OČR a jeho vyplacení v době karantény.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11196
8.4.20 14:17
@Reflex píše:
Já jsem přesvědčená o tom, že ano. Že prostě napíšeš třeba jednu středu (pro tebe jakýkoliv prac. den) a pak tam nalupeš víkedny a proplatí ti to. Ještě mi to nikdo nevyvrátil, že by to tak nemělo být. Takže pokud bys pečovala jen jeden prac. den, tak ti proplatí ten a osm dní víkendu.

Díky. Už jsem si ten formulář pečlivěji prostudovala a dle mého máš pravdu, já si tam napíšu ty dny, kdy jsem pečovala a zaměstnavatel mi tam vyplní dny, kdy jsem byla v práci. Ale já nechci nijak podvádět… Resp. nechci to proto, abych si nechávala proplácet jen víkendy a chodila do práce. Šlo mi jen o to, když budu mít 14 dní OČR v kuse, zda tedy mám vyplnit i víkendy… A to asi ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
8.4.20 14:44
@Fazulina píše:
Díky. Už jsem si ten formulář pečlivěji prostudovala a dle mého máš pravdu, já si tam napíšu ty dny, kdy jsem pečovala a zaměstnavatel mi tam vyplní dny, kdy jsem byla v práci. Ale já nechci nijak podvádět… Resp. nechci to proto, abych si nechávala proplácet jen víkendy a chodila do práce. Šlo mi jen o to, když budu mít 14 dní OČR v kuse, zda tedy mám vyplnit i víkendy… A to asi ano.

Tak to není podvod, je to podle pravidel. O dítě, předpokládám, pečuješ i o víkendu a školy zavřené jsou. Takže si pak do výkazu napiš všechny dubnové víkendy plus pracovní dny, kdy jsi byla místo práce doma. Žádost datuj někam k pátku 3.4.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11196
8.4.20 18:01
@Reflex píše:
Tak to není podvod, je to podle pravidel. O dítě, předpokládám, pečuješ i o víkendu a školy zavřené jsou. Takže si pak do výkazu napiš všechny dubnové víkendy plus pracovní dny, kdy jsi byla místo práce doma. Žádost datuj někam k pátku 3.4.

Já do zítřka chodím normálně do práce. Na OČR nastoupim v uterý na 14 dní, pak zase půjdu do práce. Šlo mi jen o to, zda můžu vyplnit i ty víkendy. Protože běžně se píše od do a ne jednotlivé dny. Díky.

Jako zase že bych třeba chodila celý měsíc do práce a psala si OČR jen na víkendy, to my mě nenapadlo udělat. Jdei o náhradu mzdy, o kterou přijdu, když nemůžu pracovat. Pokud můžu pracovat, OČR si samozřejmě brát nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
8.4.20 19:32
@Fazulina píše:
Já do zítřka chodím normálně do práce. Na OČR nastoupim v uterý na 14 dní, pak zase půjdu do práce. Šlo mi jen o to, zda můžu vyplnit i ty víkendy. Protože běžně se píše od do a ne jednotlivé dny. Díky.Jako zase že bych třeba chodila celý měsíc do práce a psala si OČR jen na víkendy, to my mě nenapadlo udělat. Jdei o náhradu mzdy, o kterou přijdu, když nemůžu pracovat. Pokud můžu pracovat, OČR si samozřejmě brát nebudu.

Teď se to dělá tak, že si dáš žádost o OČR jen jednou a platí ti až do konce období uzavřených škol. Takže do formuláře žádosti nepíšeš žádné datum, maximálně jen ode dne. Pak odevzdáváš každý měsíc výkaz, kolik dní jsi pečovala. Takže můžeš mít třeba za duben dva týdny, za květen týden. No a pak záleží, jestli si k tomu dáš ty víkendy, na což máš prostě ze zákona nárok, nebo jestli peníze za víkendy dáš na oltář vlasti a nezaškrtneš je. To je samozřejmě tvé rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11196
8.4.20 21:08
@Reflex píše:
Teď se to dělá tak, že si dáš žádost o OČR jen jednou a platí ti až do konce období uzavřených škol. Takže do formuláře žádosti nepíšeš žádné datum, maximálně jen ode dne. Pak odevzdáváš každý měsíc výkaz, kolik dní jsi pečovala. Takže můžeš mít třeba za duben dva týdny, za květen týden. No a pak záleží, jestli si k tomu dáš ty víkendy, na což máš prostě ze zákona nárok, nebo jestli peníze za víkendy dáš na oltář vlasti a nezaškrtneš je. To je samozřejmě tvé rozhodnutí.

