro schopná fungovat jako normální člověk, musím pořád mít uklizeno, každý den mě to užírá, že vidím někde flíček, hlavně podlaha. Vytírám třeba 2-3krát denně. Obtěžuje mě to, ten sžíravý pocit v hlavě, že je doma bordel, pořád mám pocit, že je tu bordel. Nedá mi to a jdu třeba ve 23hod. vytírat, leštit koupelnu atd. Chtěla bych poprosit o radu, jak postupovat? K tamtomu psych. už nechci. Ale co teď? Koho mám vyhledat? Psychologa, terapeuta, psychiatra? Máte s tímto někdo zkušenost? Děkuju a prosím o pochopení anonymu.

zalozil bych uklizeci agenturu. A svoji poruchu lecila terapii. Vydelate si zauklizite si co vic si prat :)

Ne to byla legrace ale urcite to chce vyhledat psychologa. Na psyichiatra to myslim neni teraie jednou dvakrat do tydne a bude zase hej. :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.1.14 19:40

anonymouuuus Teda soucitim s tebou. Ja mela tuhle poruchu v puberte, porad jsem si myla ruce az do krve, kontrolovala trebas i 10×, jestli jsem vypnula ten sporak, bala se lidem podat ruku apod. U me to vyresily leky. Nastesti se to uz neopakovalo, ale pri je mozny reverz… :|
Ja bych zkusila zajit nejdriv normalne za obvodakem, at te odesle za odbornikem a urcite to nejak resit, protoze sama se z toho nedostanes.
Jestli se muzu zeptat, proc jsi nebyla spokojena s tim psychologem?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.1.14 19:42
@Anonymní píše:
zalozil bych uklizeci agenturu. A svoji poruchu lecila terapii. Vydelate si zauklizite si co vic si prat :)Ne to byla legrace ale urcite to chce vyhledat psychologa. Na psyichiatra to myslim neni teraie jednou dvakrat do tydne a bude zase hej. :)

anonymouuuus No tak to teda vubec netusis, jak strasna je obsedantne kompulzivni porucha a co te to nuti delat…

• Citovat
  • Upravit
2234
22.1.14 19:43

To opravdu vyřeší jen odborník společně s tvým úsilím. Nejlépe psychoterapeut, který se zabývá tvojí poruchou a kognitivně-behaviorální terapií, která má v její léčbě celkem úspěchy. Jen musíš počítat s tím, že zbavit se téhle poruchy je běh na dlouhou trať a stojí to hodně moc překonávání sebe samotné. Proč ti ten psychiatr nevyhovoval?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.14 19:44
@Anonymní píše:
anonymouuuus No tak to teda vubec netusis, jak strasna je obsedantne kompulzivni porucha a co te to nuti delat…

Tak tak :?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.1.14 19:46

@gabousek Byl to psychiatr a neměl čas. Sezení 1× měsíčně bylo k ničemu. A navíc pak chtěl abych mu zavolala a domluvila další termín, aby přišel i manžel a už nezvedal telefon. Což mě dost odradilo. Volala jsem několikrát, nechala mu i smsku a nic. To mi nepřipadá profesionální. Myslíš tedy, že placený psychoterapeut by mi pomohl nejvíc?

• Citovat
  • Upravit
2234
22.1.14 19:47
@Anonymní píše:
zalozil bych uklizeci agenturu. A svoji poruchu lecila terapii. Vydelate si zauklizite si co vic si prat :)Ne to byla legrace ale urcite to chce vyhledat psychologa. Na psyichiatra to myslim neni teraie jednou dvakrat do tydne a bude zase hej. :)

Promiň ale to je stejně blbá legrace jako se třeba vysmívat někomu, kdo má rakovinu :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.14 19:48
@Anonymní píše:
anonymouuuus Teda soucitim s tebou. Ja mela tuhle poruchu v puberte, porad jsem si myla ruce az do krve, kontrolovala trebas i 10×, jestli jsem vypnula ten sporak, bala se lidem podat ruku apod. U me to vyresily leky. Nastesti se to uz neopakovalo, ale pri je mozny reverz… :|
Ja bych zkusila zajit nejdriv normalne za obvodakem, at te odesle za odbornikem a urcite to nejak resit, protoze sama se z toho nedostanes.
Jestli se muzu zeptat, proc jsi nebyla spokojena s tim psychologem?

