Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky!
Mam takovy dotaz a budu rada, kdyz mi napisete sve zkusenosti a nazory.
Vcera mi ma kamaradka rekla, ze kdyz ditko preskoci lezeni po ctyrech a jde ze sedu rovnou na nohy tak je vetsi riziko vyskytu dysleksie. Proto bych se chtela zeptat jaky mate nazor na to vy? Muj partner a samozrejme otec naseho syna
taky sel rovnou do chuze a to uz v 8 mesicich a dysleksii netrpi. nas 6,5 mesicni syn se nam uz obcas stavi v postylce na nozicky a kolinka mu teda nerikaji absolutne nic ![]()
Polozim ho na brisko a lozim po byte po ctyrech, aby to okoukal, ale vysledek zadny ![]()
Predem vsem dekuji za vase odpovedi.
Radka + Romanek
Domnívám se, že se jedná o pověru. Není samozřejmě vhodné dítě posazovat než si sedne samo nebo dávat mimi do chodítka, protože obě věci vedou dítě obvykle k vynechání lezení, ale jsou jedinci, např. můj švagr, nebo můj synovec, kteří nelezou, jednoho dne se postaví a chodí. Pokud se začali stavět sami od sebe bez chodítka a bez posazování, tak je všechno v pořádku a nic s tím nenaděláš
. Švagr (není otcem mého synovce, ale bratrem jeho matky) dislektik určitě není
. Synovec je ještě malý tak nevíme, ale myslíme, že jde o pověru. Synovec je prvorozený a nikdy nelezl, ať jeho rodiče dělali co chtěli (včetně babičky měsíc lozili po čtyřech
). Jeho mladší bráška začal lozit sám od sebe a teprve potom chodit. Myslím, že z toho plyne, že každý jsme jiný a to je třeba respektovat a netrápit se tím.
![]()
Já si taky myslím, že je to nesmysl, moje sestra má dva syny a ani jeden z nich vůbec nelezl, a dyslektici nejsou. Moje 6,5měs. dcera sice leze, ale taky se neustále staví na nohy, takže myslím, že tomu lezení u nás velice brzy odzvoní a bude se chodit. Každé dítě je úplně jiné a vyvíjí se jinak.
Radka+Sisča
Ahoj,
urcite se nejedna o poveru. Lezeni pomaha procvicovat koordinaci mezi levou a pravou stranou, a mezi horni a dolni polovinou tela a tedy mezi levou a pravou polovinou mozku. Prave koordinace prave a leve mozkove hemisfery je velmi dulezita pro spravny rozvoj reci, cteni, psani atd.
Na druhou stranu pokud dite neleze samo od sebe, tak proste neleze a nema smysl ho to nejak specialne ucit. Jedine co ovsem ma smysl je mu to umoznit tj. co nejvice nechavat na zemi ve volnem prostoru a naopak nejhorsi co pro nej delate je drzeni v sede nebo ve stoji, popr. stavet dite do choditek, opirat o nabytek ci postylku a to do doby dokud se samo!!!! nepo:,–(i respektive nepostavi. Take se doporucuje, aby dite v bdelem stavu vubec nebylo v postylce, protoze tam ma na to lezeni malo mista.
Na druhou stranu: Ja osobne ani muj manzel jsme nelezli vubec a rovnou chodili. Ani jeden z nas nema zadnou poruchu…i kdyz muj rukopis vetsinou neprectu ani ja, ale nasla jsem si spravne povolani, kde to nevadi, jsem doktor
Jana
Diky za vase odpovedi.
Jani, tohle mi prave bylo receno mou kamaradkou. Chtela bych se zeptat, nevim jaky na jaky obor se specializujes, ale jak tedy aspon procvicovat ty hemisfery, kdyz syna lezeni zatim nezajima a dava prednost staveni?
A k tomu pismu, to je asi speciality vsech lekaru, psat aniz by to po nich nekdo precetl
Jsem zdr.sestra a u nas na oddeleni jsme vzdycky mely plno hlavlamu pri lusteni ordinaci
(nic ve zlem) ![]()
R+R
Ahoj Slysil, moje specializace-revmatolog mi nedovoluje ti v tomhle moc radit. Asi bych byt tebou zasla na detskou rehabilitaci, tam urcite poradi, jak procvicovat. My chodime na cviceni kojencu a p. cvicitelka nam vzdycky ukazuje cviky na podporu pohybovych schopnosti. Tahle p. cvicitelka take prave rikala, ze to nejmensi , co pro mimi muzeme udelat, je davat dite porad na zem a nechat ho samostatne, treba motivovat hrackama mimo jeho dosah atd. Ja kdyz jsem se ptala me matky jestli me davali na zem tak pry ne, preci na zemi bych mohla nastydnout, pry jsem byla jenom v postylce nebo na kline! Nevim teda jak jsem mela lezt, kdyz jsem nemela kde, ze jo ![]()
Jinak to cviceni pro deti mohu jenom doporucit. My chodime od 3 mesicu, deti to vetsinou moc bavi a maminky taky proberou vsechno mozne- proste oboustranna spokojenost.
