Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mam dceru 1,5r, je dost ziva, vsechno osaha, strka do pusinky a kouse si i boty. Bojim se ji brat kvuli zloutence do mesta, v kocarku ji neudrzim a branit ji v prozkoumavani mesta nejde, jen bych ji sekyrovala. Bezne vlhcene ubrousky zloutenku nezabiji, z gelu nebo spreju by ji podle me brzo slezla kuze (je atopik) a navic by je porad lizala… premyslim o ockovani (vakcina je od 1r), sly jste do toho nektera? ![]()
Vzhledem k tomu, že se epidemie žloutenky drží Brna už docela dlouho, tak bych asi byla spíše pro očkování.
No ona ta vakcína (Havrix) teď není ale skladem. Tak zkus zjistit, jestli ji mají očkovací centra, protože lékárny ji nemají a nedá se objednat.
Mám očkované obě děti na žloutenku A. To je jediné nepovinné očkování, které mají. Naše dr. nebyla pro očkování navíc, ale žloutenku nám tenkrát doporučila. Když byl dceři rok a půl, tak jsme jeli na dovolenou do zahraničí a žloutenka tehdy byla i v Praze a ve Středočeském kraji. Na toto očkování žádné reakce neměly. I ségra nechala kluka očkovat proti žloutence A.
Já bych neočkovala
ona ta žloutenka v Brně není zase taková jak se zdá ![]()
Ahoj až bude mít dcera rok nechám ji očkovat a to nejsem z Brna, takže za mě určitě ano. Riziko je docela velké.
Jestli naočkovat nelépe poradí pediatr, my neznáme její chorobopis. Co jsem maminky zaslechla, tak momentálně není v Brně vakcína.
Za mě rozhodně ano, mám naočkované obě děti i když nejsme z Brněnska. Doktor mé rozhodnutí už před několika lety schvaloval a rozhodně nelituju. I ve školním kolektivu je riziko nákazy vyšší.
Před měsícem jsem očkovala mladší dítě- dostali jsme vakcínu VAQTA, žádnou reakci jsem nezaznamenala. Navíc nám celou částku 700,– proplatila pojišťovna.
Ale je potřeba počítat s tím, že zhruba 2-4 týdny trvá, než se vytvoří protilátky.
Jsem z Brna a proti žloutence mám naočkované všechny děti. Myslím, že zrovna ta žloutenka se vyplatí.
Ok, vsem dekuji. Je pravda, ze to neni jen aktualni zalezitost, ochrani ji to pak treba i na tabore, na diskotece, kdyz se bude s nekym libat a tak ![]()
My jsme se očkovali v srpnu. Já s manželem jsme na vakcínu čekali 2 dny, pro děti ji měla připravenou doktorka, ale objednávali jsme je asi 4 dny předem. Máma se byla naočkovat na začátku září a čekala na Havrix 3 dny.
Holky měly taky Havrix. Proplácela jim to tenkrát v akci zdravotní pojišťovna, takže to měly zdarma. Měly 2 dávky po půl roce. Vakcína má účinnost asi 10 - 15 let není to celoživotní, ale u těch nejměnších dětí je to nejvíce potřeba, protože ještě tu hygienu tolik nedodržují a strkají vše do pusy.
@Dorje Syn jde do skolky a o prazdninach me doktorka velmi usilovne premlouvala, at ho urcite naockujeme, ze se po prazdninach vraci deti z Moravy do skolek a ze je velky hazard zloutenku nepichnout. Ja bych dite naockovala.
@johanka139 píše:
Za mě rozhodně ano, mám naočkované obě děti i když nejsme z Brněnska. Doktor mé rozhodnutí už před několika lety schvaloval a rozhodně nelituju. I ve školním kolektivu je riziko nákazy vyšší.
Před měsícem jsem očkovala mladší dítě- dostali jsme vakcínu VAQTA, žádnou reakci jsem nezaznamenala. Navíc nám celou částku 700,– proplatila pojišťovna.
Ale je potřeba počítat s tím, že zhruba 2-4 týdny trvá, než se vytvoří protilátky.
Pry se muze ockovat i 7 dni po nakazeni a vakcina je presto ucinna. Na CT byla reportaz o Havrixu a ockovani v Brne.
@tulipán píše:
Pry se muze ockovat i 7 dni po nakazeni a vakcina je presto ucinna. Na CT byla reportaz o Havrixu a ockovani v Brne.
To je snad v nějaké rychlejším schematu, jsem někde četla
Blbé je, že inkubační doba je až 50 dnů, takže tady to rychlé přeočkování se řeší u těch, kteří přišli do kontaktu s nemocným a očkování musí být do těch 7 dnů od kontaktu.