Je to hrůza. Teď zase sedím na gauči, ale už se vidím jak jdu zase vytírat. Mám z toho depku, že je doma bordel a přitom každý říká, že takhle naklizeno nikde neviděl. Ale stejně, já ten bordel prostě vidím. A nikdo mě nechápe. Proč mi nevyhovoval jsem napsala výše, tak si to prosím přečti. Píšu přes mobil, tak ať to nemusím složitě vypisovat znovu. Děkuju.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.1.14 19:49
@Anonymní píše:
anonymouuuus No tak to teda vubec netusis, jak strasna je obsedantne kompulzivni porucha a co te to nuti delat…

bohuzel tusim co to dokaze udelat s clovekem. Chtel jsem situaci zlepsit. Posleze doorucuju navstivit psychologa zeny maji k tomuto tematu bliz. Dostanete nejaky AD naplni se Hladina serotoninu v mozku jednou dvakrat tydne si pokecate a bude hej. Ale chce to jednat nechce to cekat a nechat zajit do stadia kdy se clovek neovlada a neni schopen zit normalni zivot. Drzim palec za prvotni vtipek se omlouvam.

• Citovat
  • Upravit
2234
22.1.14 19:54
@Anonymní píše:
@gabousek Byl to psychiatr a neměl čas. Sezení 1× měsíčně bylo k ničemu. A navíc pak chtěl abych mu zavolala a domluvila další termín, aby přišel i manžel a už nezvedal telefon. Což mě dost odradilo. Volala jsem několikrát, nechala mu i smsku a nic. To mi nepřipadá profesionální. Myslíš tedy, že placený psychoterapeut by mi pomohl nejvíc?

On ani nemusí být placený, klidně může mít smlouvu s pojišťovnou. Pokud to bude psychiatr, který se zabývá psychoterapií (KBT), tak by to bylo asi nejlepší, protože může předepsat i léky, které pomůžou v začátku. Pokud by to byl psycholog psychoterapeut tak taky dobrý, ale má trošku omezené možnosti. I když myslím, že pokud máš tuhle poruchu už celkem dlouho, tak bys ji mohla zvládnout i jen pomocí psychoterapie. On člověk časem otupí vůči všemu. Jednou měsíčně je fakt na nic. A pokud do toho nechceš tahat rodinu, taky nemusíš. Stejně to nakonec budeš muset vybojovat sama. Četla jsem o této poruše pěknou knížku od Praška.. nečetlas jí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.14 19:58

anonymoooous@gabousek Ja zas videla skvely film s Leonardem Di Caprio. Hral tam vynalezce, navrhoval letadla, celkove velmi uspesny clovek… ale trpel touhle poruchou. Mel neustaly pocit spiny, zavrel se nekam a nosili mu jen mleko a on pak do tech lahvi cural…

• Citovat
  • Upravit
2234
22.1.14 20:05
@Anonymní píše:
anonymoooous@gabousek Ja zas videla skvely film s Leonardem Di Caprio. Hral tam vynalezce, navrhoval letadla, celkove velmi uspesny clovek… ale trpel touhle poruchou. Mel neustaly pocit spiny, zavrel se nekam a nosili mu jen mleko a on pak do tech lahvi cural…

No to sice je zářný příklad téhle poruchy, respektive její vystupňované podoby, ale ta knížka co jsem uváděla, je spíš formou učebnice pro studenty nebo příručky pro lidi, kteří touto chorobou trpí. Jsou tam třeba uvedeny příklady a možnosti léčby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.14 20:10

Knížku jsem nečetla. Teď jsem dostala kontakt na jiného psychiatra, objednám se. Tenkrát jsem dostala Deniban, to nejsou přímo AD, a po tom co jsem se o tom léku dozvěděla, přestala jsem užívat.

• Citovat
  • Upravit
2234
22.1.14 20:14
@Anonymní píše:
Knížku jsem nečetla. Teď jsem dostala kontakt na jiného psychiatra, objednám se. Tenkrát jsem dostala Deniban, to nejsou přímo AD, a po tom co jsem se o tom léku dozvěděla, přestala jsem užívat.

Tak super, hlavně to nevzdávej. Znám pár lidí, kterým se po léčbě úplně změnil život. A věř, že k lepšímu. Sice to chvilku trvalo, ale myslím, že jim to za to stálo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí