Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ukulina Děkuju
Taky doufám, že ty naše vymodlený miminka budou v pořádku
![]()
Určitě jsou naše miminka v pořádku, já v to věřím, jen doktoři vždycky stresujou
Screaning mám negativní a nikam na amnio nejdu ![]()
@Anonymní píše:
Určitě jsou naše miminka v pořádku, já v to věřím, jen doktoři vždycky stresujouScreaning mám negativní a nikam na amnio nejdu
Souhlasím
Jestli budu mít screening negativní, tak nepůjdu ani na ten prenascan, přijde mi to zbytečný ![]()
@Sariele Přesně tak. Já mám teda riziko 1:270 a ještě je to negativní, ale na hraně - od 1:250 je už test pozitivní. Ale pořád nějak nechápu, proč to vypočet z mýho věku a ne z věku dárkyně, to by mi vyšlo ještě líp ![]()
@Maja25 Koukám že každý doktor ti řekne něco jinýho
Já mám věk podle dárkyně 33 a riziko tím pádem 1:600,ale asi mě chce dostat za každou cenu na genetickou konzultaci a následný odběr plodovky, tak mě postrašil IVF ![]()
@Maja25 A když jsem se ptala na ten genetický UTZ tak mi řek, že se z něj genetický vady jako je např. DS nepoznaj, že tam se kouká hlavně na to, jestli má mimi správnej počet prstíků, jestli nemá rožštěp, vadu srdce nebo problémy s ledvinama ![]()
@Maja25 Jo a navíc genetickej UTZ se dělá až mezi 20-22 týdnem, plodovka se bere dřív, pak už neni potrat, ale musí ti vyvolat porod, kdyby se něco objevilo na ten genetickým UTZ
Tak rodit by se většinou muselo už kolem toho 14-15tt, takže v tom na tom zase tak nesejde, hlavně aby se to stihlo do 24tt
Genetický UTZ skutečně DS zachytit nemusí, 100% jistotu dává jen plodovka - nicméně v drtivé většině ho (prý) zachytí už NT screening. Ale zase je to o té pravděpodobnosti - jako je možné, že se tu někdo, komu ho nezachytil najde. Říkal mi (mimo jiné), že se kolikrát stalo, že se nezachytil třeba rozštěp, že procházeli fotky zpětně a zrovna to miminko bylo tak natočené, že to vidět nebylo, na druhou stranu to zase nebylo nic fatálního - že by se kvůli tomu UPT pravděpodobně neprovádělo.
@Maja25 já v podstatě souhlasím - to já jen aby si někdo nemyslel, že když absolvuje genetický UTZ nebo screening, že se mu to nemůže stát. Ono záleží i kam člověk chodí, jakou mají techniku… já jsem měla myslím naprosto nadstandartní péči (vyhlášená krajská nemocniční rizikovka, špičkový UTZ max co týden) - a stejně se to podělalo aniž bychom cokoliv tušili (což nemám nikomu za zlé, myslím, že to nebylo v silách současné medicíny). To rozhodování je hrozně těžké, ta hranice mezi tím jít a nejít na amnio je hrozně tenká a každý to má trochu jinak v tom, jak by se zachoval, kdyby to dobré nebylo. Takže já osobně genetický UTZ nebo screening doporučuju, zase to hodně napoví, ale amnio je amnio, o tom žádná (byť jak už jsem psala - já osobně jsem ho v našem konkrétním případě odmítla)
@Maja25 abych nemystifikovala - mně vyšly (u tohoto druhého těhotenství, první dítě je ok) všechny testy naprosto ok, ale žádná, ať už genetická či jiná vada se neprokázala (nezkoumala se), takže nevím, jestli byly testy falešně negativní či nikoliv. Nicméně i pro lékaře to byl šok, takže člověk se vždycky musí nějak rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a pak se holt dát na modlení ![]()
@Maja25 v pořádku - testy byly ok, dítko zemřelo, ale nevíme proč, z ohledání to nebylo patrné z důvodu rozsáhlých posmrtných změn a genetická pitva nebyla provedena (
), jen klasická. V kartě mám tuším SIDS v prenatálním stádiu, ale je to jen spekulace. Samozřejmě holky, kterým testy (NT, triply, genetické UTZ) vyšly negativně přestože dítě mělo nějakou vážnou vadu (nepočítám chybějící prstík), tak tu mezi námi jsou, naštěstí jich je čím dál méně - pro někoho je jejich počet zanedbatelný, pro druhého nikoliv.
@Anonymní píše:
@Myrha Já měla riziko k věku 1:300,ale myslím že by se to mělo brát podle dárkyně, když je vajíčko z ní, takže 1:600.Ale u krve mi z odběrů vyšel nižší PAAP, tak pak poupravili i to celkový riziko na 1:270 a u dárkyně je nižší. Ale v papírech mám negativní
No když máš riziko vyšší než já tak pak můžeš zvážit, jestli tu plodovku chceš.
Ale nutit tě do ní nemohou.
Já jsem se pak zamýšlela nad tím co by mi ta informace jako řekla. Víš dala bys to dítě pryč, kdyby plodovka vyšla blbě? Pokud ne? Je to vyšetření total zbytečné. například
@Anonymní píše:
@Sariele No já jdu právě na trippl test jako na odběr krve a ten mi vyhodnotí jako celek i s tím UTZ ve 12 týdnu a pak jsem už taky objednaná na ten genetický UTZ ale to je prej zase něco jinýho a je to zvlášť bez odběrů. Původně jsem si myslela, že se dává dohromady ten tripple test s tím UTZ z toho 20 týdne
Tripple se dává dohromady s UTZ z 12TT nebo Ti udělají ještě další kotrolní UTZ v 17TT - to udělali mě ![]()
Tripply vyšly negativní. Beru to tak, že bývají nepřesné je tam až 40% falešná pozitivita… Ale o to spíš když vyjdou negativní, tak by to mělo být OK. Možná proto je taky někteří lékaři stále dělají.
@Ukulina píše:
@Sariele Jen to trvá, než si nakreslí ten strom.Teda aspoň u nás kreslila.
Já si ani nepamatuju, že bych něco podepisovala. Ale to je fuk.
Držím palce, ať je všechno v pořádku!
Já jsem dostala zprávu, kde bylo napsáno, že pacientka volí neinvazivní vyšetření UTZ v 17TT a dále dle výsledků.
Ve 21TT jsem jim pak podepsla, že souhlasím s tím, že ač mám na odběr plodové vody nárok nebude mi vykonaný ![]()
@Myrha Tak nad nebudu za nějakou příšeru, ale my by jsme i postižený miminko nenechali, podstoupila byh potrat, protože bych nezvládla se o to mimi celých 24 hod. denně starat a věnovat mu veškerý čas a péči který to postižený dítě potřebuje. Většinou je ta starost a péče na ženský, protože chlap je celý dny v práci, takže za mě takhle ![]()