Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky. Muzete mi poradit od kdy je vhodne davat bačkůrky? Nase žižalka leze a když se ma o co oprit, tak si stoupne. Už by chtela chodit.
Anny a Olivie(8m)
ahoj,
zrovna nedávno jsme se na toto téma bavili na cvičení,kam chodím se svým synem (14m). Bačkůrky nejsou vhodné pro děti,které ještě nemají dovyvinutou nohu,tj. asi až do 5 až 6 let. Měli by mít pevnou obuv s pevným kotníkem (takový má syn na cvičení).Ale bohužel všechny děti nosí bačkůrky (ve školce je to snad povinný).I my máme doma koupený.Ale synovi je v nich teplo,tak chodí na boso.
Dětská noha se má tvarovat podle pevný boty ne bota (bačkůrka) podle nohy, pak mají děti plochý nohy, šmajdají apod.
Taky záleží jakým způsobem si stoupá a dává nožičky když stojí (třeba syn měl jednu nožičku do strany,tak mi doporučili nedávat boty, protože při lezení překáží botička a tím křiví nohu).
Asi jsem moc neporadila.Jen to co vím.Doma syn chodí bez bot a když je zima nebo jsme na návštěvě,tak mu dávám boty na cvičení.Chodí se mu v nich líp,než v bačkůrkách.
Ještě jedna důležitá věc.Záleží hodně na tom,jaký máte podlahy.Jestli koberce,jako my tak nemusí být bota,ale jestli máte např. lino, plovoucí podlahu nebo prostě podlahu,která klouže,tak by měla nosit boty asi už teď když si stoupá.
Lepší je se poradit s pediatrem,ale každý ti řekne něco jinýho.Většinou se ale schodnou v tom,že dítě má mít pevnou obuv (což bačkora není).
Jarča a Mareček (14m)
Ahoj Anny,
já sama Ti nedokážu poradit … mrkni na tohle, snad Ti to trochu pomůže.
http://www.vasedeti.net/clanky.php?…
Měj se hezky Zuzka
Mame doma plovouci podlahu.Mame velky dum, tak je tu od zeme docela zima a navic ji porad padaji ponozky.Botičky jsem koupila kotnickove, prave aby mela fixovanou nohu.
Ahoj,
nam na rehabilitaci rikali, ze boty se maji davat, az dite uprednostnuje chuzi pred lezenim. V dobe, kdy si zacina stoupat se ta nozka jeste tvaruje, boty na „zpevneni“ se nemaji v zadnem pripade davat.
Backurky nedoporucili vubec - nejlip chodit v ponozkach protiskluzkach prip. to stridat s pevnou obuvi na ven. Teda rikali, ze muze chodit doma v sandalkach, ale ty ted v zime jaksi nesezenu.
Mame plovouci podlahy, Iva chodi v protiskluzkach a je to v pohode. Akorat ted, kdyz jsme byli tyden na horach mela backurky, protoze tam byla fakt zima.
Pavlina
Ahoj Pavlíno,
já myslím, že sandálky se dají sehnat i v zimě. Dívala jsem se na ně minulý týden v obuvi, ale stály 590 Kč. Takže síla.
Miroušek.
Ahoj holky,
nám doporučila doktorka na neurologii kotníčkové sandálky, rozhodně říkala, že ne doma bosi. Bosi pouze na nerovném terénu, tedy venku (na trávníku). Já mám spíš problém, že sandálky sice máme, ale dětem se v nich příšerně potí noha a bez bot na plovoucí podlaze jim to dost klouže. Takže, babo raď.
Natálka+šklebounci (14.měsíců)
AHOJ maminky. právě řeším, jestli už je čas koupit malé botičky a pořád nevím. Je jí 11m a začíná se stavět, ale je to bojínek, takže pořád spíš leze a ťape jen kousek za ručičku. Pan dr. říkal, že botičky teď rozhodně ne, až bude sama chodit. No a včera jsem se o tom bavila s kamarádkou a té řekla dr., že botičky už když se děti takhle staví. Důvody stejné - aby se jim nezbortila klenba, aby neměli ploché nožičky, aby měli správně kotníky… Jsem z toho zmatená.....
Jinak sandálky se žirafou jsem viděla v normální obuvi (látkové, pevná pata, cena cca 150,– Kč)
Petra
ahoj, mám stejný problém. Malá se už staví u všeho u čeho najde oporu (včetně PC) a máme plovooucí podlahu… zatím to řeším protizkluzovými ponožkami, ale stačí to? V pátek jdeme k naší Dr. tak jsem zvědavá na její názor ![]()
já bych jí dala boty až bude sama stát bez opory a sama začne trošku chodit, stejně si teď spíše sedá, takové to sed-stoj-sed-a lezu
Markmark
AHOJTE holčiny, tak jsem se včera bavila o botičkách s instruktorkou na plavání a ta mi potrvdila, že by se měly dávat, až se dítě samo v prostoru postaví bez jakékoli pomoci. Takže my zatím počkáme, tohle nám ještě vážně nehrozí.
Jinak jsme se bavily o „žirafě“ a říkala, že žirafu vydává jakýsi soukromoprávní subjekt a to žadatelům, kteří si to zaplatí. Prostě ani tyhle botičky nemusí být dobré…Víte o tom, co si o tom myslíte? Já z toho byla dost zničená a hodně naštvaná. Chci malé koupit opravdu kvalitní botičky a když už se člověk nemůže spolehnout ani na označení, která by měla o kvalitě vypovídat, tak co už.....
Petra
Ahoj,
diky za radu se sandalkama, v obuvi jsem se nedivala, nenapadlo me, ze v zime budou k dostani
.
Zirafa - muzu potvrdit, ze ne vsechny zirafi boty jsou v poradku. Varovali me i na rhb. Je treba si je „osahat“ - jestli maji pevny opatek, pruznou podrazku…
Pavlina
ahojte já dávám protiskluzové ponožky a ještě jsem koupila v chicu takové papučky vypadají jak silnější ponožky a mají protizkluzovou podražku ,zatím jsem s nimi velice spokojena na hoře u te papučky je to na stahnutí