Společné zdanění manželů - vyplatí se?

405
13.2.06 14:16

Společné zdanění manželů - vyplatí se?

Ahoj holky,

ať počítám jak chci, vychází mi, že nám se nevyplatí. Je to možné?
Polovinu společného základu daně máme 78 000, 15% z toho je 11 700 a manžel loni zaplatil na daních podle potvrzení z práce 22 250 Kč. Já jsem na rodičovském příspěvku. Podle výpočtu bychom měli ještě doplatit :(
Poradíte někdo?
Díky moc
 Hana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5251
13.2.06 14:38

Ahojky,

manžel si odečte 38000,–- na sebe a 21000,–- na Tebe.Ty si ze základu odečteš 38000,–- na sebe a až potom se to daní. Manžel bude mít přeplatek a Ty nedoplatek. Ještě si manžel z konečné částky odečte 500,–- na měsíc na dítě.nevím přesně ty drobné ze tisíci, to najdeš v pokynech).

Peťula

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
13.2.06 14:42

Podle toho, co tu pises, se vam to opravdu nevyplati. Manzel asi nemel natolik vysoky prijem, aby se po rozdeleni prijmu na vas oba dostal do nizsi sazby dane. Totiz 22 tis. zaloha na dani neni zrovna nejvyssi. Vyplati se to nejvice manzelum, kde jeden z nich vydelava vyrazne vice a tim myslim, ze jeho prijem je vyssi nez statisticka prumerna mzda. Tady je nekolik modelu spolecneho zdaneni, tam muzes videt, kterym parum se to jak vyplati. http://fincentrum.idnes.cz/fi_blind.asp?…
Ahoj, Marki

P.S. Jeste prosim, prosim. Az zalozis novou diskusi davej pozor, do ktere sekce ji zakladas. Ted se nachazime zrovna ve spatne, tj. v te, kam pisou holky, ktere spojuje stejne bydliste. Tak priste, jo. :wink: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
13.2.06 15:06

To je receno jen ve zkratce. I kdyz si myslim, ze to uvas opravdu nevychazi. Jestli by vam to usetrilo treba par korun, musite to presne spocitat. Zkus to na nejake kalkulacce napr.
http://www.penize.cz/…anzelska.asp
www.podnikani.idnes.cz/manzele.asp
www.schekonom.cz/…/manzele.php
Urcite najdes i dalsi kalkulacky vyhledavacem na netu. A mrkni taky na starsi diskuse ohledne spolecneho zdaneni. Je jich tu dost.
Marki
Tak jeste oprava: vzdy vam musi vyjit preplatek, kdyz mas nulovy prijem. Jak uz tady pisou, ze se danovy zaklad snizi aspon o tvou nezdanitelnou castku 38 tis.Kc. Ale nevim, zda se da zaroven uplatnit nezdanitelna castka na vyzivovanou manzelku, tj. tech 27 tis. Kc rocne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.2.06 15:40

Ahoj, nevím, jestli jsem tě špatně nepochopila, ale pokud činí polovina daňového základu 78000, tj. daň 11700, tak tvoje daň je 11700, ale daň manžela vychází 5700 (po odečtění slevy na dítě = 6000 ročně). Takže ty máš „nedoplatek“ 11700, ale manžel přeplatek -16550 (5700 minus 22250). Takže v konečném důsledku by Vám měli vrátit -4850 zpátky.
Měj se fajně, Verča

• Citovat
  • Upravit
980
13.2.06 15:57

Holky prosim poraďte.

Můžeme mít společné zdanění manželů za rok 2005 když se nám mimčo narodilo až v prosinci 2005?

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
13.2.06 15:58

ahojky

já myslím že společné zdanění manželů se musí vyplatit téměř VŽDY nota bene když ty jsi na rodičovské - čili nemáš žádný zdanitelný příjem… a je jedno zda manžel vydělává málo penez, jde tam o to že i za tebe se z těch peněz odečte 38040 které se nedaní… a další odčitatelné položky… neumím moc dobře vysvětlovat…
Prostě jste na ten příjem dva
když je na něj sám tak se nezdaní jen 1× 38040,–- když jste dva tak 2× 38040… pak třeba odečíst životní pojištění.. pokud máte daňově odčitatelný, jak už tu někdo psal, sleva na dani za každý měsíc, ve kterém jste měli v opatrování nezletilou osobu …500 kč sleva na dani… atd

radím

vyzkoušet první stránku na

http://www.finq.cz/…6/comm02.xls

tam se ti spočte zda se ti to vyplatí nebo ne

svoje daňový přiznání už mám vyplněný a vyšlo skvěle…

pokud budeš chtít poradit, popřípadě někým nezávislým to propočítat přesně, tak mi zkus napsat SZ a já se na to kouknu… Daňař jako povoláním sice nejsem, ale nějaký ten čásek jsem to studovala..

takže pokud nepodnikáš a manža je zaměstnanej.. tak to zmáknu:o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
13.2.06 16:04

MartinaK ano můžete společně danit.. ještě jste stihli mít dítko v roce 2005… my ho taky nemáme celej rok ale až od února 2005:o)

PS odčítat slevu na dani 500 Kč za měsíc můžete už i za ten prosinec 2005

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
405
14.2.06 13:45

Díky moc, holky, za reakce.
Nakonec jsem včera zaběhla na finančák a tam mi úřednice pomohla to spočítat. Podle níje naše společná daň (manžela a moje) těch 11700 a manžel vlastně už 22 250 zaplatil, takže zbytek (10 550) bychom měli dostat. Já se domnívala, že těch 11700 musíme zaplatit každý. No je to pro mě španělská vesnice. Doufám, že to spočítala dobře a nebudou to po nás chtít někdy zpět :?

Hana

PS - za tu diskuzi v nesprávné sekci se moc omlouvám - prohlížela jsem novinky a pak nevyskočila :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.2.06 16:38

Ahoj,
nějak se mi závěr z finančáku nezdá. Je fakt, že jsi možná nepřesně popsala výchozí situaci (já jsem z toto pochopila, že polovina daňového základu je 78000, tudíž bys měla zdanit ty zvlášť 78000 a manžel také zvlášť 78000.) A taky mi při tom výpočtu chybí zohlednění slevy na dítě (pokud se nepletu, máte 1 dítě = 6000 Kč). Promiň, že do toho pořád šťourám, ale kolik měl tvůj manžel zdanitelný příjem? Postup by měl být: manželův zdanitelný příjem minus 2×38040 základní nezdanitelná částka minus 21720 (na manželku bez příjmů). Z toho vyjde základ, který se dělí 2. Pak se daní u každého zvlášť podle tabulek a u manžela se z výsledné daně odečte sleva na prcka + to, co už zaplatil na zálohách.
Pokud jsem ještě nakoukneš, dej vědět, jak to vlastně je (pracovní deformace, jsem účetní). Měj se, Verča

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
14.2.06 18:33

Ahoj Verčo,
počítá se to tak, že se příjmy dají dohromady, rozdělí napůl a potom se teprve odečítají odčitatelné položky, ty odčitatelné položky, co jsou na druhé stránce daňového přiznání se pro společné zdanění nevyplňují. Vyplňují se až
ty v příloze č. 5.
Martina.

• Citovat
  • Upravit
5891
25.2.06 17:04

Holky davate i to zdaneni na socialku a zdravotni poj. ?? aby vam neco vratili .diky nizsimu dan.zakladu ktery mame kvuli urokam v hypotece…

dik dalif

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
25.2.06 20:04

Ahoj.

Pokud vím ( nejsem ekonom, jen jsem o podobné možnosti neslyšela), tak společné zdanění - týká se daně z příjmů - nemá vliv na to, co se platí na sociální a zdravotní pojištění (počítá se procentem z hrubého příjmu, každý z manželů zvlášť).

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák