Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@fia80 píše:
Moje dcera nastoupila tento rok do 1. třídy - bylo ji 6 roků a 5 měsíců. Školu zvládá v pohodě. Taky neumí r a ř. Jelikož bydlíme v zahraničí, tak se s ní učím doma číst česky a psát psacím. Podle mě je to naprosto šílené. Ona by to co po ni chci, dokázala udělat za 15 minut a když by se snažila tak i za 10 minut. Ale nechce se ji, je roztěkaná, vymýšlí blbosti. Tak nám to většinou trvá i přes hodinu než máme vše hotové.Takže moje dcera je zářný příklad, že když se ji to doma dělat nechce, tak ji to trvá. Stejně jako se tvému synovi nechce s tebou malovat ten obrázek.
Jak syn pracuje ve školce - malování, vyrábění, stříhání. Tam u toho vydrží a dělá to s ostatními dětmi nebo to taky sabotuje jako doma a radši by si jen hrál?
Přesně jak u nás, ale předpokládám, že tak jako můj starší syn, tak krom české školy chodí ještě do místní nebo mezinárodní. Ono se těm dětem nelze co divit, že pak nechtějí doma ještě dělat českou školu. Náš má školu do 3, pak má nějaký sportovní kroužek, aby vybil fyzickou energii a přijdeme domů, vyvenčíme psa a kolem půl šesté sedáme k české škole. On se válí po stole, hučí, že to dělat nechce. Tak mu říkám, že za 2 roky, až se vrátíme do Čech, tak mi bude vděčný, že jsem ho tak cepovala, protože nebude mít takové problémy.
Ja budu synovi davat pravdepodobne odklad. Je narozeny v dubnu 2013. Predbezne jsem se domlouvala s psych., ktera byla u nas ve skolce, ze ji v unoru zavolam. Kdyz prijede do skolky na naslech predskolaku v unoru, tak dame indiv. konzultaci a finalni v dubnu u ni v Brne.
To vidim sama, ze syn je hravy, nesoustredeny, rozlitana strela. Ja mu rikam, ze je skodik obecny. Jemu rok odklad prospeje.
@terinka4444 píše:
Hele, ono to jako nezáleží úplně na tobě, do nástupu do školy má rok, takže to, že je teď živý absolutně nic neznamená. Logopedie ano, já ji řešila už od tří let, rpotože prostě sama vidím, že to dítě mluví špatně a nemusí mi to nikdo říkat. Za rok sykavky dá, na r a ř má čas ještě až do prosince školního roku. To jako fakt není pádný argument. Zrovna tak zápisy jsou posunuté až na duben právě proto, že ty děti dělají pokroky veliké a za rok je to jiné dítě než je teď. O odkladu nerozhoduješ ty jako rodič, ale dětský doktor a pedagogicko-psychologická poradna.
Tvé dlvody vážně nejsou důvody u šikovného chytrého dítěte. když s ním budeš tu logopedii denně trénovat, za rok máte šanci to v pohodě zvládnout. Teď ho nech být, v ledbu uvidíš, když tak vás objednáš do poradny, tam ti řeknou, jestli to dítě je nebo není odkladové a případně dají doporučení na odklad, ale to musíš mít až na duben, takže je fakt předčasné řešit to v říjnu. Za půl roku jsou ty mrňata zase někde jinde.
Argument že mají moc předškoláků a ať rodiče řeší odklady na začátku října, tak to je argument jak noha, na to bych vůbec nebrala zřetel.
Tohle si tak úplně nemyslím. Protože pokud se povezu jako ovce a nechám se ovlivnit a pošlu syna do školy a nakonec se ukáže, že to nezvládá a nebyl připravený, pak budu především já kdo to bude řešit. Já s ním denně po práci budu sedět a učit se s ním a přemlouvat ho, aby se učil. Já budu chodit do školy na kobereček a budu poslouchat, že jsme mu měli dát odklad.
Osobně si myslím, že na mém názoru záleží především, protože kdo jinej zná své dítě líp než rodič. Já pokud se rozhodnu, že do tý školy nepůjde, tak udělám, všechno proto, aby ten odklad dostal.
Ale takhle to řešit zatím nechci a jsem otevřená všem názorům a jsem ochotna navštívit i PPP.
@Ivulka88 píše:
Můžu se zeptat, zajímalo by mne proč je tolik maminek proti odkladu. Je možné, ze bych tím synovi ublizila? Osobně si myslím, ze kdyz se rozhodnu špatně ublizim mu spíš tím, ze na něj budu tlačit a do ty školy půjde .
