Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Obecne je znamo, ze deti vnimaji tady a ted. I prvnak ci druhak, i tretak, ti kolikrat neni schopen retrospektivne a v „radne forme“ prevypravet svuj denni rezim, typicka odpoved na otazku, co byli ve skole, zni: nic. A to neni pouze lenosti deti neco vykladat otravnym rodicum.
Takze timti smerem bych se uplne neubirala.
Děti se specifickými poruchami učení mívají problém s porozuměním textu i během celého prvního stupně, některé později.
Po každém odstavci je nutná rekapitulace děje, potom ještě po dočtení a další práce s textem, aby se tato dovednost cvičila.
Pro odlehčení Já jsem se zkoušela párkrát zeptat muže jak bylo v práci.. odpověď mi bylo normálně
![]()
Nas zhruba od 3 let, pohadku o pernikove chaloupce shrnul maximalne 3 vetama ![]()
Ted ma 4,5 a prevypravi kompletni denni program ze skolky, vc. toho vedle koho svacil, spal, co bylo k obedu a kdo odchazel ze skolky odpoledne jako prvni.
Ale pozor, musi chtit. Jakmile se mu nechce, rekne jen nevim a mame po ptakach ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Pro odlehčení Já jsem se zkoušela párkrát zeptat muže jak bylo v práci.. odpověď mi bylo normálně![]()
![]()
![]()
Ano, mohla bych to svádět na genetiku… ale asi to nebude jen tím. Ale dik za zlepšení nálady ![]()
Syn to umí do detailu převyprávět. Dává si fakt záležet, nechápu, jak si to to pamatuje. Mluvil hezky od dvou a půl let. A po třetích narozeninach už vypráví. Umí si i vymyslet příběhy a převyprávět vtipy s intonací
Rád a často poslouchá písničky a pamatuje si texty, myslím, že mu to pomohlo.Ted má 4,5. Každý jeho vyprávění je, ale strašné zdlouhavý, protože to chce říct úplně vsechno ![]()
Dcera začíná opakovat co se děje v pohádce 3 roky.
Má ráda Dobu ledovou a už ví, co se tam stane a “dabuje”. Nevím jestli je to, co chceš vědět ![]()
Všem děkuji, vidím ze jsme v normě a budu to sledovat dal.
@Pears206 Bojím se ze se budeme ubírat směrem, který popisuješ… no, proberu to s klinickou psycho, třeba poradi jak posilovat správné návyky už ted ve skolce. Anebo se to třeba objeví samo po nějakém čase ve skolce, jde do nové kde o jeho poruchách vi a měli by se mu cíleně věnovat.
6 lety syn, dobra slovni zasoba. Mluvi snad i ze spani, ale pribeh pohadky, kterou slysel snad stokrat, neni schopen dat dohromady. Dcera 4 roky klidne zacne rikat pohadku o Jenickovi a marence. Kazdy je original.
@Anonymní píše:
Všem děkuji, vidím ze jsme v normě a budu to sledovat dal.@Pears206 Bojím se ze se budeme ubírat směrem, který popisuješ… no, proberu to s klinickou psycho, třeba poradi jak posilovat správné návyky už ted ve skolce. Anebo se to třeba objeví samo po nějakém čase ve skolce, jde do nové kde o jeho poruchách vi a měli by se mu cíleně věnovat.
Když mu něco přečteš, po každém úseku se ho ptej na to, co v něm bylo. Po přečtení je vhodné zrekapitulovat celý text. Je vhodné, aby v knížce byly obrázky a on se na ně při čtení mohl dívat, vizualizace podporuje zapamatování.
Dále můžeš vyrobit různé aktivity k tomu textu, hodně to závisí, jak jsi v tomto zdatná a kolik tomu chcete věnovat času.
Jde o dítě, které ještě neumí číst. Takže děj klasických pohádek můžeš mít po úsecích zalaminovaný a rozstříhaný, dítě skládá, jak to šlo po sobě. V předškolním věku zvládne tak 4-6 částí.
Potom můžete mít jednotlivé postavy z různých pohádek nebo příběhů, které čtěte pravidelně a větší charakteristický znak každé takové pohádky, dítě to k tomu přiřazuje. Dále předškoláci milují popletené pohádky, takové texty jsou součástí speciálních učebnic, ale určitě něco bude i volně ke stažení, opravují je a spontánně říkají, jak to má být správně.
Dále je vhodné malované čtení. Dítě doplňuje obrázek, na který se dívá, dává do gramaticky správného tvaru.
A pro rozvoj fantazie je vhodné mít divadélko s postavami klasických pohádek. A hrát i vymýšlet vlastní. Můžete vyrobit spolu, pokud Tě baví tvořit, dítěti se to lépe dostane „pod kůži“. Pokud nejsi na tvoření, pěkné, skladné a za dobrou cenu je Marionetto.
Nepreháněj to s délkou textů, pohádek. Stačí kousek. Já mám pro menší děti knížku(používám i v praxi s dětmi), kde jsou zpracované klasické pohádky na jednu stránku a hodně obrázků.
Vždy je dobré práci s textem nějak oživit. Strohé čtení nebaví skoro nikoho.
Co to je, že umí? Dcera ve 3 letech vykládá pohádky, ale tak, že začne dobře, třeba o Karkulce, tak jak to je, a pak si zbytek vymysli nebo splete s jinou pohádkou, takže ve výsledku je z toho úplná slatanina. Jinak, na pokyn, aby babičce řekla, kde jsme byli a co jsme tam dělali, mlčí nebo řekne, že neví. Musí se to z ní tahat.
Vypraveni pohadky nacvicujem v ramci logopedie. Mame na to knizku: Povidam, povidam pohadku (Marketa Micochova).
Hele no… ono je prevypravet a prevypravet. Mam dvouletou, nijak moc nemluvi, ale je schopna prevypravet zazitek pomoci jednoduchych slov, citoslovci a pantomimy, az jsem vsichni doma cumeli ![]()
Syn má 5 a půl a cca půl roku večer před spaním začíná s tím, že chce vyprávět od nás pohádku jak Damik - a převypráví vše co se dělo a to já mu musím zopakovat v pohádce
a když to spletu, vynechám nebo poměním jeho předem dané poradí tak mě opravuje a musím vyprávět znova ![]()
Jinak pohádku převypráví pokud se hodně snaží, ale tajne a nesmím to po něm chtít, takže si je češtinou povídá když je v pokojíčku a myslí si že tam nikdo v dosahu není a nikdo ho neslyší ale jak to po něm chceme - eeee nevím, neznám, mmmmmm eeeee aaaaaa nevím ![]()
@safina
jsou mu 4, dekuji