Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
dnes jsem byla na pravidelné prohlídce u gynekologa a ten při stěru citologie nabídl očkování proti rakovině děložního čípku. Dřív prý bylo doporučováno jen těm, co ještě nezačaly pohlavně žít a nyní již je prý doporučováno i pro ženy do 45 let.
Takže dotaz nemáte o tom někdo další informace zda je to opravdu tak prospěšné a kolik očkování stojí a popř. kolik je vakcín atd.? Nebo jestli jste se nechaly naočkovat?
Ahoj. Je pravda, že očkování bylo omezeno věkem 26-ti let a lékařka mi ho také nabídla. Ale nechala jsem to být. Zjistilo se očkováním i vyšší věkové skupiny žen, že látka jako prevence zabírá až do těch 45 let.
Ale: Vakcína stojí 10 500 korun, jde o tři očkování, minimálně dvě musí proběhnout po dvou měsících za sebou, třetí vakcína nejpozději do roka od poslední (kdybys třeba otěhotněla) jinak se očkuje půl roku po první vakcíně.
Jako prevence se to doporučuje, ale pokud máš stálého partnera, není to nutné. Záleží pouze na tobě. H.
prospěšné je to beze sporu a kdybych o to bylo o 10 let dříve tak neváhám. Již ve 23 letech jsem byla na konizaci čípku a byla jsem dost vystrašená, od té doby chodím pravidelně na kontroly a zatím vpořádku.nyní ve 30 mi o tom doktor nic neříkal , ale počítám ,že zakoupím pro dcery. Pro starší kolem 14 let.Radila jsem se sestřičkou a ta doporučila počkat, protože se vyvíjí stále lepší a lepší vakcíny..
nevím jakou máš cytologii, ale pokud ti to radí doktor a máš v něj důvěru, tak proč néé.
jen mě trochu mate, že se všeobecně doporučuje očkovat před začátkem aktivního pohlavního života( přestože jak říkáš to není omezeno věkem) což nenítvůj případ
.Možná by to chtělo ještě jeden rozhovor , podrobnější s doktorem. ![]()
Lizbeth: Protože se tvrdí, že pokud dojde k očkování ještě před tím, než začne dívka sexuálně žít, má vakcína 100% úspěšnost. V našem případě už je to jen jedna z možností prevence, stejně jako každoroční pravidelné gyn. prohlídky (ze statistiky 30% žen na gyndu pravidelně nechodí)
Před začátkem pohlavního života je to proto, že když už člověk v sobě toho vira nebo co to je má, tak to není tak účinné, spíš vůbec.
Taky jsem po konizaci, ptala jsem se jestli by očkování mohlo ten vir nějak zpomalit, prý na takovouhle věc nebyl dělaný ještě žádný test, ale že předpokládá že by to byly vyhozené peníze.
no já na kontroly chodím pravidelně, citologie jednou do roka a vždy mi jen řeknou že výsledky jsou dobré víc neřeším. Ale dnes mi říkal, že právě zjistili, že to očkování má význam i pro ženy do věku 45 let. Tak mě to jen zaujalo. TA cena je ale taky dost vysoká.
S svému doktorovi věřím, jen jako asi ve všem si myslím, že z toho něco má. Podobně jako prevenar u dětí - nedala jsem teď očkovat protože mi to zatím přijde zbytečné. Pokud by malá hodně stonala a měla problémy tak určitě, ale rvát to do ní jen protože na to je reklama a dělají to tak všichni. I moje dětská to nijak neřešila. Ale to už je na jinou diskusi. Jinak jsem zastánce klasického očkování, nejsem nějak proti abyste si nemysleli.
No a u gyndr. taky právě pořád dokola běží reklama na silgard. TAk by mě to jen zajímalo jestli o tom nemá někdo načteno víc. ![]()
Nenechám naočkovat ani sebe ani moje 2 dcery. Jednak jsem proti extra očkování obecně a jednak si nejsem jistá smyslem tohoto očkování. Jsem homeopatka a bohužel musím říct, že většina pacientek které buď prodělaly rakovinu děložního čípku nebo mají prekancerózu (to stádium těsně před rakovinou)prodělaly před tím než onemocněly nějaký zásadní zlom/nesoulad v partnerském životě. Obávám se, že po očkování sice ženy neonemocní rakovinou děložního čípku, nicméně, že přibude rakoviny ostatních ženských orgánů, což sebou přináší mnohem větší zdravotní potíže a rizika.
Samozřejmě je to každého věc, toto je pouze můj názor.
Pro někoho kdo chce vědět třeba víc :
http://homeopatie.ivories.cz/index.php?… (já nejsem autorka)
Za prvé-nevím,zda není nyní přesvědčování o očkování starších ročníků cílem farm. firem a zainteresovanosti lékařů..Např. za předepisování určitého druhu antikoncepce v nějakém počtu letěli lékaři na Kubu ![]()
Za druhé-konzultovala jsem očkování jako takové s obvoďačkou-ohledně dcery-a ta mě narovinu řekla,že vlastně není nikde vyzkoušeno,jak dlouho vakcína učinkuje,čemu všemu zabrání…Ale pokud máme peníze,tak by do toho šla,protože význam to u mladých holek má a časem se teprve uvidí,jak dlouho má účinnost,zda se bude někdy přeočkovávat a teprve po letehc budou studie na konkrétních případech.
A za třetí-konzultovala jsem stav s gynekoložkou.Ptala jsem se jí na rakovinu děložního čípku,proti které očkování je.Pokud žena chodí pravidelně na prevence,tak za ten rok nikdy není stav takový,aby jeden stěr byl dobrý a za rok rakovina v pokročilém stadiu.Ale max. za ten rok jsou změny v buňkách a udělá se konizace čípku.Také říkala,že dceři by vakcínu doporučila,je nesmysl strašit a očkovat nás maminy ![]()
Ptala jsem se dr. a nedoporučila to ani u mě ani pro přítelu dceru před zahájením jejího sex. života.
Mě to dr pro mě taky nedoporučovala, jsem taky po konizaci a pravidelně hlídaná. O dcerách jsme se ještě výrazněji nebavili, protože je ještě dost času a bůh ví, co za ty roky bude. Ale jsem momentálně přesvědčená, že jim to naočkovat dám.
Ha-ni píše:
Jako prevence se to doporučuje, ale pokud máš stálého partnera, není to nutné. Záleží pouze na tobě. H.
Myslím, že stálý partner s tímhle moc nesouvisí. Já jsem byla na konizaci v době, kdy jsem měla prvního partnera a byla jsem jeho první holka. Ono ten HPV jde chytnou údajně i jinak než pohl. stykem.
Bubina píše:
Nenechám naočkovat ani sebe ani moje 2 dcery. Jednak jsem proti extra očkování obecně a jednak si nejsem jistá smyslem tohoto očkování. Jsem homeopatka a bohužel musím říct, že většina pacientek které buď prodělaly rakovinu děložního čípku nebo mají prekancerózu (to stádium těsně před rakovinou)prodělaly před tím než onemocněly nějaký zásadní zlom/nesoulad v partnerském životě. Obávám se, že po očkování sice ženy neonemocní rakovinou děložního čípku, nicméně, že přibude rakoviny ostatních ženských orgánů, což sebou přináší mnohem větší zdravotní potíže a rizika.
Samozřejmě je to každého věc, toto je pouze můj názor.
Pro někoho kdo chce vědět třeba víc :
http://homeopatie.ivories.cz/index.php?… (já nejsem autorka)
Tak já jsem měla prekancerózu dost mladá a rozhodně jsem žádný zlom v partnerském životě neprodělala. Tak nevím ![]()
Jinak já svoje potenciální dcery očkovat nechám, jestli se do té doby zas nepřijde na něco jiného. Znám holku, která prodělala rakovinu v 18 a je bez dělohy atd. Na prohlídky chodila.
Sebe očkovat nenechám protože mi to přijde zbytečné a ani žádný dr. mi to nedoporučoval.
holky díky za názory. Tak nějak se asi shodujeme, že pro nás už to moc význam nemá - hlavně to není nějak ověřené a i já z atím trošku vidím propagandu farm. firem doktorů apod.
Co se týče očkování dcery tak to to taky uvidím co bude za 14 let ![]()
Nešla bych do toho. Bylo i pár úmrtí po očkování touto vakcínou - v Rakousku. Bylo tam kvůli tomu očkování pozastaveno. Očkování má chránit proti několika kmenů toho viru, ale existuje jich mnohem víc, tak co si pomůžeš? Plus rtuť nebo hlinitý soli jako konzervant vakcíny (obojí toxické) plus další přídatné látky. Prostě ne.