Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Charlotta259 čauky, byla sem v 15 týdnu nebo kdy to bylo na druhé a všechno v pohodě, žádné vedlejší účinky… Teď jsem 22tt a všechno je v pořádku se mnou i miminkem ![]()
Ahoj, četla jsem teď novou studii, která by tu někoho možná mohla zajímat. Je známe, že těhotné jsou na Covid riziková skupin a mají větší riziko vážného průběhu. Neočkované mají větší riziko komplikací v těhotenství a potratu, akorát se nevědělo přesně proč.
Švýcarský výzkumný tým (z imunologického a virologického centra v Bernu s profesorem z Lausanne) zjistili, že Covid napadá také placentu. Odtamtud se bohužel může šířit dále až k miminku a může ho tedy nakazit.
Toto potvrzuje opět význam očkovaní v těhotenství. Navíc v dnešní době už je po světě několik milionů očkovaných těhotných, mnoho vědeckých studií o vlivu očkovaní a žádné z nich neukázaly, že by očkovaní mělo negativní účinky na těhotenství.
Zde je odkaz na článek - je to teda v zahraničních novinách ve francouzštině, ale internet vám to může přeložit ![]()
http://m.lessentiel.lu/…bes-18406507
Ps: Já osobně jsem se nechala očkovat v létě ve druhém trimestru (bez vedlejších účinků). V zimě po 6ti měsících od druhé dávky už budu mít po porodu. Určitě ale chci jít na třetí dávku, abych díky kojení mohla malému předat další protilátky a chránit ho tak ![]()