Jasan, chápu. Víkendy si tam samozřejmě dám, ale jen po dobu těch 14 dní, co budu doma. Výkaz už mám nachystaný :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
11.4.20 19:57
@Reflex píše:
Já jsem přesvědčená o tom, že ano. Že prostě napíšeš třeba jednu středu (pro tebe jakýkoliv prac. den) a pak tam nalupeš víkedny a proplatí ti to. Ještě mi to nikdo nevyvrátil, že by to tak nemělo být. Takže pokud bys pečovala jen jeden prac. den, tak ti proplatí ten a osm dní víkendu.

No to právě nejde, ty dny pracovní dny + víkendy na sebe musí navazovat. Takže třeba pátek+sobota, neděle ok. Ale středa a pak víkend ne. Je to v zákoně o nemocenském pojištění. Paragraf přesně nevím, někde kolem 90.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
11.4.20 21:04
@Cidre píše:
No to právě nejde, ty dny pracovní dny + víkendy na sebe musí navazovat. Takže třeba pátek+sobota, neděle ok. Ale středa a pak víkend ne. Je to v zákoně o nemocenském pojištění. Paragraf přesně nevím, někde kolem 90.

Ale v zákoně nic takového není, že by to muselo navazovat. V zákoně je „Ošetřovné se dále nevyplácí za dny pracovního klidu, pokud zaměstnanci nevznikl nárok na výplatu ošetřovného alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem a v němž potřeba ošetřování nebo péče trvala.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
11.4.20 21:25
@Cidre píše:
No to právě nejde, ty dny pracovní dny + víkendy na sebe musí navazovat. Takže třeba pátek+sobota, neděle ok. Ale středa a pak víkend ne. Je to v zákoně o nemocenském pojištění. Paragraf přesně nevím, někde kolem 90.

Asi myslíš tohle: Ošetřovné se dále nevyplácí za dny pracovního klidu, pokud zaměstnanci nevznikl nárok na výplatu ošetřovného alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem a v němž potřeba ošetřování nebo péče trvala.

Jenže to znamená, že za celou dobu OČR musí být alespoň jeden den, ve kterém jsi měla normálně pracovat. Nikde není nic psáno o navazování a nenavazování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1398
14.4.20 13:57

Ahoj, už vám přišly peníze za očr?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
14.4.20 18:12

Dnes mi přišla výplata za 1.týden v breznu. Pak jsem byla na osetrovnym - dcera NEMOCNA … a ihned navaznost na očr zavření škol. Netusím kdy něco přijde! jsem bez penez..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
15.4.20 17:28
@Lenlaz píše:
Dnes mi přišla výplata za 1.týden v breznu. Pak jsem byla na osetrovnym - dcera NEMOCNA … a ihned navaznost na očr zavření škol. Netusím kdy něco přijde! jsem bez penez..

Odevzdávala jsi ten výkaz na konci měsíce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.20 11:51

Já jsem odesílala společně s přílohou výkaz 2.4.2020, teď jsem tam volala a paní mi řekla, že vidí evidenci očr, ale zatím tam nemá načtený výkaz a přílohu, ale že toho mají hodně, takže to neznamená, že to tam nemají… že mám počkat…no tak to teda nevím, kdy budou vyplácet když tam mají vše od 3.4. a 20.4 to ještě není navedeno natož zpracováno :(

• Citovat
  • Upravit
20.4.20 13:06

Take se pripojim s dotazem. Ja byla na OČR z důvodu nemoci syna již na konci února - až do začátku března. Následně 2 dny v práci a zavřeli školy, tudíž pro zmenu jsem mela trvalé ošetřovné na druhého syna - a stale mam.
Ještě mi nepřišly ani penize za únor, ačkoliv to drive chodilo jako výplata. Listek účetni odevzdala hned po ukončení, cca 7.3.2020.
Na OSSZ pro jistotu neberou telefony. Rezervy máme, ale teda fér mi to nepřijde… přijdou ty penize vubec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101919
20.4.20 13:17

@Horká.cokolada Muzes mit nejaky problem v papirech, ja mela ocr taky na prelomu unora a brezna a penize mam uz 14 dnu na ucte a to to jeste na tyden zabordelili v praci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1398
21.4.20 14:23

Myslím že to bude ještě sranda než to pošlou… Mám obavy že se do konce měsíce nedočkáme :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí