Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj tak jsme se pomalu rozhodli zvelebit náš byteček a uvažujeme jaká podlaha by byla nejlepší do obývacího pokoje s tím že bych chtěla i koberec pod kon. stolem. Podlaha která se dobře udržuje máme průchozí byt, aby nebyla moc drahá apod. díky za vaše názory a zkušenosti ![]()
Nejideálnější na údržbu asi linoleum, marmoleum atd. Dají se sehnat v milionu dekorů a odstínů a stačí je přetřít vlhkým hadrem a je čisto. S kobercem se to nevylučuje. My máme dekor dřeva a na první pohled fakt není poznat, že to ve skutečnosti dřevo není. V koupelně máme zas dekor kámen a platí to samé. Když vás teoreticky omrzí, relativně lehce se dá vyměnit a i cenově to nevyjde dráž než jakákoli jiná podlaha. Takže co do údržby a trvanlivosti, já bych šla do toho. Jinak vše má svá pro i proti, ať už zvolíte jakýkoli materiál.
Taky teď řešíme a nakonec jsme zvolili vinyl, cenově je sice o něco výš, ale co se týče údržby a trvanlivosti, tak je to špička.
My máme v celém prvním patře stejnou dlažbu (máme podlahovku, tak jiná možnost nebyla) takže i v obýváku, vypadá to jednolitě, že na sebe místnosti navazují, nemám ráda, když má každá místnost jiný dekor podlahy, takže to máme všude včetně obýváku a kuchyně, chodby stejnou podlahu, ale bez podlahovky by byla studená a v podkroví máme zas všude stejné lino.
A oboje se krásně udržuje
.
Takže za mě lino v imitaci plovoučky ![]()
My mame plovouci podlahu a uz nidky vice… Vypada nadherne to jo, ale v kuchyni mame lino (imitace plovoucky) a vypada lip, udrzuje se super, zadny fleky jako na plovoucce, neklouze… dlazba se mi taky moc libi, ale bez podlahovyho topeni je strasne studena…
Ahoj, podle metříků koukám, že máte už jedno dítko a druhé je na cestě, tak možná i podle toho bych vybírala podldahu. děti dávají podlaze zabrat minimálně do nástupu na základní školu
My máme v obýváku a ložnici (navazují na sebe, takže nemáme mezi nimi žádný práh ani přechod) parkety, lakované a jsme velmi spokojení. V dětském pokojíčku a sousední kuchyni stejně dekorované lino - vzor prken(hodně vysoké) a taky si nemůžeme ztěžovat. Zbytek bytu dlažba.
Parkety mají tu výhodu, že po zásahu dětí s emohou enchat po letech přebrousit, znovu nalakovat a je to „nová“ podlaha za menší peníz než pořizování skutečné nové podlahy ![]()
My máme v přízemí celou z dlažby, ale taky podlahové topení, máme teda místnosti barevně oddělené, ale určitě se sladění povedlo. Máme rádi přírodní barvy, takže celý barák je sladěný do dřeva cihly a kamene. V obýváku máme černou dlažbu imitaci břidlice. A pod konferenčákem huňatej smetanovej koberec ![]()
Mame plovoucku a pod sedackou a konferencnim stolkem - jsem neskutecne spokojena.
V byte jsme meli vsude koberce a uz bych nechtela. A v minulem baracku jsme meli dlazbu - bylo to taky fajn, ale bez podlahoveho topeni bych do toho nesla… ![]()
My mame v obyvyku tmave hnedy leskly laminat. Je to nejhorsi volba. Pokud ti na jedne strane spadne smitko prachu nebo vlas, vidis to pres celou mistnost. Kdyz vytiram, jde videt kazda smouha. ![]()
V pokojich mame vinyl. Je naprosto perfektni. Mnohem prijemnejsi na dotyk, neklouze tolik, neni na nem tolik videt spina. Pocitam, ze casem i obyvak vymenime za vinyl. Je to ale vlastne 2mm vyztuzeny lino, takze spodni povrch musi byt uplne hladky, kazda nerovnost by byla videt. ![]()
Děkuji za rady a je mi symptický ten vinyl uvidím co na to řekne muž až mu to ukážu na náš obyvak by to vyšlo asi na necelých 15000,– muž je šikovný takže by to určitě udělal sám kupovali jste z netu nebo někde v obchodě? našla jsem zatím tuhle stránku http://www.brased.cz/…podlahy.html a jestli víte o lepší dejte echo
![]()
Co se týče vinylu, mám teď docela přehled ![]()
Takže sebrané poznatky asi od pěti podlahářů (jestli mi teda některý z nich nekecal, občas si trochu protiřečili):
Vinylové podlahy se dělají v provedení plovoucím nebo lepeném.
Provedení plovoucí není tak citlivé na hladkost povrchu, takže obvykle nevyžaduje stěrkování, ovšem je citlivější na rovinnost povrchu, takže když podlaha hodně ujíždí, stěrka třeba je, a to o dost vyšší než při provedení lepeném. Plovoucí varianta je mnohem snazší na pokládku (prostě jako klasická plovoučka), ale cenově je cca 2× dražší a navíc je o něco citlivější na vlhkost. Tedy ne povrchová vrstva, ale jak to zateče dovnitř do jádra (např. kdybys tam měla louži a několik hodin ji neutřela), tak problém, i když v obýváku to tak strašné není. Je tichá, ale ne tak jako lepená (ve variantě s korkovým jádrem srovnatelné), ovšem v provedení plovoučka přilepená je to nejtišší možná podlaha vůbec. Je o něco měkčí a teplejší než lepená. Cenově plovoucí vč. pokládky bez stěrky vychází srovnatelně s lepenou vč. pokládky a lepidla se stěrkou. Je náročnější na případné opravy (třeba celý kus rozebrat).
Lepená vinylová podlaha (to na cos hodila odkaz) je extra citlivá na hladkost povrchu, tudíž v 90 % případů vyžaduje aspoň pár mm stěrky. Její pokládka je náročnější, musí se lepit, ale zas je pak jednodušší případná oprava, stačí pak odlepit a vyměnit jen jeden pruh. Je tišší než plovoucí, ale ne tak měkká a teplá (byť v porovnání s jinými krytinami je měkká a tichá dostatečně). Cena za materiál je cca poloviční oproti plovoucí, ale zas vyžaduje tu stěrku a má náročnější pokládku vč. lepidla. Je téměř nezranitelná, co se týče ohrožení vlhkostí.
Obě mají společné to, že výborně vypadají, jsou tiché, měkké, teplé a opravdu odolné vůči poškození.
Ta cena kolem 400 Kč/m2 za materiál za lepenou, popř. kolem 7-800 Kč/m2 za materiál plovoucí je standard, o moc levněji se kvalita nepořídí, pokud jsme si to nechali nacenit vč. pokládky, tak se cena pohybovala kolem 800-1000 Kč/m2 vč. případného stěrkování, lištování, lepidla.
My jsme vinyl tehdy kupovali v brenu za tusim 599m2. Tehdy s tim zacinali, treba uz vyjde levneji. Mame to cca 3 roky a naprosta spokojenost ![]()