Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
od kdy jste používaly na nošení mimíska klokanku? Máme starší klokanku Babybjörn, která má ten „vršek“ uzpůsobený tak, aby se mimískovi nekývala hlavička, nicméně mi není úplně jasné, za jak dlouho po narození v ní můžu mimi nosit, abych mu nějak neublížila.
Díky za odpovědi!
Ulrika (40 tt)
Ahojky,
já miminko teprve čekám, ale než ti odpoví někdo zkušenější, tak ti jen zkusím napsat, že jsem četla, že se takhle na mámině těle může miminko nosit hned, že mu to dokonce prospívá, protože se to mnohem víc podobá prostředí v mámině bříšku (cítí teplo, prý i tlukot srdce, taky je mu dobře u prsou - neboli u „potravy“) a prý se to zvlášť hodí pro nedonošené děti, že je takhle mamča vlastně jakoby donosí a jim je pak líp. To aspoň tvrdí doktoři (a taky na stránce www.vatanai.cz - tam dokonce tvrdí, že žádný kojenec není tak malý, aby nemohl být takhle nošen).
Tak doufám, že ti brzo odpoví někdo, kdo už takhle svýho mimíska nosil, chystám se ho totiž taky tak nosit
uvidíme. Čauky
Ahojte,
tak ja bych k tomu chtela napsat ze satky ANO ty se muzou od narozeni je tam nekolik druhu uvazu ,ktere se meni podle stari miminka ale klokanky NE - ty se vubec nedoporucuji a kdyz uz tak nejdrive az tak od 4 . mesicu a na co nejkratsi dobu!! Miminko si seseda pater, je neprirozene zkroucene, poloha kycli neni spravna a v neposledni rade pozice zady k matce (uvadene pro starsi deti) je sptna protoze dite rozrazi prostor a pokud se lekne neceho tak se nema kam schovat…
My ji koupili taky bohuzel jeste pred tim nez jsem vse toto nastudovala ale pouzili jsem ji pouze asi 3× kdyz jsem nutne potrebovala. Dnes uz bych jedine investovala do satku…
Také jsem o tom četla, že klokanky NE. Šátek je lepší. Neumím si dost dobře představit miminko jak se mu v klokance blembá hlavička ze strany na stranu a potom chudák s těma rozhozenýma nožkama do stran kdy si je nemůže dát podle chuti k sobě… ach jo. Chtěla bych se zeptat holek, co už měly nebo mají šátek jak to mají v létě s pocením? Uvažuju o tom, že bych si koupila aspoň ten obyčejný (vím že nejsou tak kvalitní jako originál, ale na ten prostě nemám), ale mám strach, že miminko budu mít celé opocené a já budu taky hezky slitá až vyjdeme v tom letním parnu ven. Stačilo mi když jsem nosila syna jako miminko v náručí a byli jsme dost mokří i tak ![]()
Ahoj, tak jsem se dověděla nové informace a můžete mi prosím ještě napsat, jestli jste používaly šátek, kde se dá sehnat? Vím že to má být z nějaké pevné látky, ale netuším rozměr a tak podobně. Na to je nějaká speciální prodejna ? Dá se to sehnat ve zdravotnických potřebách, nebo kde? Nerada bych koupila něco špatně.
Děkujiii!
Zlatuško!
Mrkni na www.watanai.cz
(nejsem si jistá, jestli tam není v
Baghira
Ahoj,
k té klokance - také jsem toho názoru, že není příliš vhodná. Já jsem si pořídila šátek (levnější - šitý). Není to úplně perfektní, jsem dost silná a tak se špatně váže, ale když potřebuju někam jít bez kočáru, je pro mě nezbytný. Používám ho tak 1-2× týdně a když jedem vlakem do Prahy (5 hodin cesty). Někdy se mi malá v šátku „šprajcuje, napíná a brečí“, proč to tak je nevím…snad špatně uvázaný, větry, horko, nebo prostě nechce být sevřená. Ale k tomu vedru - docela nepraktický, protože se potím já i malá, hned se opotničkuje…Takže, i když jsem byla přesvědčená, že budu nosit, není to tak jednoduché. Alespoň tedy pro mě. Věřím ale, že se to časem zlepší.
