Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojky,
protože vím, že jsou mezi námi maminky - účetní, mohu se na Vás obrátit s prosbičkou?
Můj manžel dostal k vyplnění a podepsání Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků - vzor č. 16, kde je na str. 4 kolonka „SLEVY NA DANI“… např. na manželku, která žije s dotyčným v domácnosti a neměla v tomto zdaňovacím období VLASTNÍ PŘÍJEM přesahující 38040 Kč.
Chtěla bych se zeptat, zda do této kolonky může uvést mě - jako maminku na rodičovské dovolené, která celý rok pobírá jen cca 3500 Kč rodičovský příspěvek, nepodnikám ani si nepřivydělávám jiným způsobem?
Účetní mého manžela tvrdí, že VLASTNÍ PŘÍJEM znamená i rodičovský příspěvek. Je to, prosím, pravda? Pokud ano, do těch 38040 Kč by se nevešla žádná maminka na rodičovské dovolené…
Poradíte?
Předem děkuji za ochotu.
RP se nepočítá… to by se potom braly i soc. dávky.. a vlastně by tomu nevyhověl nikdo
ta kolonka je tam pro tebe.. pokud jsi neměla jiný příjem než RP
Jasně, že je to blbost…
Tím max. příjmem 38040 se myslí jakýkoliv zdanitelný příjem což pobírání RP rozhodně není.
Kolonka je rozhodně pro tebe… ![]()
nepřihlášená NOGGIE
Také mám k tomuto dotázek..pokud žijeme jako druh a družka nejsme vziti tatínkovi odpočítávají odpočty na dítě tak se nás asi toto netýká,že?Nebo ano a pokud jakým stylem děkuji za odpovědi.Nejsem matka samoživitelka eště pro jistotu podotýkám takže můj příjem je rodičovský příspěvek+přídavek na dítě.
Ahoj,
rodičák skutečně není zdanitelný příjem-paní účetní nemá pravdu. Slevu na dani může uplatnit jen manžel/ka-zákon vysloveně hovoří o manželovi/manželce. Mateřská první půlrok se do limitu 38 tis. počítá-není to totiž dávka sociální péče.
Jana
Materska je take nezdanitelny prijem, ani v danovem priznani (resp. spolecnem zdaneni manzelu) se neuvadi/nezdanuje jako prijem manzelky. Tak nam to rekla zase ucetni u manzela v praci. Tak ze by se do toho limitu zapocitavala??? to je divny, ne?
Marki
Čaues holky,
hledala jsem to na stránkách nějaké danové poradny (žel bohu už nevím kde
), ale tam bylo, že:
rodičák se nedaní ani nazapočítává do těch 38 tis.
mateřská se nedaní a započítává se.
Potvrdí to někdo? vyvrátí??
Taky by mě to zajímalo.
martina
Tak jsem našla odpoved na podobný dotaz. kopíruji:
Peněžitá pomoc v mateřství,vyplacená dovolená se do těchto příjmů započítává. Pouze rodičovský příspěvek se nezapočítává.Záleží tedy na částce, která byla vyplacena jako peněžitá pomoc v mateřství daného roku.
Mně navíc po mateřské zamestnavatel proplatil dovolenou, takže mam smůlu .-(
m
Cau Martanko,
je to přesně tak, jak píšeš:
1.rodičák se nedaní ani nazapočítává do těch 38 tis.
2.mateřská se nedaní a započítává se.
Pa Makina
Chci se jenom ujistit: při výpočtu daní nám najednou vyšlo, že manžel má přeplatky na daní i bez společného zdanění - pomůže nám zdanění i tak, má to smysl, když jsme oba v mínusu? Nevíte někdo? ![]()
Spočítej si, jestli jsou přeplatky vyšší u ročního zúčtování nebo SZ a pak si vyber ty vyšší. M. Přeplatek - daňové zálohy - vypočtečná daň.
Ahoj,pomůže mi někdo…
Když se dělá společné přiznání k dani manželů,tak i když je žena v částečném invalidním důchodu,bere mále korun,ale je to víc,než 38040Kč a chtějí udělat společné zdanění.Musí podávat daňové přiznání?A které má vyplnit?Mají v péči syna do 26let na VŠ.Díky za radu