Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, od kolika let se vaše děti těšily na Ježíška? Jako že to chápaly. Stromek, večeři, Ježíška atd. S malým jsou to už třetí Vánoce (32 měsíců) a je to den jako každý jiný. Stromeček se mu teda moc líbí. Dárky snad taky budou. Ale pořád to není ono. Takové to dětské nadšení a těšení se. Neustálé vyptávání, kdy už to bude a co dostane. Nějaké přání, co by chtěl. Tajné chození na cukroví atd. Víte, co myslím. ![]()
Syn 3,5 let už to dost prožívá
Ráno vstával s tím, že už nechce zlobit, že chce být hodný, aby měl večer dárečky. Myslím, že tak před půl rokem by ho to taky ještě moc nebralo. On je i ten půlrok hrozně znát v jeho uvažování ![]()
Takže když ne tyto, tak ty příští vánoce už budou hodně těšící i u vás ![]()
Já si myslím, že tohle těšení je podmíněno tím, že si tu,,událost,, pamatuje dítko z lonska…pokud já si dobře vzpomínám, tak naše děti byly schopny udržet v paměti, co je to znamená ježíšek nebo jejich narozeniny od druhého roku…a ten další rok už věděly na co se vlastně těší a prožívaly to…:)
Dcerka od dvou a pul…cukrovi ji a ujida az ted 5,5 let…ted sedi v okne se segrou a tatkou a uz vyhlizi…prvni Vanoce kdy k nam nelita Jezecek, ale Jezisek
…jinak den vnima stejne, az se stmiva chyta atmosku a teseni…o darky si malovala, ale nic extra…patri k detem co nechteji(zatim)nic konkretniho…mozna je to dobre ![]()
Můj starší má 33m, a tayk prožívání nic moc, to přijde asi až za rok ![]()
Dcera má za měsíc tři a teda spontánně to moc neprožívá, musím jí to těšení dost sugerovat. Třeba teď aktuálně je šťastná, protože je dnes koupací den a šla do vany, ale když jí řeknu, že za hodinu půjde vyhlížet ježíška, tak to s ní ani nehne. ![]()
@wildcherry píše:
prvni Vanoce kdy k nam nelita Jezecek, ale Jezisek
To je heezkýý!
![]()
Tak to mladší (28 měsíců) by ani nešílely, nebýt starších dětí. Takžce celý den tu okolo poletují a ptaj se, kdy přijde Ježíšek, kdy budou dárky a tak dál.
Už jsem z nich „na nervy“
![]()
Ale je to krásný
![]()
Jdu dodělat večeři, aby byly dárky a děti daly pokoj ![]()
Můj skoro tříletý syn tomu taky nerozumí, rozbalil jeden dárek s autem a další už ani rozbalovat nechtěl
Musela jsem ho do toho nutit.
Naše čerstvá dvouletka si letos užila jak večeři, tak rozbalování dárku, v podstatě to celé bylo v její režii a o její radosti ![]()
Dcerka loni měla 3r a ještě to tak neprožívala, ale letos už o Ježíškovi básnila celý prosinec, kreslila mu dopis s dárečkama a dneska se celý den ptala co dostane za dárečky…nadšení z dárků veliké… takže bych řekla že od těch 4let asi
Kluk má 2,5r a ještě to tak neprožíval, z dárků má samozřejmě radost, ale celkově ty Vánoce mu jsou šumafuk ![]()
Naše 25 měsíční už 2 týdny otravuje, kdy už to bude a o co musí ještě „napsat“. Dneska mě dostala dotazem jak teda miminko Ježíšek přijede, když lítat nemůže protože nemá křídla. Uf, totálně jsem nebyla připravená, tak jsem to hodila na andílky. No a večeře i stromek byly o jejím nadšení. Do kočárku a postýlky donesla asi za 3 vteřiny panenky a už si jich nevšimla a už hodinu staví duplo.
@adusinka toje asi kus od kusu, Matýsek má 3 a 3/4r a kdž jsme čekli, že přijde ježíšek, tak to pořád nepobírá, má mslím naprosto nulovou abstraktní představivost. Až kdž jsme to nějak nezvládli s balíčkama a Mates je našel a řekli jsme, že si je po večeři bude moct rozbalit, že je tu nechal ježíšek, tak začala obrovská radost a těšení.
Prostřední praktick nemluví, takže tam těšení se zatím nehrozí, ale počítám, že příští rok už bude, přijde mi trochu rchlejší jak první.
Tak starší syn si to pořádně prožívá až letos, jsou mu 4 roky a kousek. Loni to ještě nebylo úplně ono.