SLEVA NA DANI - DAŇOVÉ PROHLÁŠENÍ

242
12.1.06 13:05

SLEVA NA DANI - DAŇOVÉ PROHLÁŠENÍ

Ahojky,

protože vím, že jsou mezi námi maminky - účetní, mohu se na Vás obrátit s prosbičkou?

Můj manžel dostal k vyplnění a podepsání Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků - vzor č. 16, kde je na str. 4 kolonka „SLEVY NA DANI“… např. na manželku, která žije s dotyčným v domácnosti a neměla v tomto zdaňovacím období VLASTNÍ PŘÍJEM přesahující 38040 Kč.

Chtěla bych se zeptat, zda do této kolonky může uvést mě - jako maminku na rodičovské dovolené, která celý rok pobírá jen cca 3500 Kč rodičovský příspěvek, nepodnikám ani si nepřivydělávám jiným způsobem?

Účetní mého manžela tvrdí, že VLASTNÍ PŘÍJEM znamená i rodičovský příspěvek. Je to, prosím, pravda? Pokud ano, do těch 38040 Kč by se nevešla žádná maminka na rodičovské dovolené…

Poradíte?
Předem děkuji za ochotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
ET
87
12.1.06 13:36

RP se nepočítá… to by se potom braly i soc. dávky.. a vlastně by tomu nevyhověl nikdo
ta kolonka je tam pro tebe.. pokud jsi neměla jiný příjem než RP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.1.06 13:50

Jasně, že je to blbost… :evil: Tím max. příjmem 38040 se myslí jakýkoliv zdanitelný příjem což pobírání RP rozhodně není.
Kolonka je rozhodně pro tebe… :wink:

nepřihlášená NOGGIE

• Citovat
  • Upravit
853
12.1.06 14:09

Také mám k tomuto dotázek..pokud žijeme jako druh a družka nejsme vziti tatínkovi odpočítávají odpočty na dítě tak se nás asi toto netýká,že?Nebo ano a pokud jakým stylem děkuji za odpovědi.Nejsem matka samoživitelka eště pro jistotu podotýkám takže můj příjem je rodičovský příspěvek+přídavek na dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
12.1.06 14:45

NOGGIE - moc děkuji :D .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.1.06 16:40

A mateřká (první půlrok) se započítává? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
12.1.06 17:00

Nikkol tento odpočet je bohužel na manželku …

Noggie

• Citovat
  • Upravit
625
12.1.06 17:00

Ahoj,
rodičák skutečně není zdanitelný příjem-paní účetní nemá pravdu. Slevu na dani může uplatnit jen manžel/ka-zákon vysloveně hovoří o manželovi/manželce. Mateřská první půlrok se do limitu 38 tis. počítá-není to totiž dávka sociální péče.

Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
12.1.06 17:03

Materska je take nezdanitelny prijem, ani v danovem priznani (resp. spolecnem zdaneni manzelu) se neuvadi/nezdanuje jako prijem manzelky. Tak nam to rekla zase ucetni u manzela v praci. Tak ze by se do toho limitu zapocitavala??? to je divny, ne?
 Marki

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
12.1.06 20:24

Čaues holky,
hledala jsem to na stránkách nějaké danové poradny (žel bohu už nevím kde :-(), ale tam bylo, že:

rodičák se nedaní ani nazapočítává do těch 38 tis.
mateřská se nedaní a započítává se.

Potvrdí to někdo? vyvrátí??

Taky by mě to zajímalo.

martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
12.1.06 20:36

Tak jsem našla odpoved na podobný dotaz. kopíruji:

Peněžitá pomoc v mateřství,vyplacená dovolená se do těchto příjmů započítává. Pouze rodičovský příspěvek se nezapočítává.Záleží tedy na částce, která byla vyplacena jako peněžitá pomoc v mateřství daného roku.

Mně navíc po mateřské zamestnavatel proplatil dovolenou, takže mam smůlu .-(

m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
12.1.06 21:41

Cau Martanko,
je to přesně tak, jak píšeš:

1.rodičák se nedaní ani nazapočítává do těch 38 tis.
2.mateřská se nedaní a započítává se.

Pa Makina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
1.2.06 13:54

Chci se jenom ujistit: při výpočtu daní nám najednou vyšlo, že manžel má přeplatky na daní i bez společného zdanění - pomůže nám zdanění i tak, má to smysl, když jsme oba v mínusu? Nevíte někdo? :?:

• Citovat
  • Upravit
15326
1.2.06 22:15

Spočítej si, jestli jsou přeplatky vyšší u ročního zúčtování nebo SZ a pak si vyber ty vyšší. M. Přeplatek - daňové zálohy - vypočtečná daň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2064
1.2.06 22:31

Ahoj,pomůže mi někdo…

Když se dělá společné přiznání k dani manželů,tak i když je žena v částečném invalidním důchodu,bere mále korun,ale je to víc,než 38040Kč a chtějí udělat společné zdanění.Musí podávat daňové přiznání?A které má vyplnit?Mají v péči syna do 26let na VŠ.Díky za radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák