Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den jsem v 17tt a s manželem jsme se snažily několik let o miminko po několika potratech v začátcích jsme se rozhodli podstoupit genetiku kde manzelovi byla zjištěna balancovana translokace 1 a 9 chromozonu doktor nám řekl že je velká šance že se nám to povede a že musíme zkoušet dál no a povedlo se, jenže ikdyz vše zatím vypadá v pořádku mimčo prospívá nám bylo doporučeno jít na odběr plodove vody protože je tu prý šance že to dítě bude postižené ikdyz to screening nepotvrdil a z té mám velký strach když vím kolik nás to stalo usily a probrecenych noci nevím jestli bych to zvládla kdyby se něco mimcu stalo. Co myslíte vy? Je tu někdo s podobnou situaci? Budu ráda za každou radu. děkuji
Zakladatelko já na tvém místě bych si určitě zkusila vyjednat ultrazvukové vyšetření ještě na nějakém druhém nezávislém pracovišti. A pokud by ti i tam doporučili na tu plodovku jít tak bych asi šla i když by se mi samozřejmě do toho moc nechtělo. Chápu tvé obavy a na tvém místě bych se na tohle vyšetření taku hned nehnala kór když jste se snažili celkem dlouho. Jinak pak je tu ještě jedna varianta. To vyšetření které se dá udělat z plodové vody se dá udělat i tak že ti jen odeberou krev ale je to strašně drahé a musíš na to jít prostě jako samoplátce, nejde to na pojišťovnu protože je to nějaký nadstandard. Nevím kolik to stojí myslím že jsem někde slyšela že cca 10 až 12 tisíc ale ono se to mohlo zase změnit že jo v dnešní době. Nevím jak na tom jste finančně ale pokud jste na tom finančně jakoby dobře tak bych možná zvážila tuhle možnost a zeptala se na to gynekologa zda by to šlo opravdu. Drž se ![]()
No já jsem si říkala žeby jsme počkali jak dopadne 2 screening a potom bych tam třeba šla kdyby dopadl špatně ale to je prý moc pozdě
. O testu z krve vím a mám něco nasetreno na penězích mě v tomhle případě nezáleží jen jsem se dočetla že to neodhali všechny vady jen ty základní. Ale ve středu jedu na genetickou konzultaci tak se na to ještě poptám rozhodně by to pro mě byla lepší varianta.
Raději bych volila test z krve. Není to zas taková pálka, když si uvědomíš, že tam není žádné riziko, narozdíl od odběru plodovky. Mě to dokonce hradila pojišťovna, ale to byla asi jen klika.
@Eliska1994 Aha to jsem nevěděla že to odhalí jen ty základní vady
Já právě myslela že všechny když to právě taky není nejlevnější vyšetření.
No jasně na té genetice se určitě poptej oni podle mě by měli nejvíc vědět co a jak.
Pro klid bych šla na odběr plodové vody.Po mých zkušenostech. Ten drahý test skutečně neukazal vše
A při té hrůze co se poté ukázala jsme mohli alespoň ušetřit 15000.Zrejme když vám to doporučil lékař tak sám ví že testy z krve nejsou stoprocentní.
Samozřejmě přeju ať je vše v pořádku
.
No, ten neinvazivni test z krve je taky jen screening, podstatne presnejsi ale porad jen screening, tedy pocita pravdepodobnost. Plodovka je diagnostika, ale zase je tam riziko infekce nebo potratu. Poradila bych se jeste na te genetice, mate tu situaci specifickou, tak by ti meli pomoct posoudit rizika vs. benefity.
Ty si musíš předně odpovědět na otázku, jestli by sis nechala postižený dítě. Pokud ano, pak nemusíš chodit na žádný vyšetření. Pokud ne, jdi na plodovku a nečekej na další screening. Ultrazvuk je sice super vyšetřovací nástroj, ale neodhalí všechno a pokud by přece jen něco odhalil, tak stejně na plodovku musíš, výsledky trvají 14 dní a ukončovat těhotenství v 22-23tt, to je peklo. Já bych šla na amniocentézu hned v 16tt, ideálně okamžitě na odběr choriových klků.
Odber z krve je spolehlivy hlavně pro trisomie. Nějaké specifické změny na specifických genech nejspíš ani nepůjde udělat. Tak záleží, co to je za vada. Když něco vážného, tak jediná jistota je plodovka nebo klky nebo to taky můžete risknout s tím, že počítáte i s tou špatnou možností. Držím palce
.
Pokud bys byla ochotna jít eventuálně na potrat, kdyby zjistili vyšší pravděpodobnost nějaké vady, tak na ten odběr bez. Pokud bys nesla, je zbytečné to podstupovat.
@Eliska1994 Na tvém místě bych se vykašlala na krevní testy a šla dvakrát na druhý screening na dvě odlišná (vyhlášená) pracoviště. Jeden ti proplatí pojišťovna, druhý si zaplatíš sama. Vyjde tě to řádově levněji a zjistíš mnohem víc, ty krevní testy odhalí jen několik tipů vad, UTZ má v tomhle mnohem širší záběr.
@Eliska1994 tak jestli vám byla plodovka doporučená kvůli mužskyho nález na chromozomech, tak je opravdu odběr krve k ničemu, ten je zaměřen jen na vybrané, vy potřebujete vyšetřit všechny chromozomy, protože to, že manžel má tu translokaci balancování neznamená, že u plodu to nemůže být jinak…a to jinak než plodovkou nevyšetří. Takže jak píšou holky, jestli víte, že byste postižené dítě nezvládli, tak šup do plodovky co nejdřív. Čekat na další velké sono je podle mne blbost, jednak se tam spoustu věcí nemusí ještě projevit, ukázat, jednak i kdyby se bohužel něco ukázalo, tak jak psal někdo nade mnou, ukončovat na hraně životnosti kolem 23.tydne opravdu nechceš.
Já na odber plodovky šla. Nic se nestalo. Je to naprosto nebolestive. Pouze se u toho dělá hrozný humbuk, takže jsem měla hrozné nevrvy. Za minutu bylo vše hotovo. Byla jsem v Českých Budejovicich. Vše člověk vidí na obrazovce a potom znova vyšetří miminko. Jinak zrovna to miminko zcela zdravé kojím ![]()
https://www.repromeda.cz/…renatalsafe/ Holky, a neodhalil by to ten PrenatalSafe Karyo třeba?