Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Co se týká bonusu na dítě, tak nárok je už za březen. Pokud dcerku teda nahlásil mzdovce a napsal do prohlášení. Pokud ještě ne, tak pak záleží na tom, jak rychle to udělá a zda to mzdovka stihne do březnové výplaty dát.
S přídavkama poradí někdo znalejší ![]()
Aha,no on to právě účetní hlásil a ve výplatnici to nemá.Tak mu budu muset říct ať se v práci zeptá.Díky.
i když to nebude mít ted od března tak se to pak srovná příští rok,až se bude roční zúčtování ,takže neboj nepřijdete o to
Tak manžel se dnes v práci ptal a prý za březen nárok nemá,když se malá narodila v půlce měsíce.Mě se to ale nezdá,já si myslím že nárok má.
Je tu někdo kdo mi poradí?Ví to někdo na 100%??
Mrzí mě, že mi nevěříš, tak snad zákon bude lepší. Kopíruji
zákon o daních z příjmů §35c odst.10
Daňové zvýhodnění lze uplatnit již v kalendářním měsíci, ve kterém se dítě narodilo, nebo ve kterém začíná soustavná příprava dítěte na budoucí povolání, anebo ve kterém bylo dítě osvojeno nebo převzato do péče nahrazující péči rodičů na základě rozhodnutí příslušného orgánu.
Hanul nezlob se,jsem to asi blbě napsala.Né že bych ti nevěřila,jen mě zarazilo,že mu v práci řekli,že nárok nemá.Ještě jednou se omlouvám. ![]()
Naše malá se narodila 16.3.2012,a taky to přítelovi dali už za březen,spíš mě příde že se jim to nechce vyřizovat
Nic se neděje, já to myslela spíše ze srandy
Pokud uvedl dítě do prohlášení hned v tom březnu - s březnovým datumem, pak mu to účetní měla dát už do březnové výplaty. Teď může buď za účetní zajít s tím zákonem, co jsem uváděla a ona by měla opravit březnovou výplatu a ten rozdíl doplatit v dubnové mzdě. A nebo počkat do ročního zúčtování, tam bude rozdíl vyplacen. Jen mám obavu, že pokud ona teď tvrdí, že na to nemá nárok, když se dítě narodilo až v polovině měsíce, že mu to i do toho zúčtování dá taky až od dubna. Pak si to chce pohlídat, případně nenechávat dělat zúčtování, ale podat si přiznání. Já bych teda vytiskla zákon a šla tam hned. Ale záleží na vás.
Dobrý večer, chci se taky zeptat jeslti by si prittel mohl odecist dane na mou dceru, žijem ve společne domacnosti ale mame odlišne oadresy a popripade pokud ne tak jestli by treba nemohl muj otec ktery je ale v duchodu.. dekuji za kladne odpovedi
![]()
Pokud není otcem toho dítka, tak si přítel dceru odečíst nemůže.
Tvůj otec by mohl, v případě, že s ním žijete ve společné domácnosti a samozřejmě za předpokladu, že při důchodu pracuje, jinak dost těžko může odečítat dítě z daní, pokud nemá žádné příjmy, které by dani podléhaly.
Dobrý večer chci se zeptat..jsem na MD. Žiji s přitelem.(otcem dítěte)ale máme jiné trvalé bydliště než otec. Mám nárok? co proto mám udělat???
Nárok na co? Na daňový bonus na dítě? Pokud nejsou zdanitelné příjmy vyšší než 48000/rok, pak nárok na bonus není. Dítě může uplatnit otec dítěte, pokud má příjmy a sdílí s dítětem společnou domácnost. Společná domácnost znamená, že spolu osoby trvale žijí a společně uhrazují náklady na domácnost a je uveden např. ve společně posuzovaných osobách v žádosti o přídavky apod., ale nemusí být stejné trvalé bydliště.
Ahoj, otvírám znovu tohle téma s trochu jinym dotazem.Tak pokud je tu nijaká chytrá-nespící maminka poradte mi
Začala jsem chodit do práce, a mohu si odečíst daně na 1dítě. otce má dcera v rodném listě uvedeného tak mi vyplnil čestné prohlašení že od data XX.X.XXXX SI NEUPLATNUJE NA DÍTE JMENO xxxxx xxxxxx daně. Tento papír spolu s kopií rodného listu a papírem z pracáku od kdy do kdy jsem byla v evidenci jsem poslala paní na mzdovou učtarnu…ta mi dnes volala že teda když je otec dítěte zaměstnanec tak potřebuje z firmy ještě jakýsi papír potvrzení???A já jí dobře neposlouchala a nerozuměla…tak nevím co ještě mám doložit…
děkuji za možné odpovedi