Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím máte někdo zkušenost s očkováním MMR po léčbě boreliózy? Dcera (2 roky) byla v červenci tři týdny léčena antibiotiky na boreliózu. Máme jít (resp. už dávno jsme měli jít) na očkování první dávkou MMR. Doktorka říká, že stačí jeden měsíc od ukončení užívání ATB. Myslíte, že tato doba stačí? Má někdo zkušenost? Prosím, nepište, že neočkovat vůbec… Děkuji
Jeste stale neni stanovena horni hranice pro zapoceti ockovani MMR. Mne by 1 mesic nestacil. Dala bych minimalne 3 mesice az bych videla, jak imunita ditete reaguje na bezne virozky.
Já sice neockuji, ale být tebou, tak očkuji co nejpozději to půjde.
půjde ti maLá do školky teď nebo až ve 3 letech? Jestli platí druh2 možnost, tak bych dala mmr první dávku až těsně před nástupem do školky. od příštího roku totiž bude stačit jedna dávka pro potvrzení přihlášky do školky. ![]()
Asi bych zkusila poslat dotaz MUDr. Petrášovi do poradny na vakciny.net
Osobně bych očkovala minimálně dva měsíce po nemoci.
Také bych napsala Mudr. Petrášovi. Odpovídá rychle. pertas zavinac vykciny tecka net
Bohužel zkušenost mám, nechalal jsem synovi dát první dávku mmr ve 3 a půl letech, před nástupem do školky, abychom za týdens končili doma na atb s boreliozou…
![]()
Není kam spěchat. Nevím, jestli to napíšu správně, ale po prodělané borelióze se dělají testy s odstupem? půl roku?, aby se potvrdila úspěšná léčba. Tzn., že atb sice mohou pomoci, ale někdy nemoc zůstane a jen „spí“. Může se projevit kdykoli později.
MMR je hodně ožehavá vakcína. Má nemálo možných neurologických nežádoucích účinků.
Očkování měsíc od dobrání ATB je v pořádku, ale v případě angíny nebo jiné „lehčí“ nemoci.
Borelióza není lehké onemocnění a může se kdykoli projevit znovu, například při oslabení imunity, což právě vakcíny způsobí.
Odložením nic nezkazíte. Je to vaše dítě a vy máte poslední slovo. A myslím, že zdraví je na prvním místě ![]()
Holky díky, dnes jsem byla s malou u dr. a nechala jsem ji vzít krev na rozbor…domluvily jsme se, ze pockame na vysledky a pokud by tam jeste neco bylo, ze bude volat na nejakou infekcni kliniku do brna pro konzultaci…
Ahoj, syn měl boreliozu loni v květnu (měl 2,5 roku), bral 3 týdny penicilin, kontrolní testy již nedělali, protože v dnešní době již nejsou nutné, důležité je přeléčení. Zároveň měl mít v té době druhou dávku Priorixu, avšak vzhledem k borelioze byl doporučen odklad až o 6 měsíců. Nakonec druhou dávku dostal až letos v dubnu, takže cca 10 měsíců od přeléčení a nebyl žádný problém. Určitě nechvátej a odlož až na jaro 2016
Ne, ATB oslabí tělo na cca půl roku. Počkala bych. Musí se dát dokupy střevní mikloflora. Pak se tohle nemusí s očkem snést.
Zdravim, mám podobný problém. Dcera (1 rok) měla boreliózu cca listopad. Měla nasazeny ATB na 14 dní. Měla mít očkování v prosinci jenže kvůli té boreliozy nešla. Takže to odložila na 13teho ledna. A já pořád přemýšlím zda ji už nechat naockovat nebo říct doktorce o odklad. Je to 3davka myslim. Nějaké zkušenosti? ![]()
@Pea12 píše:
Zdravim, mám podobný problém. Dcera (1 rok) měla boreliózu cca listopad. Měla nasazeny ATB na 14 dní. Měla mít očkování v prosinci jenže kvůli té boreliozy nešla. Takže to odložila na 13teho ledna. A já pořád přemýšlím zda ji už nechat naockovat nebo říct doktorce o odklad. Je to 3davka myslim. Nějaké zkušenosti?
Po ATB stačí počkat 14 dní a pak můžete očkovat. 1 měsíc je luxus nemá smysl to dál odkládat. Jinak já jsem u dětí dodržoval 14 denní interval. Boreliózu děti neměly já ano před 7 lety. Dostal jsem ATB a bylo po borelióze… Má to jednu výhodu pokud chodíte do stejného lesa, už to to dítě patrně nechytne, protože je malá šance, že místní klíšťata přenášení více než 1 typ boreliózy a dítě je imunní. Vidím to na sobě - posledních 7 let mám každoročně 5 -10 klíšťat a nic…