Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Cau holky nechala jste se nektera ockovat proti nestovicim v dobe, kdy jste kojila? Zajimalo by me to, ptz jsem na netu vycetla, ze to jde i pri kojeni…Dcera pujde za chvili do skolky a ja mam z nestovic strach. Predloni jsem prodelala detskou nemoc ruce, nohy, pusa a byl to teda hnus…a to nestovice jsou mnohem horsi…
@lekna7 Nenechala, jelikož jsem neštovice prodělala, tak není důvod.
@lekna7 ty jsi neštovice ještě neměla? Asi bych to probrala s dětskou jestli neni problém když kojíš ![]()
A co si nechat nejprve vzít protilátky? Třeba jste je prodělala v nějaké hodně lehké formě.
Ja si prave byla zjistovat protilatky a rekli, ze jsem je neprodelala…
JJ urcite to chci probrat i s detskym doktorem, ale zajimalo by me, jestli s tim ma nekdo osobni zkusenost a nechal se ockovat, i kdyz kojil…
Zeptala bych se doktorky…když jsi je neměla, tak bych o tom očkování fakt vážně uvažovala, a co nejdřív…a to jsme celkově na očkování hoodně opatrná, odkládám, co se dá.
Já se před lety snažila zjistit, jestli se můžu očkovat při kojení proti tetanu. A nikdo mi nebyl schopen říct. Pak jsem přišla o mlíko a vyřešilo se to samo. Ale asi bych do očkování raději nešla.
Ale u nás se očkuje jen proti pravým neštovicím ne proti planým, které nosí děti ze školky. A během kojení bych se očkovat nenehcala.
Očkování živými vakcínami zpravidla nevede k uvolňování vakcinačních virů do mateřského mléka. Proto lze matky očkovat kdykoli po porodu bez ohledu na jejich imunitu vůči planým neštovicím.
Po očkování 12 kojících matek proti planým neštovicím nebyla zjištěna přítomnost vakcinačního viru v mateřském mléce, ani u kojených dětí. Kromě toho kojenci byli bez specifických protilátek. Ani genetická analýza nepotvrdila přítomnost vakcinačního viru ve vzorcích mateřského mléka očkovaných kojících matek
tohle jsem našla u příbalového letáku
@veronika67 píše:
Ale u nás se očkuje jen proti pravým neštovicím ne proti planým, které nosí děti ze školky. A během kojení bych se očkovat nenehcala.
Píšeš blbosti, pravé neštovice už se na světě nevyskytují roky a ani se proti nim neočkuje, očkuje se právě proti planým…
@veronika67 ale očkuje, je to dobrovolné. nejstarší syn je očkován
. Říká se že naočkovat dítě v pubertě protože u dospělého je to hodně náročné
@lekna7 očkovat ano ale pokud je malá ještě doma tak bych počkala a během toho kontaktovala víc lékařů kvůli názoru, u kojení bych se bála, jedině odstříkat dostatečné množství a po očku 2-3 dny krmit jen odstříkanym ![]()
@Markéta80 píše:
@veronika67 ale očkuje, je to dobrovolné. nejstarší syn je očkován. Říká se že naočkovat dítě v pubertě protože u dospělého je to hodně náročné
@lekna7 očkovat ano ale pokud je malá ještě doma tak bych počkala a během toho kontaktovala víc lékařů kvůli názoru, u kojení bych se bála, jedině odstříkat dostatečné množství a po očku 2-3 dny krmit jen odstříkanym
https://www.ordinace.cz/…k/nestovice/
Samozrejme, ze se pletes, ockuje se proti PLANYM nestovicim. Prave nestovice uz se nevyskytuji.