Odhad nemovitosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
54
20.10.21 12:39

@unuděná
Nikoho jsme,,očůrat" nechtěli, jen má přítel prostě pozemek, jehož kupní hodnota byla minulý rok 900 000, pozemek jsme chtěli dát jako zástavu aby se navýšila hodnota nemovitosti a nepotřebovali jsme tolik vlastní hotovosti, problém je v tom, že odhadce započítal do odhadu kupní cenu a ne tržní cenu pozemku. O žádné,,očůrávání" tu vážně nejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
20.10.21 12:41

@Martinka654 To kdybych chtěla dát jako zástavu pozemek, který jsem třeba dostala od rodičů, tak dají jako jeho cenu nula, když jsem ho dostala zadarmo? Nebo když bych ho koupila před 20 lety za desetinovou cenu, než je dnes? Taky by mi přišlo divné, že se bere cena kupní a ne tržní.
Slyšela jsem opačný případ, kdy u baráku odhadce udal cenu o dost nižší, než za kolik se baráky reálně v té oblasti prodávají, a tak pak dotyčný nedostal tak vysokou hypotéku, jako by potřeboval.

:think:
(omlouvám se za zcela nepřínosný příspěvek do diskuse, jen se v tom taky vůbec nevyznám, tak využívám příležitosti si to trochu ujasnit)

Příspěvek upraven 20.10.21 v 12:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.10.21 12:42
@Rozarka18 píše:
@unuděná
Nikoho jsme,,očůrat" nechtěli, jen má přítel prostě pozemek, jehož kupní hodnota byla minulý rok 900 000, pozemek jsme chtěli dát jako zástavu aby se navýšila hodnota nemovitosti a nepotřebovali jsme tolik vlastní hotovosti, problém je v tom, že odhadce započítal do odhadu kupní cenu a ne tržní cenu pozemku. O žádné,,očůrávání" tu vážně nejde

Aha, jasný no. Chyba, že jste si nevzali finančního poradce :? To byste vážně měli i s ohledem na váš nesezdaný stav a vlastnictví toho domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101650
20.10.21 12:44
@unuděná píše:
pozemky v oblasti se stejnou rozlohou na m2 se pohybují řádově od 2-2,5 milionu. S takovým odhadem jsme počítali, ale banka nás dnes informovala, že odhadce započítal do odhadu naší kupní cenu, tedy jen těch 900 000
Já z toho chápu, že jste chtěli do hypo zahrnout ten odhad (2-2,5mio), ale banka vám dala jen těch 900k. Na které má chlap půjčku. No to je vcelku logické.

No, logické je to zahrnout do pujcovane castky, ale uz ne do hodnoty zastavy, tam by mel byt logicky zapocitan trzne. Protoze kdyby to bylo opacne a oni ho koupili predrazene treba za 3 mega (netesme, ze je to pitomost) tak jim banka pro zastavu taky nezapocte kupni cenu, ale jen tu trzni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
20.10.21 12:46
@unuděná píše:
A není tam tedy problém s tím, že on už je majitel toho pozemku? Těžko si může brát hypotéku na něco, co je již jeho :nevim:

To je blbost. Samozřejmě že si můžu vzít hypotéku na něco, co je moje. Říká se tomu zpětné proplácení.

A zřejmě si i pleteš účel hypotéky se zástavou. Já si klidně můžu od banky vzít hypotéku na koupi bytu a do zástavy dát barák rodičů (když mi dají souhlas).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.10.21 12:47

@Modra1 @j.a.n.i1 Jojo, pardon, já to totiž z prvního příspěvku úplně nepochopila, o co jim jde :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17306
20.10.21 12:48

Že nemáte rozum. Pokud jste bez pořádné rezervy a nevyhovíte už při odhadu nemovitosti, vůbec se do stavby nepouštějte. Ceny materiálů půjdou navrch a úrokové sazby taky a to udělá pěkné zvýšení měsíční splátky a vy půjdete na krev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85356
20.10.21 13:18

Pocitejte s tim, ze neni drevo ani dalsi material a ze cena vyleti jeste dost nahoru. Pokud na to nemate uz ani ted, radeji bezte od toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.10.21 13:22
@blumen píše:
Pocitejte s tim, ze neni drevo ani dalsi material a ze cena vyleti jeste dost nahoru. Pokud na to nemate uz ani ted, radeji bezte od toho.