Věřím že mnoho kamarádů ho provázelo školkou od začátku a provázeli by ho i ve škole a nemuselo by to být tak stresující.
V raném dětství se učí lépe a lépe si fixují pravidla a dovednosti..mozek se z neuroogickyho hlediska stále uspořádá a lépe ukládá podněty.
![]()
Já tam opravdu nevidím důvod proč odklad,pokud není ve vývoji opožděné.
@Ivulka88 píše:
Tohle si tak úplně nemyslím. Protože pokud se povezu jako ovce a nechám se ovlivnit a pošlu syna do školy a nakonec se ukáže, že to nezvládá a nebyl připravený, pak budu především já kdo to bude řešit. Já s ním denně po práci budu sedět a učit se s ním a přemlouvat ho, aby se učil. Já budu chodit do školy na kobereček a budu poslouchat, že jsme mu měli dát odklad.
Osobně si myslím, že na mém názoru záleží především, protože kdo jinej zná své dítě líp než rodič. Já pokud se rozhodnu, že do tý školy nepůjde, tak udělám, všechno proto, aby ten odklad dostal.Ale takhle to řešit zatím nechci a jsem otevřená všem názorům a jsem ochotna navštívit i PPP.
Ale Terinka má pravdu…o odkladu rozhoduje SPC a psychologické vyšetření,které musí dokázat nezralost mozku.
My odklad máme ( autismus)
@Malike píše:
Ale Terinka má pravdu…o odkladu rozhoduje SPC a psychologické vyšetření,které musí dokázat nezralost mozku.
My odklad máme ( autismus)
Nemyslím si, moji švagrové řekla učitelka při zápisu, ze je neter zralá do školy jít. Učitelka ve školce řekla ze je drobná a bazliva a na školu to nevidi. Pak si vyber… no nakonec šli do ppp a vydupala si odklad po konzultaci s ucitelkou v ms a to je neteř ještě šikovnější a chytřejší než náš syn. Není to takove tornádo jako syn krasne maluje umí toho hodně. Prostě co učitel to názor a řodič se nakonec musí rozhodnout sám za sebe.
@Ivulka88 trosku nechapu, proc se tak urputne drzis odkladu. proste za pul roku u zapisu uvidis. spousta z nas ti tady napsala, ze se dite muze skokove zmenit. a ty tady uz nyni vis, ze mu to ve skole nepujde… ja jsem odklad zvazovala u syna. nakonec sel radne a jsem za to moc rada. za ten rok zadny vyraznejsi pokrok ohledne soustredeni nenastal, je to porad stejne torpedo
a ve skolce by uz zakrnoval. skola ho hodne posunula rozumove, to by ve skolce nebylo. a i ve druhe tride stale bojujeme s logopedii. cist i psat se v pohode naucil i s timto handikapem, takze toto jako argument absolutne neuznavam.
@nozu píše:
@Ivulka88 trosku nechapu, proc se tak urputne drzis odkladu. proste za pul roku u zapisu uvidis. spousta z nas ti tady napsala, ze se dite muze skokove zmenit. a ty tady uz nyni vis, ze mu to ve skole nepujde… ja jsem odklad zvazovala u syna. nakonec sel radne a jsem za to moc rada. za ten rok zadny vyraznejsi pokrok ohledne soustredeni nenastal, je to porad stejne torpedoa ve skolce by uz zakrnoval. skola ho hodne posunula rozumove, to by ve skolce nebylo. a i ve druhe tride stale bojujeme s logopedii. cist i psat se v pohode naucil i s timto handikapem, takze toto jako argument absolutne neuznavam.
Jenže ty už u toho zápisu potřebuješ vědět -) k odkladu už by jsi měla mít stanovisko PPP, kam jsou v některých regionech několika měsíční objednací lhůty. takže několik měsíců před reálným nástupem by už mělo být rozhodnuto, jestli ano, nebo ne. A ano, dítko se může za tu dobu posunout, ale co když ne? Co když na to budu spoléhat a ono to nedopadne. Jinak k té řeči -) ty to možná jako argument neuznáváš, ale kdyby ti dítko chodilo domů s pláčem, že se mu ostatní smějí, protože mu nerozumí, nebo si dělají legraci, když nějaké písmenko splete, možná by jsi mluvila jinak. Raději ji nechám ve školce o rok déle a vypilujeme řeč, než aby chodila domů s pláčem a místo učení v první třídě řešila, že se jí smějí a bála se promluvit.....