Zuzka
ahoj, ja zijem v usa a tu sa klokanka pouziva skoro od narodenia.samozrejme, ze ju treba mat spravne upevnenu a potom babatku hlavicka vobec nekinka.
ja mam aj satek, aj klokanku a pravdou je, ze teraz v horucavach nasa mala strasne protestuje, ked ju chcem nosit v satku, ale v klokanke je spokojna.hlavicku si kladie nabok ked spinka. ma 6 tyzdnov.
majte sa citlivka
Sice budu zase dělat reklamu hlavně šátku - ten je super od narození i na větši dětišky, ale kvalitní klokanka je taky v pohodě - klidně bych to riskla tak od 6-8 týdnů. Většinou je všude doporučení výrobce (třeba na webu). 4 měsíce jsou nesmysl, protože většina klokanech má nosnost max. do 9 měsíců, takže to si klokanky mimi moc neužije.
Za sebe mohu říct, že jsem měla levnější poděděnou klokanku na první dítě - tu rozhodně nedoporučuju - dala se používat tak do 7 měsíců, pak bolela záda. Šátek VATANAI je bezkonkurenční, teď jsou šátky všudé běžné a trochu se překonal ten český kozervativismus. Úvazy nejsou složité, stejně se pro určité období používá jen jeden. Jsou vhodné od samého narození až do cca 3 let (ale nesmíte mít dvouletého 15 kg cvalíka jako mám já).
Chtela bych jeste napsat ze ne vse co pise vyrobce je pravda a prave davat 6 tydenni miminko do klokanky je podle me naprosto nezodpovedne. CHudacek maly ma v ni pater uplne v neprirozene poloze a nejenom ji. Choditka a hop:,–(la vyrobci taky doporucuji od nejakeho veku a pritom lekari o nich mluvi jako o nejvetsim zverstvu pachanem na detech.
Mysaku,
musím ti oponovat. I v šátku se může nosit malé miminko (tak od 4 - 6 týdnů) ve svislé poloze (např. kříž), pokud má podepřenou hlavičku. Pokud znáš Petru Sovovou ze spol. Mamanti (velká propagátorka šátků), tak od ní tuhle informaci mám. Proti klokankám se nevyjadřovala, pouze se nesmí nosit dítě zády k nosiči.
Problém je, že co člověk, to názor. Osobně chci nosit v šátku, ale manžel ho odmítá a je ochotný nosit pouze v klokance.
Ulrika
Ahoj holky,
posílám moc pěkný odkaz na šátky. jsou tam i rozměry a typy úvazů.
http://www.babysatky.cz/stranka.htm
Mia
Ahojky,taky pripojim swou zkusenost:-)Ja jsem si satek usila sama nez se skritek narodil(uz je mu 4 a pul mesice:-)a klokanku(Chicco) jsme posleze taky zakoupili,ponewadz muj chlap odmita satek(nechapu proc,asi mu to pripada moc nadlouho to uwazowani).Kdyz byl bobek jeste uplne malicky,taxem ho nosila w satku,byl tam krasne schowany a hlawicka napewno.Do klokanky bych ho minimalne prwni dwa mesice taky nedawala,dokud nema dost silny swaly na krku:-)Nosila bych ho w satku porad,ale s tim pocenim je to fakt
Bydlime na Tenerife,ostrowe celkem blizko rowniku,a ted jsou tu dost wedra,coz znamena,ze satek nelze,to by jsme se upekli
a myslim,ze by se to Eliasowi ani moc nelibilo.Proste ted pouziwame klokanku,sice ne tak radi,ale..ne nadlouho,ponewadz je do 9kg a ten nas macik ma uz osm
takze potom zase presedlame do satku(snad se do te doby aspon trochu ochladi
Jen ho trochu zkratime,je skoro 5m dlouhy.Snad to ty moje zada jeste par mesicu wydrzi ![]()
Urcite bych spis poridila satek,pokud uz chcete inwestowat penizky,,,a nebo si ho proste usili sami,coz je nejlewnejsi
Whodnych materialu je nepreberne.A ty www stranky,co byli doporucowany wyse jsou dost obsazne co se tyce delky,sirky a ostatniho…tak papa a noste ty swoje bobky co nejbliz u sebe
Linda a Elias
Ahoj taky něco málo přihodim:),
nevim jek je to s těmi šátky s nimi zkušenost nemám, ale klokanka je super, mi si tedy stěžovat nemůžeme. Používáme ji od začátku druhého měsíce a Zuzannce se v ní moc líbí, ráda se z ní rozhlíží, nejvíc se jí to líbilo když ještě neuměla sedět:), no a taky se v ní krásně vyspinká, většinou po půl hodině chůze je z toho koukání tak unavená, že si na mě položí hlavičku a usne, nevim no každá tu máme jiné názory a zkušenosti, ale já jsem s klokankou spokojená(jinak máme tu od chicca)
Tak ahooj.