Je to tak. Tchán se rozhodl stavět malý barák na vesnici a teď si drbe hlavu. Nejen, že jdou ceny nahoru, ale nejsou řemeslníci :zed: A už mu to z plánovaných 2,5 mega vylezlo na 3,5 a pořád nekončí… Čtyřpokojový jednopatrový barák o ploše 110m a spoustu si toho dělá sám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35787
20.10.21 13:26
@unuděná píše:
Je to tak. Tchán se rozhodl stavět malý barák na vesnici a teď si drbe hlavu. Nejen, že jdou ceny nahoru, ale nejsou řemeslníci :zed: A už mu to z plánovaných 2,5 mega vylezlo na 3,5 a pořád nekončí… Čtyřpokojový jednopatrový barák o ploše 110m a spoustu si toho dělá sám :nevim:

Presne tak, my si vzali 3,5 a bude nám to snad tak tak stacit a to jsme do toho dali přes půl mega ještě vlastní a dost toho pořídili před zdražováním. Cokoliv sme poptavali tak všichni říkali, kupte to teď za měsíc bude cena o kolik % vyšší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.21 13:39

To je divný :think: My jsme kupovali pozemek 3 roky zpátky za pár tisíc. Dva roky zpátky jsme se rozhodli koupit byt a tedy bylo potřeba něco zastavit. Banka si pozemek sama ocenila na necelých 900 tisíc, tedy automaticky vzali tržní cenu. Teď jsme se rozhodli, že byt prodáme a začneme stavět a banka pozemek nyní ocenila na 2,1 milionu. Žádného finančního poradce nemáme :nevim:
Ale ve vašem případě bych se určitě obrátila na něj.

• Citovat
  • Upravit
54
20.10.21 14:32

@zoidberg
Prosím vás, rozum máme, rezervu máme také, ale v téhle situaci, kdy nám odhadce nacenil pozemek podle kupní ceny a ne podle tržní ceny pozemku by jsme všechnu naší rezervu dali do vyrovnání té mezery co špatným odhadem vznikla, proto se zde ptám, jestli někdo neví, co by se s tím dalo dělat. Věřte, že přítel má příjmy velmi vysoké, já teď začala pracovat zpět ve zdravotnictví, opravdu nejedeme,,na krev". To, že jdou ceny nahoru víme, máme již s firmou smlouvu kde je konečná částka za dům, máme jí velmi dobře ošetřenou od právníka, i případné procentuální navýšení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.10.21 14:39

Z mojej skúsenosti banka pri zastave kupovanej nemovitosti oceňuje vyššie (na kúpnu cenu ak tam neni nejaký zásadný problém) ako pri zastave inej. Z 3 pokusov pri kúpe banka bez reptania vysolila kúpnu cenu, zatiaľ čo pri zastave mimo kupny proces 2× ocenili tak na 70-80% tržnej ceny.

Akurát sa pridávam k hlasom že ak to máte tak na krev že vám 1.5m spraví už teraz rozdiel taký že nepostavite a navyše musíte fixnut úrok teraz hneď, do stavby by som nešla.

• Citovat
  • Upravit
catch-22
21.10.21 07:36
@Rozarka18 píše:
@zoidberg
Prosím vás, rozum máme, rezervu máme také, ale v téhle situaci, kdy nám odhadce nacenil pozemek podle kupní ceny a ne podle tržní ceny pozemku by jsme všechnu naší rezervu dali do vyrovnání té mezery co špatným odhadem vznikla, proto se zde ptám, jestli někdo neví, co by se s tím dalo dělat. Věřte, že přítel má příjmy velmi vysoké, já teď začala pracovat zpět ve zdravotnictví, opravdu nejedeme,,na krev". To, že jdou ceny nahoru víme, máme již s firmou smlouvu kde je konečná částka za dům, máme jí velmi dobře ošetřenou od právníka, i případné procentuální navýšení

Tak se leda zkusit zeptat, jestli to nebyl v tom odhadu omyl. Jinak jiná banka, co jiného chceš vymýšlet.

• Citovat
  • Upravit
80043
21.10.21 07:58
@Zumpa píše:
Krom toho, jestli chcete stavět barák, tak mějte hlavně prováděcí projekt, projekt pro stavební povolení je na dvě věci. A jestli nemáte vatu 1,5M, tak na stavbu rovnou zapomeňte, pozemek prodejte a žijte klidným životem.

Jsi blázen, v současné drahote vyhazovat prachy za provadecku? Že ty jsi projektant a chceš klienty šedesát z kůže. Nic! Pepo, to zmaknem podle zjednodušené, ušetříme těch nejmíň 60 litrů! Dobrý budou na stavbu. Pravda, v základech pak bude třeba o čtvrt milionu víc za beton, ale jsme chytří, ušetřili jsme!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí