Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
logopedie je v pohode, to bych jako duvod k odkladu nevidela. ani ten druhy duvod. za ten skoro rok velmi pravdepodobne dozraje a ve skole bude uplne v pohode. to, co popisujes, fakt neni duvod k odkladu, kor kdyz do skoly nastoupi az za rok.
@Ivulka88 jsme na tom podobně, jen dcerka toho nevysloví správně víc, ale na logo nám říkají, že by to mohla zvládnout. navíc je menší a drobnější, je červencová, tak také zvažujeme. Rozhodli jsme se, že to necháme rozříznout PPP a zařídíme se podle jejich doporučení.
@Králičice píše:
@Ivulka88 - v jakém měsíci je narozený?
Omlouvám se, to jsem zapomněla dodat, je narozený 27.června.
@Ivulka88 logopedie ano,odklad ne.. živější může být celý život a bude se muset naučit disciplíně.
Nevidím důvod,proč by měl mít odklad.
Zašla bych do PPP, ale dle toho, co píšeš, bych klidně pro odklad byla. Na druhou stranu se do zápisu v dubnu může ještě mnohé změnit. Nechala bych ho ve školce jako předškoláka, ať máte obě možnosti otevřené.
@Ivulka88 - to bych se poradila na PPP. A zatím bych ve školce řekla, že nejsem rozhodnutá a že mají k synovi přistupovali jako k předškolákovi.
Urcite bych ho nechala v predskolakach a pak uvidite
podle me to nejsou uplne duvody pro odklad. Pismenka muzou naskocit vpodstate hned, co zacnete cvicit- kdyz se vi, jak na to, jde to rychle
a ktery dite dneska neni zivejsi? Je chytry, ve skolce se uz bude nudit…
Já bych se zkusila řídit i synem, kolik má ve škole kamarádů, kolik z nich zvažuje odklad, kolik jich půjde pravděpodobně do stejné školy a jak s nimi syn vychází. Abys víc neublížila, když ho odtrhneš od kamarádů, se kterými chodil x let do školky a on pak bude ten, který se na školu ještě nekvalifikoval.
Můžu se zeptat, zajímalo by mne proč je tolik maminek proti odkladu. Je možné, ze bych tím synovi ublizila? Osobně si myslím, ze kdyz se rozhodnu špatně ublizim mu spíš tím, ze na něj budu tlačit a do ty školy půjde . ![]()
R a Ř se ještě v první třídě toleruje, ale myslím si, že se to do září příštího roku naučí, když už teď začínáte s logopedií. To, že je živější si myslím, je naopak výhoda, pokud se dobře začleňuje do kolektivu, tak nevidím důvod k odkladu. Každá učitelka ví, že přechod z MŠ do 1. třídy je pro děti náročný, proto se neučí hned 45 minut v lavici, ale prokládají to hrami, zpěvem a postupně si zvykají na školní režim. Nebála bych se, že to syn nezvládne. Samozřejmě ho znáš nejlépe, a rozhodnutí je na tobě. Pokud máš na něj čas, připravuj ho na školu i doma. Existuje dost knížek s úkoly pro předškoláky a on se pomalu naučí vydržet u školních činností. ![]()
@Janina81 píše:
Já bych se zkusila řídit i synem, kolik má ve škole kamarádů, kolik z nich zvažuje odklad, kolik jich půjde pravděpodobně do stejné školy a jak s nimi syn vychází. Abys víc neublížila, když ho odtrhneš od kamarádů, se kterými chodil x let do školky a on pak bude ten, který se na školu ještě nekvalifikoval.
Ano to je jediný důvod proč nejsem na 100% pro odklad. Musím se poprat zda nekdo bude dávat odklad z maminek jeho kamarádů .
Ve školce bych řekla, ať k němu přistupují jako k předškolákovi, začala bych s logopedií a objednala bych se do PPP na teď někdy a potom cca měsíc před zápisem, aby mohli posoudit vývoj. A podle výsledku z těch dvou vyšetření v PPP bych se zařídila.
@Ivulka88 píše:
Můžu se zeptat, zajímalo by mne proč je tolik maminek proti odkladu. Je možné, ze bych tím synovi ublizila? Osobně si myslím, ze kdyz se rozhodnu špatně ublizim mu spíš tím, ze na něj budu tlačit a do ty školy půjde .
Já moc pro odklady nejsem, pokud je nějaký závažný důvod (ale tím není výslovnost R a Ř a neposednost), tak ano, ale jinak ne. Pak se tam schází děti skoro 8 leté s dětmi 6 letými a to podle mého není žádoucí ani pro jednu skupinu. A hlavně rok dopředu nikdo skoro nemůže říct, jak se to dítě bude vyvíjet, proto se také posunuly zápisy z ledna na duben, aby bylo víc vidět, pokud je nějaké dítě opravdu nezralé.
Ale ještě k té živosti, byli jsme na zápisu v dubnu, ani na chvilku jsem neuvažovala o odkladu, syna si tam vzala paní učitelka ke stolečku a dělala s ním nějaké věci a on furt těkal ze strany na stranu, jsem z toho byla lehce vyděšená, když jsem viděla chlapečka vedle (po odkladu), jak vzorně sedí a kouká. A pak jsem se bavila s paní učitelkou a říkala, že super. Že ta roztěkanost nevadí, že je vidět, že je zvídavý a to je důležitý. S ostatním si poradí spíš než s leklou rybou.
@Ivulka88 No odklad má i své proti. Za prvé, mlže se rok navíc ve školce nudit, prostě mu to už tolik nových podnětů neposkytne, zvlášť když je chytrý. A za druhé, nemysli jenom na teď, ale i co bude dál - dnes spousta dětí, pardon, lidí, v důsledku odkladů a 9ročných ZŠ nastoupí na VŠ ve 20 a věř mi, že když jim je 23-25, mají už práci, chtějí žít víc dospělý život, a buďto školu nedokončí, nebo „doflákají“ (pak studují ještě déle kvůli různému prodlužování), než mají šanci založit rodinu a atd. je jim přes 30. To prodlužování dětství se může zdá dobré z perspektivy pětiletého dítěte, ale přijde chvíle, kdy se to obrátí.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.