Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@peggy.sl Ne,z caru mě po prokázání srdeční činnosti předali mýmu obvodnímu gynekologovi a na screaningu jsem byla v Gennetu
Já jsem četla, že z ivf je opravdu statisticky trochu víc vad, prý hlavně rozštěpových. Ale lege artis je tuším každé ridičce nad 35 nabídnout amnio, takže by ti to nabídli asi tak jako tak. Prď n to, prvotrimestrál ok, užívej bříška
No on se nejdřív doktor oháněl mým věkem, když jsem ho upozornila na dárkyni která je mladší, tak mi vzápětí tvrdil, že jsem ale stejně riziková kvůli IVF
Trochu mi to přišlo jako kdyby mě na ten odběr chtěl dostat za každou cenu ![]()
@valkil No vidíš, u mě nejdřív taky vyrukoval s věkem a když jsem mu řekla že máme DV, tak mi řek že jsem po IVF a manipulovalo se s gametama.Ale řekli mi, že na ten odběr jít samozřejmně nemusím, že je to jen na mě ale že nás na tý konzultacci genetička seznámí s rizikama - jenže se bojím že mě tak vyděsí, že se pak budu hrozně bát
A bolí ten odběr plodový vody? nebo je jen nepříjemnej? ![]()
Pokud nechceš riskovat případné problémy s odběrem plodové vody, tam můžeš vybrat prenascan test, je to to samé, ale provádí se pouze z odběru krve, tak že nehrozí žádné riziko. Pouze to nehradí pojišťovna a musela by jsi si zaplatit 14tisíc
@Gladys No já si právě říkám, že bych musela mít špatnej i ten UTZ, kdyby to ukazovalo na ten DS - třeba nepřítomnost nosní kůstky a nebo vysoký šíjový projasnění
Původně jsem si mylela, že mě tam poílaj kvůli nižšímu PAAP, ale pak mi vysvětlili, že kvůli IVF ![]()
@Janeet Tak přesně na tohle jsem se ptala, ale bylo mi řečeno, že se to nemá zaměňovat s odběrem plodový vody, protože ten je prej na ty vady obsáhlejší, ale tenhle test za těcch 14 tis.je prej jen na pár genetických vad, ne na všechny a že neni tak obsáhlej ![]()
@Anonymní píše:
@Janeet Tak přesně na tohle jsem se ptala, ale bylo mi řečeno, že se to nemá zaměňovat s odběrem plodový vody, protože ten je prej na ty vady obsáhlejší, ale tenhle test za těcch 14 tis.je prej jen na pár genetických vad, ne na všechny a že neni tak obsáhlej
tak mě zase řekli v genetickém centru, že je to to samé, protože mě taky hnali na odběr plodovky a já nechtěla. Tady je to všechno pěkně napsaný http://www.prenascan.eu/ Pro mě to ale bylo určitě přijatelnější, než riskovat, že příjdu o mimčo atd
@Janeet Odkaz si prostuduju, díky
Právě že pro mě je to taky mnohem přijatelnější a pokud bybylo nejhůř, radši si zaplatím těch 14 tis. a budu v klidu
@Anonymní píše:
@Janeet Odkaz si prostuduju, díkyPrávě že pro mě je to taky mnohem přijatelnější a pokud bybylo nejhůř, radši si zaplatím těch 14 tis. a budu v klidu
přesně tak, těch 14tis není nic, když jde o zdraví miminka. Pro mě prostě ty procenta rizika byla hodně velká a jsem ráda, že jsem nešla na plodovku. Tak uvidíš, držím moc palce, ať je vše ok ![]()
@Anonymní píše:Ahoj holky, snad pochopíte proč anonym.
Jsem těhotná po IVF DV. Prvotrimestrální screaning mi vyšel negativně, ale dost mě zarazilo, že ač jsem na to doktora upozornila, napsal do papírů můj věk(36)a riziko na DS vypočítal na 1:300.Vyšel mi nižší PAAP 0,37 M0M a díky tomu riziko DS ještě touplo na 1:270.Riziko s dárkyní, která je samozřejmně mladší mi vyšlo 1:600,ale ai by se to ještězvýšilo vzhledem k tomu jednomu špatnýmu krevnímu markeru(PAAP).UTZ je v pořádku, nosní kůstka přítomna a šíjové projanění 1,78,což je prý ukázkový. Doktor nám nabídnul genetickou konzultaci a odběr plodový vodycož vysvětlil tím, že jsem vzhledem k IVF riziková, protože se manipulovalo s gametama a měla jsem ICSI
Na odběr jít rozhodně nechci, protože mám ve svém okolí dva případy se špatným koncem. Navíc si myslím, že nad IVF není důvod k odběru plodový vody? Proím kdo jste po IVF, nabídli vám kvůli tomu taky konzultaci s genetičkou a odběr plodovky? Mám z toho špatný pocit, kdyby se přece z IVF rodili postižený děti, tak ho neprováděj, ne?
![]()
Prosím tě a na ten odběr tě posílá tvůj obvoďák, nebo Gennet?
@Janeet A ty jsi ho teda absolvovala? Můžu se zeptat proč tě hnali na plodovku?
Kvůli věku? ![]()
Ty testy mě fascinují. Mě 36 let a riziko na DS z krve jsem měla tuším 1:14000 a dle věku 1:300, ale dali mi i to číslo z krve, proto se to nabírá, jinak by to každý mohl počítat jen podle výchozí situace…
I přes to mě poslali na genetickou konzultaci, kde mi odběr polodové vody doporučili (věk + předešlý potrat).
Já jsem se na odběr necítila už proto, že riziko nějakého problému je i u zastánců tohot vyšetření asi 1:450 (což je značně víc než mých 1:14000). No a nějak jsem těch vyšetření už měla právě dost.
Navrhli mi tedy jeden screenigový UTZ navíc. S čímž jsem souhlasila. Kdyby v 17TT bylo na tom UTZ něco divně, tak bych na odběr pak měla jít. Ale vzhledem k negativnímu screeningu ve 12TT, negativnímu tripple testu i negativnímu screeningu v 17TT mi to přišlo zbytečné.
Na genetickou konzultaci klidně běž. Odběr plodové vody můžeš odmítnout. Nemůžou tě do něj nutit.
Jsem těhotná po IVF DV. Prvotrimestrální screaning mi vyšel negativně, ale dost mě zarazilo, že ač jsem na to doktora upozornila, napsal do papírů můj věk(36)a riziko na DS vypočítal na 1:300.Vyšel mi nižší PAAP 0,37 M0M a díky tomu riziko DS ještě touplo na 1:270.Riziko s dárkyní, která je samozřejmně mladší mi vyšlo 1:600,ale ai by se to ještězvýšilo vzhledem k tomu jednomu špatnýmu krevnímu markeru(PAAP).UTZ je v pořádku, nosní kůstka přítomna a šíjové projanění 1,78,což je prý ukázkový. Doktor nám nabídnul genetickou konzultaci a odběr plodový vody