Ja jenom nechapu to trvani na odkladu a vubec modu odkladu. Prece existuji ve skolach pripravne tridy, je tam sice skolni rezim jako v prvni tride, ale ve skolkovem duchu a diteti to da rozhodne vic nez smrdet a krnet dalsi rok ve skolce a zabirat tak misto triletakum… ![]()
@Hanka1 píše:
Ja jenom nechapu to trvani na odkladu a vubec modu odkladu. Prece existuji ve skolach pripravne tridy, je tam sice skolni rezim jako v prvni tride, ale ve skolkovem duchu a diteti to da rozhodne vic nez smrdet a krnet dalsi rok ve skolce a zabirat tak misto triletakum…
a to na všech základních školách? přiznám se, u naší menší jsem o tom nikdy neslyšela, ani nikdo z učitelů se nezmínil…
@Ivulka88 píše:
Omlouvám se, to jsem zapomněla dodat, je narozený 27.června.
Odklad - nesoustredi se, bude nejmladsi ve tride. První druhou tridu možná da ale třetí bude masakr a pak nikdo na něho ohledy brát nebude. Za mě odklad.
@Ivulka88 tak pokud už v 5 letech dokáže zůstat delší dobu u jedné činnosti, tak mi příjde, že bude na školu příští rok připravený. Jsou děti, které malování vůbec nebaví. Důležité je, že malování nakonec udělá i když ho nebaví. Kvalitu provedení bych neřešila, protože se nestnaží, protože ho to nebaví.
Já hlavně vidím na dceři, jaký udělala za ten měsíc ve škole velký pokrok v samostatnosti. Za mě je důležitější ve škole, aby se dítě bylo schopno začlenit do kolektivu a postarat se o sebe. Musí být sociálně zrazlé, než že ho nebaví, když ho někdo nutí do malování a proto vymýšlí blbosti.
@nozu @Keyllah Já na odkladu netrvám, ale tak jak říká Keyllah. Byli jsme všichni upozorněni na to, že jsou v PPP dlouhé čekací lhůty a pokud někdo zvažuje odklad je třeba to řešit, co nejdřívě a v lednu se objednat. Já prostě stále nejsem rozhodnutá. Ano je možné, že syn udělá velký pokrok do jara a sklidní se, ale co když ne. ![]()
@Ivulka88 píše:
Nemyslím si, moji švagrové řekla učitelka při zápisu, ze je neter zralá do školy jít. Učitelka ve školce řekla ze je drobná a bazliva a na školu to nevidi. Pak si vyber… no nakonec šli do ppp a vydupala si odklad po konzultaci s ucitelkou v ms a to je neteř ještě šikovnější a chytřejší než náš syn. Není to takove tornádo jako syn krasne maluje umí toho hodně. Prostě co učitel to názor a řodič se nakonec musí rozhodnout sám za sebe.
Pak nechápu proč zakladaš diskuzi, když vlastně dávno víš jak to dopadne a jak si to vydupáš i kdyby z SPC si mysleli opak. ![]()
Ty ho prostě chceš mít ještě rok ve školce, tak nechápu účel založení tématu. ![]()
A co když bude hyperaktivní i za rok …vydupáš si ještě jeden odklad?
@Ivulka88 píše:
@nozu @Keyllah Já na odkladu netrvám, ale tak jak říká Keyllah. Byli jsme všichni upozorněni na to, že jsou v PPP dlouhé čekací lhůty a pokud někdo zvažuje odklad je třeba to řešit, co nejdřívě a v lednu se objednat. Já prostě stále nejsem rozhodnutá. Ano je možné, že syn udělá velký pokrok do jara a sklidní se, ale co když ne.
jsem na tom úplně stejně, řekla bych, že trochu hůř -) dcerka je červencová, mluví o dost hůř než tvůj chlapeček a je jedna z nejdrobnějších ve třidě. Chlapečci-předškoláci jsou oproti ní tak min.o hlavu větší a min. 5-8kg těžší. Plán mám takový -) každý týden chodíme na logo, snažíme se každý den cvičit (aby dohnala řeč a učila se trochu koncentrovat -) zatím nic moc
. PPP si už teď objednám na pár týdnů před zápisem, abych měla ty nejaktuálnější zprávy k zápisu. Poradím se s učitelkama v MŠ a v PPP a podle toho se zařídím. Každopádně to nehodlám lámat přes koleno, pokud se ta řeč výrazně nezlepší (v co pořád doufám), tak prostě půjde za rok…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.