Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, od kdy jste prosím začaly dávat kravské mléko místo UM? zatím dávám UM ráno a večer, občas dám ale cucnout i KM, když ho piju já (často). malá má 13, 5měs
a hlavně jaké dáváte??? uht, z automatu nebo „čerstvé“, plnotučné?
malá byla 8 měs kojená, pak se odstavila a UM nikdy úplně nepřijala za svého kámoše, vypije max 150ml a většinou ani to ne. a jinak chci dodat, nejde mi o finance, jen mě to zajímá, protože jsem nedávno byla u kamarádky, ta rok kojila pak najela na KM, tak proto mě to nahlodalo…na druhou stranu vím, že v Um jsou vitamíny. zajímají mě Vaše názory a zkušenosti. díky
AHoj, me moje byvala tchyne rikala, ze kravske mleko se muze davat od 1 roku, ale budto cerstve z automatu PREVARENE nebo krabicove plnotucne… ![]()
Maly ma 2 roky a uz pije mleko bezne k snidani a nekdy i odpoledne a v pohode… ![]()
Jenom bych sledovala, jestli nema treba nejakou alergickou reakci, jinou stolici apod.
Ještě vlastní zkušenost nemám, ale uvádí se, že až od 2 let, pokud je alergie, tak až od 3 let.
Malý má dva roky a dva měsíce a střídám to - má denně dvě mléčné dávky - ráno mléko a večer buď mléko nebo kaše. Většinou to dělám tak že jedno z toho je z normálního mléka, nebo mléko a druhé je UM. Do tří let budu UM určitě dávat - kvůli vitamínům.
Pokud je alergie, tak se mléko ani výrobky z něj dávat nesmí. pokud jde o intoleranci, postupně se zkouší zavádět opatrně a v případě reakce se zase drží bezmléčná dieta
obecně platí kravské mléko až od dvou tří let. a to polotučné a osobně bych asi dávala jen mléčné výrobky jako sýr, jogurt a na pití ne.@Sluníčko28 píše:
Ještě vlastní zkušenost nemám, ale uvádí se, že až od 2 let, pokud je alergie, tak až od 3 let.
My dáváme od 1r. ale spíš jen jako doplněk v omáčkách a tak, ne na pití. K pití KM jsme přešli teď v těch 13-14m. Automat nemáme blízko, takže vždy koupím plnotučné v plastové láhvi. Většinou se držím toho, že když to má krátkou spotřebu, tak bude asi kvalitnější než mléko, co vydrží v krabici půl roku „čerstvé“
Jsem sama zvědavá, jak ti tady budou holky reagovat.
Mě doktorka říkala, že v ideálním případě mléko na pití až od tří let, s UM se snažit vydržet aspoň do roka a půl. Ale kluk bude mít 15 měsíců a když vypije za den 100-150 ml, tak si tleskám, takže časem přejdu na bio plnotučné.. Ale ještě mě napadlo, že malému chutná sojové vanilkové mléko. Dávám od roka párkrát do týdne a doktorka mi to požehnala, že je to fajn alternativa ![]()
V omáčkách, pudinku jsem dávala od 10m, na pití od 18m, pijou ráno a večer, někdy i přes den, většinou ten 1-2 litry denně se u nás vypije. Kupuju čerstvé plnotučné nebo polotučné. Brala jsem i ty z automatu, ale už je u nás všechny zrušily
jinak bych ho kupovalo dodnes.
Batolecí UMje zhlediska alergické zátěže na tom stejně jako KM. Nemá upravenou bílkovinu kravského mléka ani upravený poměr syrovátky a kaseinu. Je to sušené kravské mléko obohacené o minerály, vytaminy a další látky )např. některá prebiotika apod.).
KM jsem dávala synovi od roka, nejpr zakysané, od 15m postupně normální čerstvé pasterizované z lahve.
Aha, díky za nápad mersi, můžu zkusit ![]()
jinak KM a hlavně smetanu dávám do jídel hodně, malá miluje omáčky, krémové polévky atd. + má skoro denně jogurt, sýry, takže to strach nemám, mléčné dávky má dost.
jen mě to právě tak napadlo, já třeba piju hodně mléko a kysané mléčné produkty, máme poblíž i automat a když jí dám někdy ucucnout z hrnku, tak jí asi nemůžu nějak uškodit. s UM to snad ještě chvíli vydržíme, hlavně kvůli těm vitamínům…
Jen k té sojové alternativě, bacha na to, soja je velký alergen, tak fakt opatrně. osobně myslím, že je to praš´t jako uhoď
Alergie malá nemá, to už by se asi ukázalo. jen kadí min 3× denně řídce (někdy i 6×), ale po vyšetření se ukázalo vše ok, jen se moc těším na učení na nočník
, ale to jen tak mimo téma… ![]()
@Saroya píše:
Jen k té sojové alternativě, bacha na to, soja je velký alergen, tak fakt opatrně. osobně myslím, že je to praš´t jako uhoď
uvidíme, zkusím si ho koupit já a dát jí jen malinko ucucnout. jsem zastánce, že zkusit se má vše, v malé míře. samozřejmě vyjma extrémů.
@Saroya no ono právě na to sojové mléko je mnohem menší riziko alergie než na kravské
ale určitě bych na něj šla opatrně po troškách, pořád je to alergen. syn mi baští asi od nějakých 8 měsíců tofu a od 10 měsíců soju, takže já jsem se toho mlíka pak bát nemusela. Ale dělá se i rýžové mléko (ochucené i neochucené) a to se taky celkem dá pít.