Ahoj Jana
PS Vsem sestrickam, co po mne musi lustit muj prasopis se omlouvam, ale ja uz se snazim psat tiskaci! ![]()
ahoj, žádnou paniku. Moje ses tranikdy nelezla, hned chodila a dyslexii nemá. Moje dcera lezla dlouho a je dyslektička. Prostě si nevybereš. ![]()
aaliana
Ahoj, Radka,
pozri sa zase raz k nám do Letních miminek č. 21, skoro na konci písala Cibulka presne o tom, na čo sa pýtaš. Popisovala tam aj nejaké masáže, ktoré pomáhajú precvičovať to „kríženie“ v prípade, že dieťa nelezie. Ja si ale myslím, že Románek má ešte čas, on je veľmi šikovný, to že už stojí, neznamená, že lezenie vynechá. Zdravé dieťa začína v priemere loziť okolo 8-9 mesiaca. Podľa knihy prof. Vojtu, zdravé dieťa sa väčšinou samo po:,–(í, postaví s oporou a začne loziť v rozpätí 2-3 týždňov - pričom objavovanie týchto aktivít môže byť v rôznom poradí! To znamená, že kľudne môže u dieťaťa ako prvé nastať státie s oporou.
Naša prvá dcéra zvládla všetko dosť neskoro, asi ako 8 mesačná, ale v neuveriteľnom tempe. Dovtedy sa len pretáčala a dvíhala na vystreté ruky. No a jedného dňa sa začala plaziť, asi o dva dni bola na štyroch, o ďalšie dva dni sa po:,–(ila a asi o týždeň začala loziť. Krištofko je na štyroch už vyše mesiaca, skoro dva týždne sa dokáže po:,–(iť sám (z polohy na štyroch) a to mu zatiaľ stačí. Neplazí sa ani sa zatiaľ nesnaží loziť. Som zvedavá, čo objaví ako ďalšie (zatiaľ máme skôr pocit, že sa bude snažiť priťahovať do stoja).
Maj sa pekne.
Rozeta + Krištofko cca 6,5 mes.
Ahoj Radka,
v letných miminkách (č.21) popisovala Cibulka cvik práve na toto, aby sa dieťaťu stimuloval mozoček tak, že by nemalo dôjsť k dyslexii/dysgrafii a pod. tu ti to kopírujem, dobre?.
//A ještě jsem si vzpomněla, že mi říkala, že u dětí, které nelezou (rovnou chodí), je daleko větší pravděpodobnost, že budou mít některou z těch poruch, jako je dysgrafie apod., protože při lezení se tím křížovým pohybem propojují obě hemisféry. V baby masážích na to děláme jeden speciální cvik, který je právě na to propojování. Kdyby jste někdo chtěli a neznáte, můžu popsat. Taky mi v té poradně říkala to samé, co moje Dr. a co jsem i sama intuitivně poznala, že dítě od 5 měsíců v bdělém stavu nemá v postýlce co dělat a má být co nejdýl na zemi.
…
Ten cvik z baby masáží je naprosto jednoduchý a je založený taky na tom křížení. My masírujeme kromě nemoci každý den celé tělíčko, takže každý cvik se dělá 3×, ale myslím, že jestli malej nepoleze, tak by bylo dobré tenhle dělat i třeba 10-20× za den. Dítě taky při lezení ty nožičky vymění spoustukrát. Má se používat panenský olej. Já používám slunečnicový rozlévaný z lékárny. Dítě leží na zádech (slyšíš Šimonku!). Dlaně se položí na třísla a střídavě se jede dlaní mírným tlakem k opačnému rameni a skončí se až máte rameno v dlani. Nazpět se jede jen lehounkým dotykem s kůží. Normálně se to dělá 3× každou rukou. Toho oleje musí být tolik, aby to klouzalo a měl by být zahřátý v dlaních. Taky děláme normální cvik, při kterém se dítěti tleská opačnou ručičkou do opačné nožičky, takže tam probíhá taky to křížení . To má Šimonek moc rád. Jinak ty baby masáže mají mít zklidňující účinek na miminka- hlavně třeba nedonošená, nebo u těch u kterých se předpokládá velké porodní trauma např. císař. Mimochodem, každé dítě má porodní trauma, které ho ovlivňuje dál. Jestli tedy mají opravdu zklidňující účinek, tak nevím, co by to naše vrtipírko dělalo bez nich.// ![]()
Toľko teda citát, snáď som ti pomohla.
Pá!
schamka+Daninko
Pověra to rozhodně není, ale vždycky se dá s dítětem něco dělat Nemusí přímo lést, může se třeba plazit - důležité je střídání rukou a nohou. To se dá povzbudit i hrou - třeba na overbalech. S takovým problémem mohou poradit třeba na rehabilitaci.
Alice