Očkování proti tuberkulóze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13010
29.4.22 12:00

@janickaIII

to je odkaz na tu uživatelku kterou jmenuju, už nebudu podruhé
zde dávno profláknutou antivax lhářku a nově i šiřitelku ruských dezinformací

myslím si že jí za to normálně platí, za to dezinfo, placený dezinformátor, podle mě

/ nad tou si mohu jen odplivnout, je to dno/

čtěte pozorně, v úvodu odkazuji o kom mluvim

o vás to FAKT není

:lol:
:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
29.4.22 12:01
@Borrealis píše:
@janickaIII

to je odkaz na tu uživatelku kterou jmenuju, už nebudu podruhé
zde dávno profláknutou antivax lhářku a nově i šiřitelku ruských dezinformací

myslím si že jí za to normálně platí, za to dezinfo, placený dezinformátor, podle mě

/ nad tou si mohu jen odplivnout, je to dno/

čtěte pozorně, v úvodu odkazuji o kom mluvim

o vás to FAKT není

:lol:
:kytka:

No uf už jsem se lekla, že můj dotaz byl pochopen jako lživý. :lol: pozorně jsem nečetla veškeré příspěvky. Jen jsem chtěla dostat odpověď a otázku, kterou jsem od Vás dostala a děkuji za ni. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
29.4.22 12:06

@janickaIII
nééé propána krále, dotaz je naprosto logický :mrgreen:

není třeba nějak extra vyšilovat, ani se stresovat, to ne
ale stát by měl opravdu umožnit očkování malých dětí těm rodičům, kteří o to stojí

což snad i nějak nyní jde, ale netuším, když jsem někdy po tom pátrala před rokem, ničeho jsem se nedopátrala, prej vakcína zde prostě není dostupná / teda zrovna prej nebyla /

a jak to je nyní nevím, protože to pracovně řešit nemusím

měla jsem nějaké dospělé zájemce, ti se ale přeočkovávat nemusí, měli ještě více dotazů, tak jsem je s dotazy odkázala na kalmetizační centra, protože fakt nevím jak to tam nyní mají, oni si to řešen sami a po své linii / ta centra /

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
29.4.22 12:13
@Borrealis píše:
@janickaIII
nééé propána krále, dotaz je naprosto logický :mrgreen:

není třeba nějak extra vyšilovat, ani se stresovat, to ne
ale stát by měl opravdu umožnit očkování malých dětí těm rodičům, kteří o to stojí

což snad i nějak nyní jde, ale netuším, když jsem někdy po tom pátrala před rokem, ničeho jsem se nedopátrala, prej vakcína zde prostě není dostupná / teda zrovna prej nebyla /

a jak to je nyní nevím, protože to pracovně řešit nemusím

měla jsem nějaké dospělé zájemce, ti se ale přeočkovávat nemusí, měli ještě více dotazů, tak jsem je s dotazy odkázala na kalmetizační centra, protože fakt nevím jak to tam nyní mají, oni si to řešen sami a po své linii / ta centra /

Ockovali jsme před 2 lety, v době po prvním lock downu a tehdy vakcína byla (jaro 2020). Jediné co, tak byly delší čekací lhůty, prý bylo hodně zájemců. Tenkrát stačilo zavolat do kalmetizacniho centra a objednat se. Doporučení od PL jsme neměli, pouze nám to doporučila ústně. Cena za test byla cca 300,– následně za látku cca 800,–. Ani reakce nebyla nijak závažná.
A ano dospělé nepreockovavaji, prý se každý dospělý už s virem setkal a proto to není nutné. Detaily samozřejmě neznám. Jak je to teď s vakcínou nevím. A děkuji našemu pediatrovi, že nám to tenkrát doporucil. :andel:

Příspěvek upraven 29.04.22 v 12:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41938
29.4.22 12:15
@Borrealis píše:
už to narůstá

Národní referenční laboratoř vyšetřuje zvýšený počet vzorků pozitivních na bakterie způsobující tuberkulózu

„Národní referenční laboratoř pro mykobakterie (NRLM) v posledních dnech zaznamenala nárůst kmenů M. tuberculosis zaslaných ke konfirmačnímu stanovení citlivosti na antibiotika. V tuto chvíli je ovšem z hlediska nám dostupných dat příliš brzy na určení jednoznačného důvodu.

V následujících dnech a týdnech budou odborníci prověřovat každý do NRLM zaslaný případ, aby upřesnili, zda se jedná o člověka, který přišel do naší země nedávno, nebo o pacienta s trvalým pobytem, spolu s informací zda byl před příchodem již léčen,“ uvedla k aktuálnímu stavu ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

„Mycobacterium tuberculosis je pomalu rostoucí bakterie, a tedy doba od odběru vzorku k pozitivní kultivaci a následnému zaslání do naší laboratoře trvá několik týdnů,“ vysvětluje vedoucí NRL pro mykobakterie Ing. Věra Dvořáková, Ph. D.

Data v tuto chvíli ukazují, že v období od 1. 3. 2021 do 21. 4. 2021 bylo do NRLM zasláno 39 kmenů bakterií způsobujících onemocnění TBC. Letos v období od 1. 3. do 21. 4. 2022 evidujeme už 57 zaslaných kmenů.

„Náhodný a krátkodobý kontakt s nemocným tuberkulózou zpravidla nevede k nákaze. K té je zapotřebí delší, doslova několikahodinový, kontakt s osobou, která vylučuje velké množství baktérií v hlenu z dýchacích cest,“ doplnila MUDr. Macková.

http://www.szu.cz/…pocet-vzorku

Narůstá možná trošku, jednu TBC laboratoř mam pod palcem. Já neříkám neočkovat. Jen nepanikařit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
29.4.22 12:16

A co si myslíte o tom novém viru hepatitidy? Má smysl očkovat na hepatitidu A? Moc děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
29.4.22 12:16
@Terka Protivinská píše:
Maminky chci se zeptat. Má tu někdo očkované dítě na tuberkulózu?
I když ročně ji nemají, nikdo z rodiny?
Je to k vůli téhle situaci co se tu u nás deje

my máme všichni včetně dětí, rádi cestujeme a tohle se dá chytit třeba i na letišti :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3797
29.4.22 12:24
@Hoa Mai píše:
Ale z téhle odpovědi vůbec nevyplývá, že to nemá cenu. Z té odpovědi vyplývá pouze to, že nemají dostatečná data, aby ti s jistotou mohli říct, že očko bude fungovat stejně u starších jedinců. Však to tam i doslova píše - nelze vyhodnotit. Nicméně mi z toho pořád vychází jako lepší varianta možnost, že neochrání/ochrání méně (vakcinace) než jistota, že nechrání vůbec (bez vakcinace).

Já když byla malá, a to je již hodně dávno, dávali ve školách někdy asi ve čtvrté třídě takové náplasti a pak odčítali reakci pod náplastí. Později jsem se dozvěděla, že to bylo na zjištění protilátek proti TBC. Když měl někdo pod náplastí pupínky, tak se s TBC setkal a vytvořil si protilátky. Ti, co tam nic neměli, pak očkovali proti TBC. Mě také a pamatuji se, že to byla taková velká injekce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41938
29.4.22 12:24
@janickaIII píše:
A co si myslíte o tom novém viru hepatitidy? Má smysl očkovat na hepatitidu A? Moc děkuji :kytka:

Jestli do toho můžu kecat, očkovala bych. Ale proti té nové to nepomůže (i když to asi víš, ale aby se toho někdo nechyt).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
29.4.22 12:49
@Havlova píše:
Jestli do toho můžu kecat, očkovala bych. Ale proti té nové to nepomůže (i když to asi víš, ale aby se toho někdo nechyt).

Ockovala bys na hepatitidu A? I přesto, že to není závazné onemocnění?

A můžu mít ještě jeden dotaz, prosím? Co očkování na plane neštovice? U dětí, které je zatím neprodělaly? Ano/ne?

Moc děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41938
29.4.22 12:53
@janickaIII píše:
Ockovala bys na hepatitidu A? I přesto, že to není závazné onemocnění?

A můžu mít ještě jeden dotaz, prosím? Co očkování na plane neštovice? U dětí, které je zatím neprodělaly? Ano/ne?

Moc děkuji :kytka:

Asi bych počkala do puberty, ale nejsem pediatr. Určitě holky před otěhotněním. A předtím nechala zkontrolovat protilátky. Mě doma taky tvrdili, že jsem je neměla, ale protilátky tvrdí něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21531
29.4.22 13:37

@janickaIII Hepatitidu A jsem nechala naočkovat oběma dětem už v batolecím věku. Naše lékařka ji doporučuje před nástupem do školky. Samozřejmě to proti novému viru, který teď letí světem, nepomůže, ale očkování vnímám jako přínosné. Víš, že karanténa v případě rizika nákazy je 52 dní? Ono sice onemocnění není až tak závažné, ale úplně příjemné také není.
No a pokud jde o neštovice, můj syn je měl v sedmi měsících věku. Říká se, že při prodělání do roka se nemusí vytvořit dostatek rpotilátek. Chystám se teď v dohledné době nechat mu nabrat krev na protilátky a případně ho naočkuji. Samozřejmě je lepší, pokud si neštovice dítě prodělá. Ale naproti bych tomu také nechodila. A je super, že v opačném případě je k dispozici vakcína.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.4.22 14:10
@Borrealis píše:
@Lucie_Sx
tahleta uživatelka jen kecá a lže jako obvykle, ona nic jiného ani neumí, jen antivax lži
vymýšlí sí co jí zrovna napadne…
nechápu tu drzost, je to prostě chucpe, co tady tahleta lhářka předvádí trvale
:roll: :roll: :roll:

důvody pro zrušení byly oficiálně ty, že je zde nízký počet aktivních případů

neoficiálně ty, to se samozřejmě nikde neříkalo, že se škrtne a ušetří peníze

spadli jsme do zemí kde je nízký plošný výskyt a mohlo se to rušit, já osobně jsem s tím nesouhlasila
dokonce pamatuji na mou dávnou debatu s kolegy, kdy jim říkám, „stačí jeden průšvih na Ukrajině a máme tady vlnu aktivních TBC “

no jo no

nikdo nevěřil, že by nějaký problém na UKR mohl nastat…

:nevim:

Vsimla sis, ze ja se k tobe chovam slusne??
Nemohla by ses drzet tehoz?
Jen cituju oficialni zduvodneni.
Jestli mas pocit, ze i ockoautority lzou, tak to uz je teda slusna schiza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
29.4.22 14:15
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
29.4.22 14:16

@Borrealis nemám přehled o současné situaci, ale když jsem nechávala očkovat první a třetí dítě (prosinec 2013 a červen 2018), tak s vakcínou nebyl problém a z lidí v čekárně jsme byli kromě jednoho vietnamského miminka vždy jediní s doporučením, ostatní byli samoplátci. U prostředního syna (r.2015) zrovna přestali dodávat tu (tuším dánskou) vakcínu, která se užívala při dřívějším plošném očkování. Hledala se nová a řešily se nějaké problémy se skladováním (příliš velká balení), tak tam tehdy byl víc než půlroční výpadek. Dneska teda nevím, ale za současné situace by to teda bylo nemilé, kdyby to šlapalo hůř než předtím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek