Odečet daně na dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1004
17.1.12 14:16

A kromě toho odečtu máme nárok na nějaký příspěvky hned od narození nebo je jen mateřská? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
moni 29
20.2.12 19:11

sleva na dani za dite

Ahoj,nevite prosim nekdo jak je to s odectem dani za dite,kdyz mam pritele a syna,ktery neni jeho?Jestli si ho muze odecist za dani,ikdyz nejsme manzele a on neni jeho biologicky otec?Dekuji moc vsem za odpovedi.Monika

• Citovat
  • Upravit
101681
20.2.12 19:19
moni 29 píše:
Ahoj,nevite prosim nekdo jak je to s odectem dani za dite,kdyz mam pritele a syna,ktery neni jeho?Jestli si ho muze odecist za dani,ikdyz nejsme manzele a on neni jeho biologicky otec?Dekuji moc vsem za odpovedi.Monika

Nemůže, buď by musel být tvůj manžel, nebo otec toho dítka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2404
20.2.12 19:24

Může, pokud bydlí s dítětem ve společné domácnosti. Není to o tom, jestli je nebo není otec, daňové zvýhodnění může uplatnit např. i prarodič, jen musí být splněna ta podmínka, že žije ve společné domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
20.2.12 19:30
haninka1987 píše:
Může, pokud bydlí s dítětem ve společné domácnosti. Není to o tom, jestli je nebo není otec, daňové zvýhodnění může uplatnit např. i prarodič, jen musí být splněna ta podmínka, že žije ve společné domácnosti.

Nemůže… uplatňovat odečet může buď otec, manžel matky nebo prarodič, pokud rodič nemá příjem, nikdo jiný. Samozřejmě za předpokladu žití ve společné domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
20.2.12 19:30
haninka1987 píše:

Pokud není jeho otec nebo to není dítě jeho manželky, tak nemůže… když se píše o příteli, tak předpokládám, že nejsou sezdaní… pokud by byli, v tom případě si na dítě slevu uplatňovat může…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
20.2.12 19:35

Taky se přidám. Pokud to chápu dobře, když přítel u nás nemá trvalé bydliště, ale je otcem dítěte, nemůže si syna odečíst z daní? A jak je to u OSVČ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2404
20.2.12 19:50

„(6) Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje
dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě
druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají
příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit“

Tak máte pravdu, takhle je to přesně (zkopírováno ze zákona).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2404
20.2.12 19:51
šaka píše:
Taky se přidám. Pokud to chápu dobře, když přítel u nás nemá trvalé bydliště, ale je otcem dítěte, nemůže si syna odečíst z daní? A jak je to u OSVČ?

Nejde o trvalé bydliště. Můj přítel taky nemá trvalé zde a slevu na děti uplatňuje. S OSVČ neporadím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101681
20.2.12 20:17
šaka píše:

O trvalé nejde, jde o to, že musíte sdílet společnou domácnost, tj. musíš ho uvádět i pro ostatní dávky.
A u OSVČ je to úplně stejně jako u zaměstnanců, pokud má roční příjem nad 48 tis. tak si dítko může odečíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
20.2.12 21:00
j.a.n.i1 píše:
šaka píše:
O trvalé nejde, jde o to, že musíte sdílet společnou domácnost, tj. musíš ho uvádět i pro ostatní dávky.
A u OSVČ je to úplně stejně jako u zaměstnanců, pokud má roční příjem nad 48 tis. tak si dítko může odečíst.

Děkuju moc za info, v tomhle fakt plavu.Nebo lépe řečeno se topím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ROMCA.DAN
27.3.12 21:23

Daně..

Holky chtěla bych poradit..žiju sama jen s dvěma dětmi,bývalí přítel pracuje..a chtěl by si dát našeho společného syna do daní jde to..alimenty platí řadně..jmenuje se stejně i příjmením..já daně nepobírám jsem na md..ptala jsem s epár lidí..u někoho to jde a u někoho né..tak ted tomu nerozumím..taky třeba spolu ani nebydlí..ale nárok mají tak ted nevím..jestli to muže uplatnit jeden z rodičů nebo jak..

• Citovat
  • Upravit
ROMCA.DAN
27.3.12 21:23

Daně..

Holky chtěla bych poradit..žiju sama jen s dvěma dětmi,bývalí přítel pracuje..a chtěl by si dát našeho společného syna do daní jde to..alimenty platí řadně..jmenuje se stejně i příjmením..já daně nepobírám jsem na md..ptala jsem s epár lidí..u někoho to jde a u někoho né..tak ted tomu nerozumím..taky třeba spolu ani nebydlí..ale nárok mají tak ted nevím..jestli to muže uplatnit jeden z rodičů nebo jak..

• Citovat
  • Upravit
29350
27.3.12 21:56
@ROMCA.DAN píše:
Holky chtěla bych poradit..žiju sama jen s dvěma dětmi,bývalí přítel pracuje..a chtěl by si dát našeho společného syna do daní jde to..alimenty platí řadně..jmenuje se stejně i příjmením..já daně nepobírám jsem na md..ptala jsem s epár lidí..u někoho to jde a u někoho né..tak ted tomu nerozumím..taky třeba spolu ani nebydlí..ale nárok mají tak ted nevím..jestli to muže uplatnit jeden z rodičů nebo jak..

Pokud s dítětem nesdílí společnou domácnost, tak nemá na slevu na dítě nárok… a nejde o trvalé bydliště, ale o skutečné bydlení… což zřejmě u vás není, když jste od sebe a on ti na malého platí alimenty…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7805
12.4.12 15:34

ahoj holky,taky se vetřu s dotazem.14.3.2012 se nám narodila dcera a manžel si ji chce odečíst z daní.Bude se ji odečítat měsíčně.Měl by dostat peníze už za březen v téhle výplatě?Nebo se to počítá za celý měsíc a dostane to vyplaceno až v květnu za duben?? :nevim:
To samé by mě zajímalo i s přídavkama.Ještě jsem teda na sociálce nebyla,ale máme nárok na přídavky už za březen nebo až za duben?
Děkuju za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák